MENÜ
ANA SAYFA
x

10 Mayıs 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

10 Mayıs 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/108) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

Milli Savunma Bakanlığı, 9 Mayıs 2019 tarihinde Tunceli’nin Kutudere bölgesinde meydana gelen çatışmalarda 3 askerin yaralandığını duyurdu.

(05/109) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Düzce T Tipi Cezaevi’nde tutulan Halkın Hukuk Bürosu avukatı Aycan Çiçek’in, 2019’un Nisan ayı içinde iki kez gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldığı; aynı cezaevine tutulan Neslihan Albayrak isimli bir mahpusun ifade odasından koğuşuna götürülürken gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldığı; buna tepki gösteren Aycan Çiçek, Pınar Birkoç ve Harran Aydın isimli mahpusların ise ters kelepçelenerek yerde sürüklendiği ve süngerli odalara konuldukları öğrenildi. Konuyla ilgili olarak Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Patnos L Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde olan mahpuslara karbonat, tuz, şeker ve vitaminlerin verilmediği öğrenildi.

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan mahpusların sıvı ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanmadığı ve mahpusların bir haftadır sağlık kontrollerinin yapılmadığı öğrenildi.

(05/110) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 912 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 9 Mayıs 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

9 Mayıs 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve İlker Işık) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Acun Karadağ ve İlker Işık) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 9 Mayıs 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(05/111) İstanbul, Diyarbakır ve Kocaeli’de Eylemlere Polis Engeli ve Müdahalesi…

Cezaevlerinde sürmekte olan açlık grevleriyle ilgili olarak mahpus yakınları ile siyasi parti üye ve yöneticileri tarafından 9 Mayıs 2019 tarihinde Bakırköy Kadın Cezaevi önünde yapılmak istenen nöbet eylemine polis fiziksel şiddet kullanarak müdahale etti. Müdahale sırasında mahpus yakınlarının gözaltına alınmaya çalışıldığı, buna tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in de polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

9 Mayıs 2019 tarihinde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi. Polisin açıklama yapmak isteyen mahpus yakınlarını abluka altına alarak Genel Bilgi Taraması’ndan geçirmek istediği ve buna tepki gösteren 1 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

9 Mayıs 2019 tarihinde Gebze Kadın Kapalı Cezaevi önünde mahpus yakınları tarafından yapılmak istenen nöbet eylemine polis tarafından izin verilmediği ve mahpus yakınlarının zorla cezaevi önünden uzaklaştırıldığı öğrenildi.

(05/112) Adana’da Engellenen Eylem…

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, KHK ile kamu görevinden ihraç edilen ve kanser hastası olan Ramazan Çınkır isimli bir kişinin, 180 gündür kemoterapi ilaçlarının verilmemesini protesto etmek için İsmet İnönü Parkı’nda yapmak istediği eylemin polis tarafından engellendiği öğrenildi. Ramazan Çınkır basında yer alan ifadelerinde SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından 20 Ağustos 2018 tarihinden 20 Ocak 2019 tarihine kadar kemoterapi ilacının verilmediğini, 21 Ocak 2019 tarihinden sonra yaptığı başvuruların bazılarının reddedilmesi sonucunda ilacını aralıklarla alabildiğini belirtmektedir.

(05/113) Ayşe Öğretmen Tahliye Edildi…

Anaysa Mahkemesi öğretmen Ayşe Çelik’in başvurusunu 9 Mayıs 2019 tarihinde karara bağladı ve Ayşe Çelik’in “ifade özgürlüğü hakkı”nın ihlal edildiğine hükmederek yeniden yargılanmasına, ayrıca Ayşe Çelik’e 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Ayşe Çelik telefon ile bağlandığı bir televizyon programındaki “Çocuklar ölmesin” sözü nedeniyle hakkında açılan davada ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmış, infazının iki kez ertelenmesinden sonra 17 Nisan 2019 tarihinde Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne konulmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı sonrasında Ayşe Çelik 9 Mayıs 2019 tarihinde tahliye edildi.

(05/114) İzmir’de Gözaltına Alınan ESP Üyeleri…

Cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermek 3 günlük açlık grevi eylemi yapan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi 6 kişi 9 Mayıs 2019 tarihinde İzmir’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişinin aynı gün içinde savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: ESP ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) yürütme kurulu üyesi Satiye Ok, Kerim Altınmakas, Özlem Tunç, Sinan Tekdemir, Ertük Yılmaz ve Cemile Yerdut.

(05/115) Van’da Gözaltına Alınan HDP Üyeleri…

Cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla mahpus yakınları tarafından açlık grevi eylemine yapılan HDP Van il binasını 9 Mayıs 2019 tarihinde basan polis 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların isimleri Miyeser Aslan, Berfin Aslan, Zozan Bor ve Oktay Narincitan.

