MENÜ
ANA SAYFA
x

25 Temmuz 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

25 Temmuz 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/281) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

24 Temmuz 2019 tarihinde Diyarbakır’ın Yenişehir Şehitler Polis Merkezi önünde bekleyen zırhlı araca yönelik düzenlenen saldırıda 4 sivil kişinin yaralandığı öğrenildi. Olayla ilgili 2 kişinin ise gözaltına alındığı bildirildi.

24 Temmuz 2019 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesi kırsal alanında bir şantiyeye düzenlenen saldırıda şantiyede görevli 1 bekçinin yaralandığı öğrenildi.

24 Temmuz 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, 16 Temmuz 2019 tarihinde Diyarbakır’ın Kulp ilçesi kırsal alanında Türk Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen hava harekatı sonucu 3 HPG militanının; 2 Haziran 2019 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Xakurkê bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada ise 4 militanının öldüğü öğrenildi.

 (07/282) Cezaevinde Yaşamını Yitiren Mahpus…

İskenderun T Tipi Cezaevi’nde tutulan kanser hastası mahpus Muhsin Kızılkan 5 Temmuz 2019 tarihinde durumunun ağırlaşması üzerine İskenderun Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Hasta mahpus Muhsin Kızılkan’ın, 24 Temmuz 2019 tarihinde tedavi gördüğü hastanede öldüğü öğrenildi.

Muhsin Kızılkan’ın hastalığı nedeniyle 2017’nin Mart ayında şartlı olarak tahliye edilmiş fakat 6 ay sonra yeniden cezaevine konulmuştu.

(07/283) Cezaevine Alınmayan Kitap…

24 Temmuz 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden Hasan Cemal tarafından yazılan Kürtler isimli kitabın hakkında herhangi bir yasaklama veya toplatma kararı olmamasına rağmen Silivri 4 Nolu Cezaevi’ne alınmadığı öğrenildi. Konuyla ilgili olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Faruk Gergerlioğlu tarafından Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi verildiği bildirildi.

 (07/284) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 988 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 24 Temmuz 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

24 Temmuz 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Mahmut Konuk ve Acun Karadağ) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 24 Temmuz 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(07/285) Ankara’da Gözaltına Alınan Kişiler…

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde 12 Temmuz 2019 tarihinde saat 18.00’de yapılan “İşimi Geri İstiyorum” eyleminde gözaltına alındıktan sonra sağlık muayenesi için götürüldüğü hastanede hakkında soruşturma olduğu gerekçesiyle Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler tarafından tekrar gözaltına alınan Merve Demirel, 24 Temmuz 2019 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Bengisu Demirel ise tutuklandı.

 (07/286) İstanbul’da İşçi Eylemine Polis Müdahalesi…

Söz verilmesine rağmen fazla mesai ve ihbar tazminatları ödenmeyen Özsüt isimli şirkette çalışan işçiler tarafından 24 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yapılan basına açıklaması sonrasında başlatılan oturma eylemine müdahale eden polis, 21 kişiyi gözaltına aldı. Müdahale sırasında polisin gazetecilerin görüntü almasını da engellediği bildirildi. İşçilerin aynı gün içinde serbest bırakıldığı bildirildi.

Gözaltına alınan işçilerden Umut Marangoz, gözaltında maruz kaldıkları işkence ile ilgili olarak basında yer alan açıklamasında şunları belirtti: “Gözaltında tutulduğumuz zamanda darp edildik, hakarete uğradık. Bir arkadaşımızın çenesi yarıldı, hastanede tedavi altına alındı. Bir arkadaşımızın şakak kısmında bir yara oluştu, benim de vücudumun çeşitli kısımlarında yaralar var. Özsüt hakkında ve bize şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

(07/287) Ankara’da Polis Şiddetine Maruz Kişiler…

24 Temmuz 2019 tarihinde Ankara Adliyesi’ne sevk edilen “İşimi Geri İstiyorum” eylemcisi Merve Demirel ile Bengisu Demirel’i adliyede bekleyenlere müdahale eden polis 2 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan Deniz Aydın’ın vücudunda maruz kaldığı polis şiddetine bağlı olarak morluklar oluştuğu bildirildi.

 (07/288) Diyarbakır ve Mardin’de Gözaltına Alınan Belediye Eş Başkanları…

(07/288) Diyarbakır ve Mardin’de Gözaltına Alınan Belediye Eş Başkanları ve Siyasi Parti Yöneticileri…

Bismil Belediye Eş Başkanı Gülşen Özer, Nusaybin Belediye Eş Başkanı Ferhat Kut ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin il Eş Başkanları Leyla Bozkurt ile Şeyhmus Sun’un da aralarında bulunduğu 8 kişi 24 Temmuz 2019 tarihinde Mardin merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlarla ilgili olarak 24 saat avukat ile görüşme yasağı getirildiği öğrenildi.

Soruşturma kapsamında HDP DBP Nusaybin ilçe binalarının polis tarafından basıldığı ve yapılan aramalar sonrasında bazı evraklara el konulduğu bildirildi.

Gözaltına alınanlar: Gülşen Özer, Ferhat Kut, Leyla Bozkurt, Şeyhmus Sun, Nusaybin Belediyesi Meclis Üyesi Emin Alkan, HDP Nusaybin ilçe Eş Başkanı Nezir Saraç, HDP yöneticisi Salih Falay ve HDP üyesi Hamdi Ermiş.

(07/289) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Belediye Meclis Üyesi…

HDP’den Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Belediyesi meclis üyeliğine seçilen Nursel Örmek, 24 Temmuz 2019 tarihinde evine yapılan baskın sonrasında gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(07/290) Konya’da Eski Sendika Yöneticisinin Yargılandığı Dava…

Eğitim-İş’in eski başkanı Veli Demir 2016 yılında yaptığı bir açıklamada yer alan ifadeler nedeniyle hakkında Konya Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 24 Temmuz 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini aşağılama’ suçundan Veli Demir’i 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

(07/291) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

24 Temmuz 2019 tarihinde Artvin merkezli bir soruşturma kapsamında 6 ilde düzenlenen operasyonlarda 40 kişi gözaltına alındı.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.