MENÜ
ANA SAYFA
x

14 Kasım 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

14 Kasım 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(11/167) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

13 Kasım 2018 tarihinde Hakkari’nin Çukurca ilçesinde HPG militanı olduğu iddia edilen bir grup tarafından, yol inşaatında çalışan işçilere yönelik gerçekleştirilen saldırıda 3 işçinin yaralandığı öğrenildi.

(11/168) Cezaevi’nde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

13 Kasım 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Ağrı Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutulan 3 mahpusun, hastaneden cezaevine döndükleri 7 Kasım 2018 tarihinde cezaevi girişinde askerlerin fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

13 Kasım 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Manisa T Tipi Cezaevi’ndeki C-16 koğuşunda tutulan 13 mahpusun askeri nizamda ayakta sayım dayatmasını kabul etmedikleri için 6 Kasım 2018 tarihinden beri gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldıkları öğrenildi.

(11/169) Cezaevinde Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

13 Kasım 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Düzce T Tipi Cezaevi’nde tutulan Selami Keleş isimli epilepsi hastası bir mahpusun tedavisinin yapılmadığı öğrenildi.

(11/170) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için 13 Kasım 2018 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvurunun aynı gün içinde 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun uyarınca, hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi. Son ret kararları ile Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurular 763. kez reddedilmiş oldu. Abdullah Öcalan avukatlarıyla en son 27 Temmuz 2011 tarihinde görüşmüştü.

(11/171) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 735 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 13 Kasım 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

13 Kasım 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 5 kişinin (Mahmut Konuk, Derviş Lermi, Mehmet Dersulu, Gülnaz Bozkurt ve Nazan Bozkurt) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Gülnaz Bozkurt, Mehmet Dersulu ve Derviş Lermi) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 13 Kasım 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(11/172) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

3 Ağustos 2018 tarihinde ‘güvenlik soruşturması’ ve ‘arşiv taraması’ gerekçe gösterilerek Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki işinden atılan Türkan Albayrak, 13 Kasım 2018 tarihinde işe geri dönmek için yaptığı basın açıklamasının ardından Sağlık Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapmak istedi. Oturma eylemine müdahale eden polis, Türkan Albayrak’ı gözaltına aldı. Türkan Albayrak’ın aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi. Bu son gözaltı ile beraber Türkan Albayrak 44. kez gözaltına alınmış oldu.

(11/173) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

Güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan sağlık çalışanlarının özel sağlık kurumlarında da çalışmasına sınır getiren yasal düzenlemeyi protesto etmek için, 13 Kasım 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde yapılan basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişi (Mihriban Yıldırım ve Onur Erden) gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(11/174) İdil Kültür Merkezi’ne Yönelik Polis Baskınında Gözaltına Alınanlar…

İstanbul’un Şişli ilçesindeki Okmeydanı’nda bulunan İdil Kültür Merkezi’ne 9 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen polis baskınında gözaltına alınan 10 kişiden 5’i 13 Kasım 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 5 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananların isimleri: Meral Hır, Ezgi Kul, Aslıhan Diş, Dehman Göçer ve Duygu Yasinoğlu.

(11/175) İstanbul’da Gözaltına Alınan Gazeteci…

Sendika.Org haber sitesi editörü Ali Ergin Demirhan, 13 Kasım 2018 tarihinde haber sitesinin bürosuna gelen polisler tarafından, hakkında açılmış bir soruşturma kapsamında eksik ifadesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Ali Ergin Demirhan, aynı gün içinde ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(11/176) Ağrı’da Gözaltına Alınan Kişiler…

13 Kasım 2018 tarihinde Ağrı’nın Tutak ilçesinde düzenlenen ev baskınlarında 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 15 kişinin isimleri: Eshat Acar, Siyabent Efe, Mehmet Duru, Selahattin Turgut, Mehmet Duran, Aslan Özalp, Nuri Kılıç, Kadir Keskin, Nesim ve Ercan Özer, Sezai Kotan, Fesih Yalçın, Abdullah Bozkurt, Erol Kandemir, Merali Dinç.

(11/170) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı gerekçesiyle Işık Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neşe Yıldıran hakkında İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaların görülmesine 13 Kasım 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı 23 Ocak 2019 tarihine erteledi.  Mahkeme duruşmayı 2 Nisan 2019 tarihine erteledi.

Aynı gerekçe ile 2 akademisyen (Yıldız Teknik Üniversitesi’nden H.G. ve Işık Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sinan Birdal) hakkında İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 13 Kasım 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme iki duruşmada da atılı suçun Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine göre değerlendirilme ihtimali kapsamında dava dosyasının Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine ve cevap gelinceye kadar yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Aynı gerekçe ile 3 akademisyen (Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yonca Demir, Öğr. Üyesi Ayten Zara ve E.A.) hakkında İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 13 Kasım 2018 tarihinde devam edildi. Duruşmada Yonca Demir’in savunma yapmasından önce savcılığın mütalaasını verdiği, buna itiraz edilmesine rağmen savunma hakkının engellendiği öğrenildi. Mahkeme Yonca Demir ve Ayten Zara hakkında açılan davaların duruşmalarını 27 Aralık 2018 tarihine ve E.A. hakkında açılan davanın duruşmasını ise 14 Aralık 2018 tarihine erteledi.

(11/178) Belediye Eş Başkanı’nın Yargılandığı Dava…

Mardin’in Ömerli ilçesinin Belediye Eş Başkanı İpek Güneş hakkında Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Kasım 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme avukatların savunmalarının ardından İpek Güneş’in tahliyesine karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

(11/179) Medeni Yıldırım Davası…

Er Adem Çiftçi hakkında, 28 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde yapılan kalekol inşaatının protesto edildiği eylemde Medeni Yıldırım’ın karakoldan açılan ateş sonucu öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Kasım 2018 tarihinde devam edildi. İddianamede Adem Çiftçi’nin ‘haksız tahrik altında olası kastla öldürme’ suçundan 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme bir önceki duruşmada olduğu gibi bilirkişinin raporunu beklenmesi için duruşmayı 7 Şubat 2019 tarihine erteledi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce verdiği beraat kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

(11/180) İstanbul’da Sanatçının Yargılandığı Dava…

Oyuncu Berna Laçin hakkında bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ iddiasıyla İstanbul Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Kasım 2018 tarihinde başlandı. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

(11/181) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

13 Kasım 2018 tarihinde Samsun merkezli bir soruşturma kapsamında 3 ilde düzenlenen operasyonlarda 7 kişi; Konya’da ByLock kullandıkları iddiasıyla 12 kişi; İzmir merkezli bir soruşturma kapsamında 16 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 12 kişi gözaltına alındı.

(11/182) HDP Binasına Silahlı Saldırı…

13 Kasım 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde HDP ilçe bürosuna kimliği belirsiz bir kişi tarafından ateşli silahlı saldırı düzenlendi Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayda maddi hasar oluştuğu öğrenildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.