Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
28 Ağustos 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu
(08/186) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumartesi Annelerinin 700. Buluşmasına Yönelik Polis Müdahalesi ile İlgili Açıklaması…
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018 tarihinde Galatasaray Meydanı’ndaki 700. hafta buluşmasına yönelik yasaklama ve sonrasındaki polis müdahalesi hakkında 27 Ağustos 2018 tarihinde yaptığı açıklamada şunları belirtti: “İzin vermedik, doğrudur. Çünkü̈ artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Bu ikiyüzlü̈ kandırmacanın son bulmasını istedik. (…) Hasan Ocak, Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerin başlama sebeplerinden sadece birisidir. Bu kişiler, Eminönü̈ Meydanı’nda gezerken mi kayboldu? (…) Bu millet yüz yıl önce bunların ağababalarına bu ülkeyi teslim etmemişti, bugün onların paçozlarına da teslim etmez, bunu herkes böyle bilsin”.
(08/187) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…
27 Ağustos 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, 9 Ağustos 2018 tarihinde Hakkari kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın; 11 Ağustos 2018 tarihinde Tunceli’nin Pülümür ilçesi kırsal alanında yaşanan çatışmada 3 HPG militanının ve 1 DKP-BÖG militanının öldüğü öğrenildi.
(08/188) Cezaevinde Yaşamını Yitiren Hasta Mahpus…
27 Ağustos 2018 tarihinde, hasta mahpus Koçer Özdal, bir süre önce sevk edildiği Ankara Numune Hastanesi yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetti.
2014 yılında Muş’ta tutuklanan Koçer Özdal, hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onaylandığı 2016 yılından beri tek kişilik hücrede tutulmaktaydı. Koçer Özdal’ın, cezaevinde bulunduğu süreç içinde tansiyon rahatsızlığı yaşadığı ve böbreklerindeki rahatsızlık nedeniyle düzenli olarak diyalize girmek durumunda kaldığı öğrenildi. 2018 yılında ise Koçer Özdal’a, şiddetli ağrı şikâyeti ile gittiği hastanede mesane kanseri teşhisi konulmuştu. Koçer Özdal, durumunun ağırlaşması üzerine ilk önce 19 Temmuz 2018 tarihinde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, daha sonra ise Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’ne ve Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edilmiş ama bu üç hastanede de mahpuslar için koğuş olmadığı gerekçesiyle ameliyatı yapılamamıştı. Koçer Özdal, en son olarak Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilmişti.
Koçer Özdal’ın Ankara Numune Hastanesi’nde eli ve iki ayağı yatağa kelepçeli bir şekilde tedavi gördüğü; 24 Ağustos 2018 tarihinde bilincinin kapanmasına rağmen kelepçelerinin çözülmediği ve eli ve ayakları kelepçeli bir vaziyette yaşamını yitirdiği öğrenildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu raporuna göre, 2 Mart 2018 itibariyle Türkiye hapishanelerinde 402’si ağır durumda bin 154 hasta mahpus bulunmaktadır.
(08/189) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
27 Ağustos 2018 tarihinde basında yer alan haberlerde, Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevi’nde kalan epilepsi hastası mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik’in 21 Temmuz 2018 tarihinde geçirdiği epilepsi nöbeti sonrasında kaldırıldığı Silivri Kampüs Hastanesi Acil Servisi’nde görevli jandarmaların işkence ve kötü muamelesine maruz kaldığı belirtildi.
Kelepçeli tedavi dayatmasına maruz kalan Cengiz Sinan Halis Çelik’in iki elinin de yatağa kelepçelendiği, doktorların tedavi sırasında kelepçelerin çözülmesi gerektiğini söylemesine rağmen kelepçelerinin çözülmediği, tutulduğu odada onunla birlikte bekleyen askerlerin telefondan yüksek sesle ırkçı marşlar çaldığı ve Çelik’in askerlerin hakaretine maruz kaldığı öğrenildi.
Maruz kaldığı kelepçeli tedavi dayatması ve diğer kötü muamele nedeniyle Cengiz Sinan Halis Çelik’in tedavisi tamamlanmadan hastaneden çıkmak istediği bildirildi. Görevli doktorun Cengiz Sinan Halis Çelik’in kendi isteği ile tedaviyi reddettiğini belirten çıkış tutanağını imzalamasını istediğini; Çelik’in tutanağa kelepçeli tedavi dayatmasını kabul etmediğinin eklenmesi yönündeki talebinin kabul edilmediği öğrenildi.
Basında yer alan haberlerde, hastaneden cezaevine sevk sırasında da Cengiz Sinan Halis Çelik’in görevli askerlerin hakaretlerine maruz kaldığı ifade edildi.
(08/190) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…
KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 27 Ağustos 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.
27 Ağustos 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Mehmet Dersulu, Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Derviş Lermi, Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.
Buna göre, 27 Ağustos 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.
(08/191) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…
20 Ağustos 2018 tarihinde, KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için İstanbul Bakırköy Meydanı’nda oturma eylemi yapmak isteyen kamu emekçilerine müdahale eden polis, 2 kişiyi (Nursel Tanrıverdi, Selvi Polat) fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Nursel Tanrıverdi ve Selvi Polat 21 Ağustos 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 6 Ağustos 2018 tarihinde yapılmak istenen oturma eylemine yönelik müdahalede gözaltına alınan Nursel Tanrıverdi ve Selvi Polat, 8 Ağustos 2018 sevk edildikleri mahkeme tarafından Bakırköy Meydanı’na 200 metre yaklaşmamak şartıyla serbest bırakılmıştı.
(08/192) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…
27 Ağustos 2018 tarihinde Edirne’de yasadışı yollarla Yunanistan’a gitmeye çalıştığı iddia edilen KHK ile meslekten ihraç edilmiş 2 eski MİT çalışanı gözaltına alındı.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.