(05/116) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Çocuklar…

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından telefonla aranan iki çocuğun, “sosyal medya paylaşımları” gerekçesiyle haklarında açılan bir soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldıkları, daha sonra gittikleri TEM Şube Müdürlüğü’nde gözaltına alındıkları öğrenildi. Gözaltına alınan iki çocuğun isimleri öğrenilemedi.

(05/117) Batman’da Tutuklanan Kişiler…

7 Mayıs 2019 tarihinde Batman’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 8 kişiden 1’i çocuk olmak üzere 2’si, 9 Mayıs 2019 tarihinde ‘örgüt üyesi olma’, ‘örgüt propagandası yapma’ ve ‘trafik akışını engelleme’ iddialarıyla tutuklandı. Tutuklananların isimleri: W.K. (15) ve Muhammed Şerif Çiçekli (18).

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Batman Atatürk Bulvarı Basın Kavşağı’nda 28 Nisan 2019 tarihinde “insan zinciri” oluşturarak yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle gözaltına alınan söz konusu 8 kişiden 6’sı 2 Mayıs 2019 tarihinde tutuklanmıştı.

(05/118) İstanbul’da Cumhurbaşkanı Korumalarının İşkence ve Diğer Kötü Muamelesine Maruz Kalan Avukat…

14 Nisan 2019 tarihinde İstanbul’daki Çırağan Sarayı önündeki yolun neden kapalı olduğunu soran avukat Sertuğ Sürenoğlu bir düğün nedeniyle Çırağan Sarayı’nda bulunan Cumhurbaşkanı’nın korumaları tarafından zorla bindirildiği araçta ters kelepçeli ve gözleri bağlı bir halde dövülmüştü. Sertuğ Sürenoğlu sevk edildiği mahkeme tarafından ev hapis şartıyla serbest bırakılmıştı.

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, yürütülen soruşturma kapsamında savcılığın talimatı üzerine hazırlanan bilirkişi raporunda Sürenoğlu’nun Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiğine ilişkin herhangi bir tespit yer almadığı, incelenen görüntülere dayanarak Sürenoğlu’nun “bir düğün için bu olur mu” demesi üzerine bazı korumaların ve polislerin geri dönerek Sürenoğlu’nun koluna girerek kendisini götürdüğünün tespit edildiği öğrenildi.

(05/119) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 2 akademisyen (Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kuban Altınel ve doktora öğrencisi B.K.) hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 9 Mayıs 2019 tarihinde devam edildi. Yargılamanın TCK’nin 301. maddesine göre yapılması için Adalet Bakanlığı’ndan istenen soruşturma iznine olumlu yanıt verildiği öğrenildi. Mahkeme duruşmaları 9 Temmuz 2019 tarihine erteledi.

Aynı gerekçeyle Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nden İbrahim Yaman hakkında İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 9 Mayıs 2019 tarihinde başlandı. Mahkeme yargılamanın TCK’nin 301. maddesine göre yapılması için Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni istenmesine, yanıt gelene kadar yargılamanın durmasına karar verdi.

Aynı gerekçeyle Prof. Dr. A.O. hakkında İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 9 Mayıs 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme duruşmayı 1 Ekim 2019 tarihine erteledi.

(05/120) Suruç Katliamı Davası…

20 Temmuz 2015 tarihinde Urfa’nın Suruç ilçesinde gerçekleştirilen ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı ile ilgili Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 9 Mayıs 2019 tarihinde devam edildi. Duruşmada olay gününe ait MOBESE görüntülerinin 5 saatlik kısmının dava dosyasına girmediği öğrenildi. Müşteki beyanlarından ve sanığın savunmasının ardından mahkeme, davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin’in tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 7 Ağustos 2019 tarihine erteledi.

(05/121) “KCK Basın Davası”…

46 gazeteci hakkında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve “KCK Basın Davası” olarak bilinen davanın görülmesine 9 Mayıs 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme duruşmayı 22 Ekim 2019 tarihine erteledi.

(05/122) Mardin’de Girişine X-Ray Cihazı ve Polis Kulübesi Konulan Belediyeler…

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçe belediyelerinin bina girişlerine İçişleri Bakanlığı’nın “gizli” ibareli talimatıyla zorla X-Ray cihazı ve polis kulübesi konulduğu öğrenildi. Daha önce Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Şırnak’ın Cizre, Silopi ve İdil ilçe belediyelerinin girişlerine de zorla X-Ray cihazı ve polis kulübesi konulmuştu.

(05/123) Diyarbakır’da Yerlerine Kayyım Atanan Muhtarlar…

9 Mayıs 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır’ın Lice ilçesinin 10 mahallesinin (Kali, Karahasan, Bayırlı, Yalımlı, Yünlüce, Baharlar, Serin, Uçarlı, Şenlik ve Ulucak) 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde seçilen muhtarlarının haklarında açılan bir soruşturma gerekçe gösterilerek Lice Kaymakamlığı tarafından görevden alındığı ve yerlerine kayyım atandığı öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tradresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu,Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar.Haber Sol, El Cezire,BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.