MENÜ
ANA SAYFA
x

20 Kasım 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

20 Kasım 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

(11/224) Diyarbakır’da Şüpheli Asker Ölümü…

18 Kasım 2020 tarihinde Diyarbakır’da kişisel silahının ateş alması sonucu yaralanan 1 askerin (Uzman Çavuş Cumhur Tokuş) kaldırıldığı hastanede öldüğü öğrenildi.

(11/225) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Hak Savunucuları, Avukatlar ve Dernek Üye ve Yöneticileri…

20 Kasım 2020 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik bir soruşturma kapsamında aralarında hak savunucularının, siyasetçilerin, avukatların; meslek odası, sendika, vakıf ve dernek üye ve yöneticilerinin aralarında olduğu 101 kişi hakkında gözaltı kararı verdiği öğrenildi. Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 4 ilde düzenlenen operasyonlarda 72 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı avukat Bünyamin Şeker, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanı avukat Bülent Temel, ÖHD ve İHD üyesi avukatlar Abdulkadir Güleç, Eshat Aktaç, Serdar Talay, İmran Gökdere, Diyar Çetedir, Serdar Özer, Feride Laçin, Gamze Yalçın, Gevriye Atlı, Resul Tamur, Cemile Turhallı Balsak, Ahmet Kalpak, Devrim Barış Baran, Neşet Girasun, Sedat Aydın, Mahsum Batı, Şivan Cemil Özen, Haknas Sadak; Türk Tabipleri Birliği (TTB) önceki dönem Merkez Konseyi Üyesi ve halen Onur kurulu üyesi Dr. Şehmus Gökalp, TİHV Diyarbakır Temsilciliği çalışanı Sosyal Hizmet Uzmanı Serkan Delidere, MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) yöneticisi Diyar Dilek Özer ve TUHAD-FED üyesi Leyla Ayaz, DİVES üyesi Süleyman Okur, Bağlar Belediye Meclisi üyesi Panayır Çelik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi üyesi Berna Çelik, HDP Diyarbakır il eski yöneticisi İlhami Yürek, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Ümit Çetinkaya, Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) üyesi Mehmet Kaçar.

(11/226) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

19 Kasım 2020 tarihinde, ödenmemiş ücret ve kıdem tazminatları için Bimeks işçileri tarafından, şirket sahibi Vedat Akgiray’ın ders verdiği Boğaziçi Üniversitesi önünde yapılan basın açıklamasına müdahale eden polis 5 kişiyi (Umut-Sen Sözcüsü Betül Celep ile Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu ile Bimeks işçileri Bünyamin Bilikci, Leyla Akıncı ve Adem Demir) gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan 5 kişinin aynı gün içinde ikinci kez yine Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yaptıkları ve bir kez daha gözaltına alındıkları öğrenildi. Bu son gözaltılar ile birlikte Bimeks işçilerinin Boğaziçi Üniversitesi önünde yaptıkları ve gözaltı ile sonuçlanan basın açıklaması sayısı 13 oldu.

(11/227) Van’da Gözaltına Alınan Kişiler…

16 Kasım 2020 tarihinde Van’ın Özalp ilçesinde gözaltına alına 11 kişiden 6’sı (Turan Sarıgül, Mesut Erzengin, Mehmet Akgün, Mahkum Atdemir, Ramazan Akbaş, Müslim Demir) 19 Kasım 2020 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı. 5 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(11/228) Urfa’da Gözaltına Alınan Kişi…

17 Kasım 2020 tarihinde Urfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alınan Şehriban Mimkara isimli kişi 19 Kasım 2020 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ev hapsi tedbiri ile serbest bırakıldı.

(11/229) İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Birgün gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Uğur Koç, gazetenin internet sitesinin eski Sorumlu Müdürü Mustafa Kömüş ve İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın hakkında eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın şikayeti üzerine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 19 Kasım 2020 tarihinde görüldü. Mahkeme gazetecilerin beraatına karar verdi.

(11/230) Diyarbakır’da Yargılanan Yazar…

Yazar Faik Bulut hakkında DTK’ye yönelik bir soruşturma kapsamında ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 19 Kasım 2020 tarihinde başlandı. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 28 Ocak 2020 tarihine erteledi.

(11/231) Adıyaman’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gerger Fırat gazetesi Haber Müdürü Özgür Boğatekin hakkında yaptığı bir sosyal medya paylaşımında ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği’ ve ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddiasıyla Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 19 Kasım 2020 tarihinde devam edildi. Mahkeme dava dosyasının Özgür Boğatekin hakkında açılmış başka bir davanın dosyası ile birleştirilmesine karar vererek duruşmayı 22 Aralık 2020 tarihine erteledi.

(11/232) Diyarbakır’da Yargılanan HDP Yöneticisi…

HDP Parti Meclisi Üyesi Eşref Mamedoğlu hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 19 Kasım 2020 tarihinde görüldü.

Savunmaların ardından mahkeme Eşref Mamedoğlu’nu ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 8 yıl 9 ay ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan 10 ay 15 gün olmak üzere toplam 9 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırdı.

(11/233) Diyarbakır’da Yargılanan HDP Yöneticisi…

HDP Diyarbakır İl Yöneticisi Edip Binbir hakkında DTK’ye yönelik bir soruşturma kapsamında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 19 Kasım 2020 tarihinde görüldü.

Edip Binbir duruşmaya tutulduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savunmaların ardından mahkeme Edip Binbir’i ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

(11/234) Eylem ve Etkinliklerin Yasaklandığı İl…

Van Valiliği 19 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarını 20 Kasım 2020 itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı. Bu karar ile Van’da 21 Kasım 2016 tarihinden bu yana uygulanan eylem ve etkinlik yasağı kesintisiz 1474 güne uzatılmış oldu.

(11/235) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

19 Kasım 2020 tarihinde İstanbul merkezli bir soruşturma kapsamında 3 ilde düzenlenen operasyonlarda 28 kişi gözaltına alındı.

(11/236) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 19 Kasım 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 123 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 4.542 hastanın tespit edildiğini açıkladı.

Buna göre 19 Kasım 2020 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 11.943 hasta sayısı ise 430.170 oldu.

18 Kasım 2020 tarihinde Bursa’da Dr. Ali Murat Dilek ve Erzurum’da Osman Bektaş isimli 2 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi.

20 Kasım 2020 tarihinde Balıkesir’de Halil İbrahim Kuzu ve Bursa’da Emine Ezen isimli 2 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.