MENÜ
ANA SAYFA
x

13 Mayıs 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

13 Mayıs 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/090) Cezaevinde Açlık Grevi…

Konya Seydişehir T Tipi Cezaevi’nde tutulan 6 mahpusun maruz kaldıkları hak ihlallerinin sona ermesi talebiyle 6 Mayıs 2020 tarihinden beri sürdürdükleri süresiz dönüşümsüz açlık grevine cezaevi idaresinin mahpusların taleplerinin kabul edildiğinin ve hücreye konulan mahpusların koğuşlarına geri getirileceğinin belirtmesi üzerine 12 Mayıs 2020 tarihinde son verdikleri basında yer alan haberlerden öğrenildi.

(05/091) Diyarbakır’da Zabıtanın Fiziksel Şiddetine Maruz Kalan Çocuk…

12 Mayıs 2020 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kâğıt toplayıcılığı yapan bir çocuk Sur Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerinin fiziksel şiddetine maruz kaldı. Zabıta ekiplerinin çocuğa ait el arabasına da el koyduğu öğrenildi.

(05/092) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1281 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 12 Mayıs 2020 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılan basın açıklamalarına polis müdahale etti ve eyleme katılanları fiziksel şiddet kullanarak İnsan Hakları Anıtı’nın önünde uzaklaştırdı.

(05/093) Düzce’de Eyleme Polis Müdahalesi…

12 Mayıs 2020 tarihinde, KHK ile ihraç edildiği işine dönmek için Düzce Valiliği önünde eylem yapan Alev Şahin polisin müdahalesi ile gözaltına alındı. Alev Şahin aynı gün içinde hem Kabahatler Kanunu’na hem de Umumi Hıfsızıhha Kanunu’na muhalefetten ayrı ayrı para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldı.

(05/094) İbrahim Gökçek’in Cenazesine Yönelik Engelleme ve Polis Müdahalesi…

5 Mayıs 2020 tarihinde 323 gündür sürdürdüğü ölüm orucuna ara veren ve 7 Mayıs 2020 tarihinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesinin bekletildiği İstanbul’un Sultangazi ilçesinde bulunan Gazi Cemevi’ne yönelik 8 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilen polis baskını sırasında gözaltına alınan ve aralarında 1’i stajyer 3 avukatın da olduğu 17 kişi 12 Mayıs 2020 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

Serbest bırakılanların isimleri: avukat Didem Baydar Ünsal, avukat Seda Şaraldı, stajyer avukat Doğa İncesu, Tuğçe Tayyar, Bahar Ertürk, Cemil Kurt, Bahar Ertürk, Sevda Kurban, Rıdvan Akbaş, Fırat Kıl, Hasan Karapınar, Dilan Ekin, Beyhan Gün, Baki Can Işık, Serkan Yağız, Erkan Çimen.

(05/095) Bursa’da Eyleme Jandarma Müdahalesi…

12 Mayıs 2020 tarihinde, Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren maden şirketinin yapacağı ağaç kesimini engellemek için eylem yapan köylülere jandarma müdahale etti. Müdahale sonucu köylülerin jandarma tarafından araçlarına bindirilerek ağaç kesiminin yapılacağı alandan çıkartıldığı ve köylerine götürüldüğü öğrenildi. Müdahale sırasında gazeteci Yusuf Kayışoğlu çekim yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Yusuf Kayışoğlu ifade işlemlerinin ardından aynı gün içinde serbest bırakıldı. Müdahale sırasında 1 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Jandarmanın destek için gelen DOĞADER üyelerinin köye girişine izin vermediği öğrenildi.

(05/096) Gazeteci Hakkında Açılan Soruşturma…

Yazar Ragıp Zarakolu’nun Evrensel gazetesinde yayınlanan “Makus Talihten kaçış yok” başlıklı yazısı nedeniyle gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü Kamu Güvenliği Büro Amirliği tarafından 12 Mayıs 2020 tarihinde ifade vermeye çağrıldı.

Artı Gerçek internet sitesi ve Evrensel gazetesinde yayınlanan söz konusu yazı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan suç duyurusunda bulunmuştu.

(05/097) Hrant Dink Cinayeti Davası…

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali ve sorumluluğu bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 76 kişi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 12 Mayıs 2020 tarihinde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savunmaların ardından mahkeme tutuklu sanıklara ilişkin tahliye taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 7-9 Temmuz 2020 tarihleri arasında görülmek üzere erteledi.

(05/098) Ankara’da Yasaklanan Etkinlik…

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirmesinin yıldönümü nedeniyle 13 Mayıs 2020 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Maden Anıtı önünde yapılacak basın açıklamasının Ankara Valiliği’nce Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler gerekçe gösterilerek yasaklandığı 12 Mayıs 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.

(05/099) İlan Kesme Cezası Verilen Gazete…

12 Mayıs 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) “Hükümet vatandaşlarına şehit olmayı vaat eder mi? başlıklı yazı nedeniyle Evrensel gazetesine 5 gün ilan kesme cezası verdiği öğrenildi. Cezanın gerekçesinin “Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan haksız isnat yapılamaz” şeklindeki Basın Ahlak Esasları’nın ihlal olduğu bildirildi. Haberde söz konusu yazı ile savcılık tarafından açılmış bir soruşturma olmadığı belirtildi.

(05/100) Şırnak’ta Özel Güvenlik Bölgesi…

Şırnak Valiliği 11 Mayıs 2020 tarihinde yaptığı bir açıklama ile İdil ilçesinde koordinatları verili 11 kırsal alanın 11 Mayıs 2020 ile 13 Mayıs 2020 tarihleri arasında özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

(05/101) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı 12 Mayıs 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 53 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1.704 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı.

Buna göre 12 Mayıs 2020 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 3.894 ve vaka sayısı ise 141.475 oldu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.