MENÜ
ANA SAYFA
x

19 Eylül 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

19 Eylül 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/215) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

18 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Denizli T Tipi Cezaevi’nde tutulan Ramazan Çekmen isimli bir mahpus hakkında aile görüşü sırasında orada bulunan görevli memurla Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle disiplin soruşturması açıldığı öğrenildi. Soruşturma sonunda kamu görevlilerine karşı uygunsuz söz veya davranışta bulunduğunu gerekçesiyle Ramazan Çekmen’e bazı etkinliklere katılmama cezası verildiği bildirildi.

18 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde mahpusların kaldığı odaların 15 gün içinde 9 defa arandığı ve aramalar sırasında mahpuslara ait eşyaların dağıtıldığı öğrenildi.

(09/216) Bursa’da Polis Şiddetine Maruz Kalan Avukatlar…

18 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, 15 Eylül 2019 tarihinde Bursa Barosu’na kayıtlı avukat Fesih Demir’in aracının polis tarafından durdurulduğu ve avukat olduğunu belirtmesine rağmen araçta arama yapılmak istendiği öğrenildi. Yaşanan tartışma sırasında Fesih Demir’in polisin hakaret ve tehditlerine maruz kaldığı ve daha sonra fiziksel şiddet kullanılarak polis aracına bindirildiği bildirildi.

Olay sonrası Fesih Demir’in tutulduğu polis karakoluna gelen Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi’nde görevli avukatların da polisin sözlü şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

Konu ile ilgili olarak Bursa Barosu tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

“Meslektaşımızın polis memurları hakkında şikayetçi olacağını bildirmesi üzerine polis merkezinde bulunan polisler, Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi Üyesi Av. Ümit Özcan hakkında da asılsız iddialarla tutanak düzenlemiş, görev gereği orada bulunduğu halde soruşturmanın şüphelisi haline getirilmeye çalışılmış, cep telefonuna da ‘savcı talimatı olduğu’ ileri sürülerek el konulmak istenmiştir. Olayın tarafı olan ve Av. Fesih Demir’e saldırıda bulunan polis memurları, merkezde bulunan tüm meslektaşlarımıza da sözlü saldırılarına devam etmişlerdir.

Saat 22.00’de polis aracıyla karakola götürülen meslektaşımız ve ihbar üzerine karakola giden Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden görevlendirilen meslektaşımız, savcılık talimatı olmaksızın sabah saat 08.00’e kadar alıkonulmuştur. Darbedilen meslektaşımız kendi talebiyle ancak Avukat Hakları Merkezi’nden görevli meslektaşımızın talebi ve savcılık talimatı olmaksızın polis eşliğinde adli rapor alınmak üzere zorla hastaneye götürülmüştür.”

(09/217) Diyarbakır’da Gözaltında İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

17 Eylül 2019 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi yaparken polis müdahalesi ile fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alınan Barış Annesi 5 kişinin gözaltına alınırken ve gözaltı aracında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı 18 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.

(09/218) İstanbul’da Ajan Olma Baskısına Maruz Kalan Kişi…

18 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Soner İlbas isimli bir kişiye kendilerini Jandarma Özel Harekat mensupları olarak tanıtan kişiler tarafından ajan olması yönünde baskı yapıldığı öğrenildi. Söz konusu haberlerde aile fertlerinin ve kendisinin aranması sonrasında İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki Güvercintepe Karakolu’na giden Soner İlbas’ın kendisini arayan kişiler tarafından buradan alınarak bir parka götürüldüğü ve ajanlık yapması yönünde teklifte bulunulduğu bildirildi.

(09/219) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1044 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 18 Eylül 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

18 Eylül 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Merve Demirel) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Acun Karadağ ve Nazan Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 18 Eylül 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(09/220) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

KHK ile Maliye Bakanlığı’ndaki işinden ihraç edilen Cemal Yıldırım ile ona destek için gelen Emekçi Hareket Partisi (EHP) Ankara İl Başkanı Sanem Deniz Kural 18 Eylül 2019 tarihinde AKP’nin Ankara il binası önünde yapmak istediği oturma eylemine müdahale eden polis tarafından gözaltına alındı. Aynı yerde oturma eylemi yapmak isteyen, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çocukları müebbet hapis cezası alan Emine Uyanık ve Melek Çetinkaya da polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi aynı gün içinde serbest bırakıldı.

 (09/221) Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine Kayyım Atanmasına Yönelik Protestolara Polis Müdahalesi ve Engellemesi…

HDP’li belediyelere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasını protesto etmek için İzmir’in Konak ilçesindeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına müdahale eden polis 6 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar aynı gün içinde serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların isimleri: Mustafa Kazak, Recep Acar, Ferhat Harun Pehlivan, Hacay Yılmaz, Şerafettin Yetin ve Yurdakul Üstekler.

