MENÜ
ANA SAYFA
x

20 Eylül 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

20 Eylül 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/229) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

19 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, 17 Eylül 2019 tarihinde Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü; 17 Eylül 2019 tarihinde Bitlis kırsal alanında çıkan çatışmada 1 HPG militanının öldüğü; 3 ve 6 Eylül 2019 tarihlerinde Hakkari’nin Çukurca ilçesi kırsal alanında çıkan iki ayrı çatışmada 2 HPG militanının öldüğü; 4 Eylül 2019 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Xakurkê bölgesine yönelik düzenlenen hava harekatında 2 HPG militanının öğrenildi.

(09/230) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

19 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde mahpusların sayımlarda askeri nizamda ayakta durma dayatmasına maruz kaldığı, bu uygulamaya itiraz eden mahpusların infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kaldığı, 3 kişilik odalarda 10 mahpusun tutulduğu, mahpusların sağlık, sosyal, kültürel ve sportif haklarının kısıtlandığı öğrenildi.

(09/231) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1045 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 19 Eylül 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

19 Eylül 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Mehmet Dersulu ve Merve Demirel) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Acun Karadağ, Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 19 Eylül 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(09/232) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

KHK ile Maliye Bakanlığı’ndaki işinden ihraç edilen Cemal Yıldırım ile ona destek için gelen 2 kişi [Emekçi Hareket Partisi (EHP) Ankara İl Başkanı Sanem Deniz Kural, Mahmut Konuk] 19 Eylül 2019 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ankara il binası önünde yapmak istedikleri oturma eylemine müdahale eden polis tarafından gözaltına alındı. Söz konusu 3 kişi aynı gün içinde serbest bırakıldı.

(09/233) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

Çocuğu 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili olarak müebbet hapis cezası ile cezalandırılan Meral Kuruç 19 Eylül 2019 tarihinde AKP Ankara il binası önünde yapmak istediği eyleme müdahale eden polis tarafından gözaltına alındı.

Aynı gerekçeyle AKP il binası önüne gelen Şahinde Yumuş ile 19 Şubat 2019 tarihinde Ankara’da kaçırılan Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz’ın polis tarafından engellendiği öğrenildi.

Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili olarak oğlu müebbet hapis cezası alan Hamide Göçer’in il binasında görüşme yaptığı AKP’li yetkililer tarafından “buraya gelmeye devam ederseniz tutuklanacaksınız” denilerek tehdit edildiği bildirildi.

(09/234) Batman’da Eyleme Polis Müdahalesi…

19 Eylül 2019 tarihinde Batman’ın Sason ilçesinde, 31 Mart 2019 seçimlerini AKP’nin kazanmasından sonra işten çıkartılan işçilerin AKP Batman il binası önünde yaptığı eyleme polis müdahale etti. Müdahale sonucu gözaltına alınanların sayısı ve isimleri öğrenilemedi.

(09/235) Antalya’da HDP Yöneticilerinin Yargılandığı Dava…

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Alanya İlçe Eş Başkanı Safiye Dalgıç ile ilçe yöneticisi Abdulhekim Aktaş ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Alanya İlçe yöneticisi Tefra Akçın hakkında ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 2 Ekim 2019 tarihinde görülecek.

Safiye Dalgıç, Abdulhekim Aktaş ve Tefra Akçın, 8 Temmuz 2019 tarihinde gözaltına alınmış ve 12 Temmuz 2019 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

(09/236) AİHM’nin İstek ve İrade Dışı Cezaevi Nakillerine Dair Kararı…

19 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), istekleri dışında Kırıkkale Cezaevi’ne nakledilmiş olan 2 mahpusun başvurusunu karara bağladığı öğrenildi. AİHM, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. Maddesinde düzenlenen “Özel ve aile hayatına saygı hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi ve her 2 başvurucu için ayrı ayrı olmak üzere 6 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Ailesi Diyarbakır’da yaşayan Abdülkerim Avşar ile ailesi Siirt’te yaşayan Abdülkerim Tekin 2008 yılında Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ne istekleri ve iradeleri dışında nakledilmiş, avukatları tarafından Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurular reddedilmişti.

(09/237) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

Yargıtay eski üyesi Ahmet Toker hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde açılan davanın karar duruşması 19 Eylül 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme sanığı ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 14 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) eski Lojistik Destek Müdür Yardımcısı Ömer Tunç hakkında İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 19 Eylül 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme sanığı ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘işyeri dokunulmazlığını ihlal etme’ ve ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçlarından toplam 16 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırdı.

(09/238) Toplatılan Kitaplar…

19 Eylül 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Avesta Yayınları tarafından basılan “Meleklerin Küllerinden-Günahkâr Bir Irkın Yasaklanmış Mirası”, ve Aram Yayınları tarafından basılan “Toprağın Şarkısı” başlıklı 2 kitabın Kars Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandığı öğrenildi.

Söz konusu iki kitabın Kars T Tipi Cezaevi’nde tutulan bir mahpusa gönderildiği; haklarında herhangi bir toplatma kararı olmamasına rağmen kitapların mahpusa teslim edilmek yerine Kars İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildiği ve sonrasında Kars Sulh Ceza Hakimliği tarafından söz konusu toplatma kararının verildiği bildirildi.

(09/239) Etkinliklerin Yasaklandığı İller…

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasının ardından Muş Valiliği 19 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde kapalı ve açık yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, şenlik, konser, bildiri dağıtma ve benzeri her tür eylem etkinliği 20 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı. Son yasaklama kararı ile kayyım atamaları sonrasında Muş’ta eylem ve etkinlikler 3. kez 15’er gün süreyle yasaklanmış oldu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.