MENÜ
ANA SAYFA
x

25 Ağustos 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

25 Ağustos 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/172) Şırnak’ta Silahlı Saldırı Sonucu Yaşamını Yitiren Sivil Kişi…

Hasan Gün isimli bir kişinin 24 Ağustos 2020 tarihinde Şırnak’ın Kumçatı beldesine bağlı Koçaklı köyü kırsal alanında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin düzenlediği silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Hasan Gün’ün cenazesinin otopsi için Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı bildirildi.

(08/173) Diyarbakır’da Bekçilerin ve Polisin Fiziksel Şiddetine Maruz Kalan Kişi…

24 Ağustos 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde ismi öğrenilemeyen 1 kişinin bekçi ve polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi. Haberde bekçilerin gözaltına almak istedikleri kişiyi yola yüzüstü yatırarak boğazına dizleriyle bastıkları, polisin ise bu kişinin yüzüne tekme ile vurduğu belirtildi.

Bekçilerin ve polisin uyguladığı şiddete tepki gösterenlere müdahale eden polisin, fiziksel şiddete maruz kalan kişi ile birlikte ismi öğrenilemeyen 4 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

(08/174) İstanbul’da Gözaltına Alınan Kişiler…

24 Ağustos 2020 tarihinde, adil yargılanma talebiyle 234 gündür ölüm orucunda olan avukat Ebru Timtik’in tutulduğu Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi önünde Adalet İçin Dayanışma Platformu tarafından yapılan basın açıklaması sonrasında, hastane önünde nöbet eylemi yapan 10 kişi polis tarafından fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: Neslihan Albayrak, Feridun Osmanağaoğlu, Aslı Kılıç, Baran Gündoğdu, Eren Kaya, Aren Avjin, Yıldırım Deniz.

Müdahale sonrasında hastane önünde bulunan ve nöbet eylemine katılanlar tarafından da kullanılan bankların kepçe ile sökülerek götürüldüğü öğrenildi.

(08/175) Kocaeli’de Gözaltına Alınan Gazeteci…

22 Ağustos 2020 tarihinde Kocaeli’nin İzmit ilçesinde gözaltına alınan ve daha sonra İstanbul’a götürülen Bugün TV kanalının eski haber müdürü ve spikeri Erkan Akkuş, 24 Ağustos 2020 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

(08/176) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

24 Ağustos 2020 tarihinde Kara Harp Okulu eski öğrencilerine yönelik Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 22 kişi gözaltına alındı.

İstanbul merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 54 kişiden 35’i 24 Ağustos 2020 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 19 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(08/177) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya ait sosyal medya hesabında yer alan Diyanet İşleri Başkanı ile ilgili bir paylaşıma Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 17 Ağustos 2020 tarihli kararı ile erişim engeli getirildiği öğrenildi.

(08/178) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 24 Ağustos 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 18 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1.443 vakanın tespit edildiğini açıkladı.

Buna göre 24 Ağustos 2020 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 6.139 vaka sayısı ise 259.692 oldu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.