Aynı gerekçe ile 17 Eylül 2019 tarihinde Diyarbakır’da yapılan eyleme katılan bir kişinin hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesi ile gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan kişinin ismi öğrenilemedi.

(09/222) Ankara’da Halkevi Şube Başkanları’nın Yargılandığı Dava…

Mutlu Halkevi Şube Başkanı Seher Gümüşay, Mamak Halkevi Şube Başkanı Dilara Doğanbaş, Keçiören Halkevi Şube Başkanı Şebnem Kıymet Yar ve Eryaman Halkevi Şube Başkanı Şenay Yılmaz Güner, İlker Halkevi Şube Başkanı Eray Kurt hakkında ‘suç ve suçluyu övme’ ve ‘örgüt üyesi olma’ iddialarıyla Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 17 Eylül 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme 5 kişinin de beraatına karar verdi.

(09/223) ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ İddiasıyla Yargılanan Sanatçı…

Sanatçı Ferhat Tunç hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla İstanbul Büyükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 17 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme Ferhat Tunç ile ilgili yakalama kararının kaldırılması talebini reddederek duruşmayı 14 Şubat 2020 tarihine erteledi.

(09/224) İstanbul’da Sanatçının Yargılandığı Dava…

Sanatçı Ferhat Tunç hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ iddiasıyla İstanbul Büyükçekmece 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 17 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme Ferhat Tunç ile ilgili yakalama kararı çıkartılmasına karar vererek duruşmayı 4 Aralık 2019 tarihine erteledi.

(09/225) Mazlum Turan Davası…

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 29 Ağustos 2015 tarihinde, polisleri taşıyan servise düzenlenen saldırının ardından yol ve kimlik kontrolü yapan özel harekat polislerinin, ehliyeti olmadığı için “dur ihtarına uymadığı” iddia edilen Mazlum Turan’ı (16), kullandığı araca ateş açarak öldürmesiyle ilgili olarak Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 18 Ocak 2019 tarihinde polis memuru Süleyman Esenboğa’ya ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan verilen ve ertelenen 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası 27 Nisan 2019 tarihinde Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

Sanık polis memuru Süleyman Esenboğa’nın yeniden yargılanmasına 18 Eylül 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme heyeti ve dosya savcısının üçüncü kez değiştiği öğrenildi. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, önceki mütalaasının aksine “kanunun emrini yerine getirmek cezalandırılamaz” gerekçesiyle sanık polis memuru hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme sanık polisin tutuklanması yönündeki talebin reddine karar vererek duruşmayı 18 Ekim 2019 tarihine erteledi.

(09/226) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

18 Eylül 2019 tarihinde KHK ile kapatılan Samanyolu TV kanalı çalışanlarına yönelik soruşturma kapsamında Ankara’da 2 kişi gözaltına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik İstanbul merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 180 kişiden 111’i 18 Eylül 2019 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 27’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 69 kişi ise serbest bırakıldı.

(09/227) Etkinliklerin Yasaklandığı İller…

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasının ardından Mardin Valiliği 18 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde kapalı ve açık yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, şenlik, konser, bildiri dağıtma ve benzeri her tür eylem etkinliği 19 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 30 gün süreyle yasakladı. Son yasaklama kararı ile kayyım atamaları sonrasında Mardin’de eylem ve etkinlikler 2. kez 30 gün süreyle yasaklanmış oldu.

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasının ardından Mersin Valiliği 18 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde kapalı ve açık alan toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, şenlik, konser, bildiri dağıtma ve benzeri tüm eylem ve etkinlikleri 17 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı. Son yasaklama kararı ile kayyım atamaları sonrasında Mersin’de eylem ve etkinlikler 3. kez uzatılmış oldu. Daha önce eylem ve etkinlikler 20 ve 30 Ağustos 2019 tarihlerinde 2 kez 10 gün süreyle yasaklanmıştı.

(09/228) Kayyım Atanan Belediye…

Erzurum’un Karayazı ilçesinin HDP’li Belediye Eş Başkanı Melike Göksu’nun 18 Eylül 2017 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındığı ve yerine Karayazı Kaymakamı Mesut Tabakçıoğlu’nun kayyım olarak atandığı öğrenildi. Melike Göksu, hakkında verilmiş 7 yıl 6 ay hapis cezasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanması üzerine 17 Eylül 2019 tarihinde tutuklanarak cezaevine konmuştu.

Son kayyım ataması ile 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında kayyım atanan belediye sayısı 3’ü büyükşehir 2’ si ilçe belediyesi olmak üzere toplamda 5 oldu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.