Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
12 Aralık 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu
(12/154) Diyarbakır’da ‘Dur İhtarına Uymadığı’ Gerekçesiyle Polis Tarafından Vurulan Kişi…
Abdullah Arat (25) isimli 1 kişi 11 Aralık 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan bir polis kontrol noktasında ‘dur ihtarına uymadığı’ gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.
(12/155) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
11 Aralık 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Tokat T Tipi Cezaevi’nde tutulan 10 mahpusun gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldığı ve daha sonra tek kişilik hücrelere konulduğu öğrenildi. Ayrıca mahpuslara götürüldükleri sağlık kurumunda maruz kaldıkları şiddeti belgeleyen rapor verilmediği bildirildi. Haberde 1 kişinin başka bir cezaevine isteği ve iradesi dışında sevk edildiği de belirtildi.
(12/156) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için 11 Aralık 2018 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvurunun aynı gün içinde 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun uyarınca, hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi. Son ret kararları ile Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurular 771. kez reddedilmiş oldu. Abdullah Öcalan avukatlarıyla en son 27 Temmuz 2011 tarihinde görüşmüştü.
(12/157) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…
KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 763 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 11 Aralık 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.
11 Aralık 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Cemal Yıldırım ve Mehmet Adıgüzel) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Abidin Sırma ve Bülent Özgül) gözaltına alındığı bildirildi.
Buna göre, 11 Aralık 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.
(12/158) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…
3 Ağustos 2018 tarihinde ‘güvenlik soruşturması’ ve ‘arşiv taraması’ gerekçe gösterilerek Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki işinden atılan Türkan Albayrak, 11 Aralık 2018 tarihinde işe geri dönmek için yaptığı basın açıklamasının ardından Sağlık Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapmak istedi. Oturma eylemine müdahale eden polis, Türkan Albayrak’ı gözaltına aldı. Türkan Albayrak’ın aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi. Bu son gözaltı ile beraber Türkan Albayrak 58. kez gözaltına alınmış oldu.
(12/159) HDP Milletvekili Leyla Güven’in Açlık Grevine Destek Verdikleri İçin Gözaltına Alınan HDP Üye ve Yöneticileri, TJA Aktivistleri…
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin son bulması talebiyle açlık grevine başlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’e destek için HDP Batman il binasında açlık grevi yaptıkları gerekçesiyle, 10 Aralık 2018 tarihinde polisin il binasına yaptığı baskın sonrasında gözaltına alınan 29 Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti 29 kişi, 11 Aralık 2018 tarihinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
Baskın sırasında il binasında bulunan ve yerel seçimlerde aday adaylığı için başvuruda bulunanların bilgilerinin içinde yer aldığı bilgisayarlara polis tarafından el konulduğu öğrenildi.
(12/160) Sivas’ta Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Tutuklanan Kişi…
Sosyal medya paylaşımlarında polise hakaret ettiği gerekçesiyle Sivas’ta gözaltına alınan 1 kişinin 11 Aralık 2018 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandığı öğrenildi.
(12/161) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 3 akademisyen (İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naz Çavuşoğlu, Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve Arş. Gör. Can Soylu) hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaların görülmesine 11 Aralık 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme Naz Çavuşoğlu’nu ve Can Soylu’yu ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme Gençay Gürsoy’u ise yine ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 2 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Gençay Gürsoy’un raporlu olduğu için katılmadığı duruşmada mahkemenin, Gürsoy’un şahsi Twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımları ve t24.com.tr isimli internet sitesinde yapmış olduğu söyleşinin çıktılarını dosyaya eklediği, söz konusu belgelerin incelenmesi için süre isteyen avukatın talebinin de “yargılamayı uzatma amacı taşıdığı” gerekçesiyle reddettiği öğrenildi. Mahkemenin kararında “Suçun işleniş şekli ve özelliği, sanığın suç tarihinde başkanı olduğu Türk Tabipleri Birliği ile birlikte bildiriden sonra bildiri içeriğine destek çıkar derecede açıklamalarda bulunması, bildiriden hemen sonra t24.com.tr adresinde yayınlanan dosyamıza çıktıları sunulan 15 Ocak 2016 tarihinde yapılan söyleşi ile şahsi sosyal medya hesabından dosyamıza çıktıları sunulan bildiriyi destekler ve sahiplenir şekilde sanığın beyanları ile tweetleri bulunduğu bir bütün olarak değerlendirildiğinde suçun işleniş şekli, sanığın suç tarihindeki konumu, yayınlanan suça konu bildirinin sanığın başkanı olduğu TTB tarafından da kabul edilmesiyle insanlar üzerinde oluşturduğu etkinin boyutu, sanığın bildiriden sonraki bildiriyi kabullenme ve sahiplenme iradesi böylelikle değerlendirilen sanığın kastının yoğunluğu, oluşan tehlikenin boyutu dikkate alınarak takdiren cezanın yasal alt sınırından ayrılıp teşdit sanığın 1 yıl 15 ay ile cezalandırılmasına; duruşmadaki olumsuz gözlemlenen tutum ve davranışları pişmanlık duymamış olması dikkate alınarak indirim yapılmasına yer olmadığına karar verildi” denildi.
