MENÜ
ANA SAYFA
x

06 Eylül 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

6 Eylül 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/055) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bursa Yenişehir Kadın Cezaevi’nde tek kişilik hücrede bir arada tutulan 3 mahpusun cezaevi müdürü tarafından tehdit edildiği öğrenildi. Haberde ayrıca kadın mahpusların tutulduğu hücrenin erkek gardiyanlar tarafından arandığı belirtildi.

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Ağrı Patnos L Tipi Cezaevi’nde mahpusların kaldığı koğuşlarda yapılan aramalar sırasında mahpuslara ait özel eşyaların dağıtıldığı, mahpusların gazetelere ve haber ajanslarına yazdığı mektupların gönderilmeden iade edildiği, sosyal, kültürel ve sportif hakların kısıtlandığı öğrenildi.

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde tutulan mahpusların yanlarında bulunduracakları kitap sayısının 10 ile sınırlandığı ve mahpuslara ait radyolara el konulduğu öğrenildi.

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde siyasi mahpusların kaldığı kısma İŞİD davalarında hükümlü ya da tutuklu mahpusların konulduğu öğrenildi. Haberde bu mahpuslar tarafından “Allahsızlara Ölüm”, “Kafirlerin kafasını keseceğiz” şeklinde sloganlar atıldığı ve bu sloganlar ile ilgili cezaevi idaresinin bir müdahalede bulunmadığı bildirildi.

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde Ramazan Anık isimli bir mahpusun hücre cezası aldığı öğrenildi. Hücreye koymak üzere Ramazan Anık’ın kaldığı odaya gelen infaz korunma memurlarının Ramazan Anık ve onunla aynı odada kalan Fatih Özgür Aydın ve Erdal Berk isimli mahpuslara fiziksel şiddet uyguladığı bildirildi.

(09/056) Cezaevinde Sağlık Hakkı Engellenen Mahpuslar…

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde mahpusların revire gecikmeli olarak götürüldüğü, kelepçeli muayene dayatmasını kabul etmeyen mahpusların tedavilerinin yapılmadığı öğrenildi.

(09/057) Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine Kayyım Atanmasına Yönelik Protestolara Polis Müdahalesi ve Engellemesi…

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasını protesto etmek için Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Ankara’da Sakarya Caddesi’nde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti. Müdahale sonucu aralarında HDP Ankara il eş başkanlarının da olduğu 22 kişi fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındı. Müdahale sırasında polisin gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştığı bildirildi. Gözaltına alınırken kafası beton zemine vurulan Veli Saçılık’ın kafa travması şüphesiyle hastaneye sevk edildiği öğrenildi. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı bildirildi. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: Zeyno Bayramoğlu, Aslı Viyan Saraç, Veli Saçılık, Fatma Kılıçarslan, Hasret İrem Korucu, Betül Koca, Fatma Önen, Dilan Karaer.

Aynı gerekçe ile 5 Eylül 2019 tarihinde yine Ankara’da Çankaya Belediyesi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına müdahale eden polis 20 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı bildirildi. Aynı gerekçe ile 5 Eylül 2019 tarihinde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yapılan insan zinciri eylemine müdahale eden polis aralarında Lice Belediye Eş Başkanları Tarık Mercan ile Ruken Yılmaz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi meclisi üyeleri Sevim Coşkun ve Şehriban Zohurli’nin de olduğu toplam 7 kişiyi gözaltına aldı.

Aynı gerekçe ile 5 Eylül 2019 tarihinde İzmir’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti. Gözaltına alınırken maruz kaldığı polis şiddeti sonucu Hacay Yılmaz ve HDP İzmir il yöneticisi Aziz Benli’nin yaralandığı öğrenildi. Müdahale sırasında ayrıca HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay’a polisin tekme attığı bildirili. Gazetecilerin görüntü almasına engel alan polis, Seyri Sokak muhabiri Oktay İnce’yi gözaltına aldı. Müdahale sonrasında gözaltına alınan 3 kişi aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar: Oktay İnce, Ahmet Tuğaç ve Aziz Benli.

Aynı gerekçe ile HDP tarafından 4 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Beşiktaş’ta yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesi sonrasında gözaltına alınan ve aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticisi Doğan Özkan’ın da olduğu 10 kişi 5 Eylül 2019 tarihinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(09/058) Van’da Yerlerine Kayyım Atanan Belediye Meclis Üyeleri…

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Van’ın Çaldıran ilçesinin belediye eş başkanı ile HDP’den belediye meclisi üyesi olan 4 kişinin yerine kayyım atandı. Görevden alınan ve yerlerine kayyım atanan kişiler: Belediye Eş Başkanı Faruk Demir, Necmettin Şahin, Pınar Demir, Hülya Darak, Mehmet Sıddık Moraner.

