MENÜ
ANA SAYFA
x

6 Mayıs 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

6 Mayıs 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/035) Kadın Cinayetleri…

Bianet’in, 5 Mayıs 2021 tarihinde yayınladığı “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne göre 2021 yılının Nisan ayında Türkiye genelinde erkekler tarafından en az 17 kadın öldürüldü. Açıklamada ayrıca erkeklerin en az 9 kadına tecavüz ettiği, en az 58 kadını seks işçiliğine zorladığı, 68 kadına şiddet uyguladığı, 8 çocuğu istismar ettiği ve 8 kadına tacizde bulunduğu belirtildi.

(05/036) Hatay’da Zabıtanın Fiziksel Şiddetine Maruz Kalan Kişi…

5 Mayıs 2021 tarihinde Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Murat Coşkun isimli bir kişinin belediye zabıtalarının fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

Murat Coşkun basında yer alan açıklamasında şunları belirtti: “Eşim ve iki çocuğum ile her zamanki gibi dükkanda oturuyordum. Zabıtalar geldi. Ruhsat sordu, gösterdim. Akabinde bana ‘Dükkanı kapatacağız’ dedi. Sebebini sordum. ‘Sen buralı değilsin, seni burada kimse istemiyor. Allah gökten inse sana ekmek yedirmeyeceğiz’ dediler. Çocuklarım ve eşimin yanında küfür hakaret ederek bana saldırıp darp ettiler. Yasal olmayan bir şekilde iş yerimin ruhsatını iptal ettiler. Dükkanı açtırmıyorlar.”

(05/037) Cezaevinde Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

5 Mayıs 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutulan ve İnsan Hakları Derneği’nin ağır hasta mahpuslar listesinde yer alan Cronh hastası Devrim Ayık’ın tedavisinin yapılmadığı öğrenildi.

(05/038) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları 5 Mayıs 2021 tarihinde yapılan görüşme başvurusuna Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(05/039) İzmir’de Gözaltına Alınan Gazeteci…

5 Mayıs 2021 tarihinde İzmir’de gözaltına alınan Pir Haber Ajansı (PİRHA) muhabiri Ersin Özgül aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(05/040) Urfa’da Camide Yapılan İbadete Polis Müdahalesi…

5 Mayıs 2021 tarihinde Urfa’daki 2 ayrı camide Furkan Vakfı üyeleri tarafından yapılan “itikaf” ibadetine müdahale eden polis toplam 10 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı.

(05/041) Milletvekili Hakkında Açılan Soruşturma…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu hakkında “Sizi seçimle indirdikten sonra vatana ihanetten yargılanmanız için bütün gücümle çalışacağım” şeklindeki sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek 5 Mayıs 2021 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla soruşturma açıldığı öğrenildi.

(05/042) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a ait sosyal medya hesabında yer alan Cumhurbaşkanı’nın eski avukatı ile ilgili 7 paylaşıma İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 28 Nisan 2021 tarihli kararı ile kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

Jinnews haber ajansına ait https://www.jinnews24.xyz internet sitesi ile Mezopotamya haber ajansına ait  https://www.mezopotamyaajansi34.com internet sitesine Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Mayıs 2021 tarihli kararı ile “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

Jinnews haber ajansına ait https://www.jinnews25.xyz internet sitesine Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Mayıs 2021 tarihli kararı ile “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

(05/043) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

5 Mayıs 2021 tarihinde İstanbul merkezli bir soruşturma kapsamında 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 26 kişi; İstanbul’da yürütülen bir diğer soruşturma kapsamında 29 kişi gözaltına alındı.

(05/044) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 5 Mayıs 2021 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 356 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 2.414 hastanın tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca günlük vaka sayısının 26.476 olduğu belirtildi.

Buna göre 5 Mayıs 2021 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 41.883, vaka sayısı ise 4.955.594 oldu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tradresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu,Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire,BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.