Aynı gerekçe ile Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Gül Altınay hakkında 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Aralık 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya verilmesine karar verdi ve duruşmayı 26 Mart 2019 tarihine erteledi.
Aynı gerekçe ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünaldı hakkında 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Aralık 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme dava dosyasının aynı mahkemede görülen diğer dosyalarla bileştirilmesine karar verdi ve duruşmayı 25 Nisan 2019 tarihine erteledi.
Aynı gerekçe ile Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sezai Ozan Zeybek hakkında 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Aralık 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya verilmesine karar verdi ve duruşmayı 28 Şubat 2019 tarihine erteledi.
(12/162) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…
Gazeteci Ece Sevim Öztürk hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili yaptığı haberler gerekçe gösterilerek İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 11 Aralık 2018 tarihinde görüldü. Savunmaların ardından mahkeme Ece Sevim Öztürk’ü ‘örgüte bilerek yardım etme’ suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırdı ve hükümle birlikte Ece Sevim Öztürk’ün tahliyesine karar verdi.
“Deniz Kuvvetlerinin En Karanlık Günü: 15 Temmuz” belgeselini sosyal medya hesaplarından paylaştıktan sonra 8 Haziran 2018 tarihinde gözaltına alınan Ece Sevim Öztürk, 20 Haziran 2018 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla tutuklanmıştı.
(12/163) Van’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…
Gazeteci Adnan Bilen hakkında Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 11 Aralık 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Adnan Bilen’i ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
(12/164) Diyarbakır’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…
Jinnews Haber Müdürü Safiye Alağaş hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Aralık 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı Şubat 2019 tarihine erteledi.
(12/165) İstanbul’da ÖHD ve TUHAD-FED Yöneticilerinin Yargılandığı Dava…
KHK ile kapatılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Tutuklu Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) üyesi ve yöneticisi 37 kişi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Aralık 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme duruşmayı 23 Mayıs 2019 tarihine erteledi.
(12/166) Ankara’da Polis Tarafından Basılan Kültür Merkezi…
Ankara’da bulunan İdilcan Kültür Merkezi, Ankara Yüksel Caddesi’nde yapılan “İşimi Geri İstiyorum” eylemine katılanlara yönelik soruşturma kapsamında 11 Aralık 2018 tarihinde polis tarafından basıldı. Baskın sırasında kültür merkezinde kimsenin olmadığı ve yapılan aramada merkezde bulunan kimi kitap ve dergilere el konulduğu öğrenildi.
(12/167) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…
11 Aralık 2018 tarihinde ByLock kullandıkları gerekçesiyle İzmir’de 9 kişi gözaltına alındı.
(12/168) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…
KHK ile ihraç edilmiş İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin eski çalışanı olan ve aralarında akademisyenlerin de yer aldığı 15’i tutuklu 29 kişi hakkında İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 11 Aralık 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 18 kişiyi 6 yıl 8 ay ile 13 yıl arasında değişen hapis cezaları ile cezalandırdı. Hükümle birlikte 5 kişinin tahliyesine, 2 kişinin tutuklanmasına, 10 kişinin beraatına karar veren mahkeme 1 kişinin de dosyasını ayırdı.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.