(09/059) Hakkında Soruşturma Açılan Belediye Eş Başkanı…

5 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Mardin Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında “eş başkanlık uygulaması” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldığı ve Ahmet Türk’ten savunma istendiği öğrenildi.

(09/060) Diyarbakır’da Polis Tarafından Basılan Sendika Bürosu…

5 Eylül 2019 tarihinde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi’ne asılan “İrademe Dokunma” pankartı büroya baskın düzenleyen polisler tarafından indirildi.

(09/061) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1031 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 5 Eylül 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

5 Eylül 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Mehmet Dersulu ve Nazan Bozkurt) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Mehmet Dersulu ve Nazan Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 5 Eylül 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(09/062) Tekirdağ’da HDP Binasına Polis Baskını…

5 Eylül 2019 tarihinde Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde HDP ilçe binası polis tarafından basıldı. Binada yapılan aramadan sonra HDP il Eş Başkanı Selahattin Atay ile HDP üyesi Özcan Dayan gözaltına alındı. İki kişinin aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(09/063) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı gerekçesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Zeliha Burcu Acar hakkında İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. Duruşmada savcı mütalaasını Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenleri ile ilgili kararına göre yeniden hazırlamak için süre istedi. Mahkeme duruşmayı 30 Eylül 2019 tarihine erteledi.

(09/064) İstanbul’da Yargılanan Gazeteci…

Gazeteci ve foto-muhabir Çağdaş Erdoğan hakkında İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 5 Eylül 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme Çağdaş Erdoğan’ı ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Çağdaş Erdoğan 2 Eylül 2017 tarihinde İstanbul Kadıköy’de MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) sosyal tesislerinin fotoğraflarını çektiği iddiasıyla gözaltına alınmış, 13 Eylül 2017 tarihinde tutuklanmış ve hakkında açılan davanın 13 Şubat 2018 tarihinde görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

(09/065) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Ahmet Altan hakkında 2009 yılında Taraf gazetesinde yayımlanan bir yazısı nedeniyle İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. İddianamede Ahmet Altan’ın ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ ve ‘soruşturmanın gizliliğini ihlâl’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 12 Kasım 2019 tarihine erteledi.

(09/066) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Deniz Yücel hakkında ‘sosyal medya paylaşımlarında kamu görevlisine alenen hakaret ettiği’ iddiasıyla İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde başlandı. Mahkeme duruşmayı 11 Haziran 2020 tarihine erteledi.

(06/067) Van’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Selman Keleş ve gazeteci Arif Aslan hakkında Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme duruşmayı 16 Ocak 2020 tarihine erteledi.

(09/068) HDP Eş Başkanı’nın Yargılandığı Dava…

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2016 yılında Van’da yaptığı bir konuşmada ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağıladığı’ iddiasıyla Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde başlandı. İddianamede Figen Yüksekdağ’ın Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

(09/069) HDP Eski Milletvekilinin Yargılandığı Dava…

HDP Kars eski milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Divan Üyesi Mülkiye Birtane hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde başlandı. İddianamede Mülkiye Birtane’nin ‘örgüt kurma ve yönetme’ suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir. Mülkiye Birtane duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı ve savunma yaptı. Mahkeme Mülkiye Birtane’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı Kasım 2019’a erteledi.

26 Kasım 2018 tarihinde gözaltına alınan Mülkiye Birtane 7 Aralık 2018 tarihinde tutuklanmıştı.

(09/070) Mardin’de DBP Yöneticisinin Yargılandığı Dava…

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi üyesi Bayram Demirhan ile Davut Bozan, Mehmet Ali Dayan, Mehmet Ceylan, Hasan İlhan hakkında Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 5 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme savunmaların ardından tutuklu 3 kişinin (Bayram Demirhan, Mehmet Ceylan, Davut Bozan) bu halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 25 Ekim 2019 tarihine erteledi.

(09/071) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

5 Eylül 2019 tarihinde Konya merkezli bir soruşturma kapsamında 8 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 10 kişi; Edirne’de yasadışı yollarla Yunanistan’a gitmeye çalıştıkları iddia edilen ve haklarında gözaltı kararı olan 2 kişi gözaltına alındı.

(09/072) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

Eski Kayseri Hacılar Kaymakamı Yasin Tikdağ hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 5 Eylül 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme sanığı örgüt üyesi olma suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

(09/073) Etkinliklerin Yasaklandığı İl…

Tunceli Valiliği 5 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde kapalı ve açık alan toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, şenlik, konser, bildiri dağıtma ve benzeri her tür eylem ve etkinliği 4 Eylül 2019 ile 3 Ekim 2019 tarihleri arasında 30 gün süreyle yasakladı.

(09/074) Etkinliklerin Yasaklandığı İl…

Bursa Valiliği 5 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmalarını protesto etmek maksadıyla yapılacak olan her türlü yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, protesto vb. eylemleri 5 Eylül 2019 ile 19 Ekim 2019 tarihleri arasında 15 gün süreyle yasakladı.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.