MENÜ
ANA SAYFA
x

İşkenceye Uğrayan Çocukların Yargılandığı Davada Tüm Talepler Reddedildi

04.09.2015

4 Eylül 2015

Sincan Cezaevi’nde işkence gören çocukların yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında, çocukların avukatlarının çocukları tüm talepleri reddedildi.

Ankara Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevinde işkenceye maruz kalan 11 çocuk haklarında “mala zarar vermek, memura mukavemet, tehdit ve yaralama” iddiasıyla açılan davanın dördüncü duruşması bugün görüldü.

Davaya yeni bir yargıcın bakmaya başlandığı ve bu nedenle her şeyin yeniden talep edildiği davada mahkemenin tüm talepleri reddettiği belirtildi.

Dava 25 Aralık 2015 tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

1 Ocak 2014 tarihinde Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’nde iki farklı koğuşta tutulan 11 çocuk tutuklunun infaz koruma memurları tarafından işkence ve kötü muamele gördüğü İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından raporlarla belgelenmişti.

İşkence ve kötü muameleye maruz kalan çocuklar  “yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar vermek, memura mukavemet“ gibi gerekçelerle yargılanıyor.

Savcılık bütün suçu çocuklara yüklerken, dosyadaki adli tıp raporunda ise sekiz çocuğun darp sonucu yaralandığı bilgisi yer alıyor. Takipsizlik kararı üzerine çocukların aileleri, Anayasa Mahkemesi’ne (AİHM) gitti.

Bireysel başvuruda, çocukların hepsinin çıplak aramaya maruz bırakıldığı, ağır işkenceler yapıldığı, buna rağmen takipsizlik kararı verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğu belirtildi.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun (TİHK) hazırladığı raporda Ankara Sincan Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlü çocuklara yönelik işkencenin varlığı doğrulanırken, bütün sorumluların tespit edilmesinin önemi vurgulanmıştı.

http://www.imctv.com.tr/iskenceye-ugrayan-cocuklarin-yargilandigi-davada-tum-talepler-reddedildi/