MENÜ
ANA SAYFA
x

28 Ekim 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

28 Ekim 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

(10/283) Operasyonlar ve Saldırılar…

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 27 Ekim 2021 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde askeri bir aracın kaza yapması sonucu 1 askerin öldüğünü (Ebubekir Sel) açıkladı. Aynı kazada 2 askerin ise yaralandığı öğrenildi.

(10/284) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

27 Ekim 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Veysi Bayat isimli mahpusun infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

27 Ekim 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Silivri Cezaevi’nde mahpusların kaldığı koğuşlarda kaloriferlerin yakılmadığı, mahpuslara sıcak su verilmediği, soğuk suyun sık sık kesildiği öğrenildi. Haberde ayrıca avukat görüşünden dönen bir mahpusun üst araması sırasında ayakkabısını çıkartıp eline almaya zorlandığı ve bunu kabul etmediği gerekçesiyle fiziksel şiddete maruz kaldığı belirtildi.

28 Ekim 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne isteği ve iradesi dışında sevk edilen, bir eli ile bir ayağı olmayan Şaban Kaygusuz isimli mahpusun sayım sırasında “neden ayağa kalkmadın” denilerek infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

(10/285) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Kişiler…

Diyarbakır merkezli bir soruşturma kapsamında 15 Ekim 2021 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilen 8 kişiden 6’sı (Ümit Mercan, Necat Alphan, Abdullah Aydemir, Mehmet Özer Dündar, Bülent Aslan ve Mehmet Çiftçi) 27 Ekim 2021 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı. 2 kişi (İsmet Demirsaban ve Bilal İyisoylu) ise serbest bırakıldı.

(10/286) Kobanê Davası…

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları’nın da olduğu 21’i tutuklu 108 HDP üye ve yöneticisi hakkında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 18 Ekim ile 27 Ekim 2021 tarihleri arasında devam edildi.

Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler mahkemede hazır edilirken, başka cezaevlerinde tutulan siyasetçiler ise duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Mahkeme Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararının mevcut dava dosyası ile ilişkisi olmadığını belirtti. Mahkeme ayrıca Aysel Tuğluk’un sağlık durumu ile ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması için müzekkere yazılmasına ve 21 siyasetçinin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 8 Kasım 2021 tarihine erteledi.

Davanın 15 Haziran 2021 tarihinde görülen duruşmasında yerine kayyım atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP eski MYK üyeleri Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal; 25 Haziran 2021 tarihinde görülen duruşmada ise eski milletvekili İbrahim Binici, Emine Beyza Üstün, Zeki Çelik ve DBP eski Eş Genel Başkanı ve eski milletvekili Emine Ayna tahliye edilmişti.

(10/287) İstanbul’da Eyleme Katıldıkları İçin Yargılanan Kişiler…

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörü protesto etmek için 1 Şubat 2021 tarihinde yapılan eylemde gözaltına alınan 97 kişi hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 26 ve 27 Ekim tarihlerinde görüldü.

Mahkeme mazeret bildirmeden duruşmaya katılmayan 13 kişi hakkında zorla getirme kararı vererek duruşmayı 10 Ocak 2022 tarihine erteledi.

(10/288) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

Etkin Haber Ajansı’na ait https://www.etha25.com internet sitesine Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 26 Ekim 2021 tarihli kararı ile “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

Gazeteci Timur Soykan’ın Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile ilgili yazısı hakkında https://www.birgun.net/, https://halktv.com.tr, https://kronos34.news internet sitelerinde yer alan haberlere Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 25 Ekim 2021 tarihli kararı ile kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

“Cüppeli Ahmet” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün bir yakını ile ilgili https://www.cumhuriyet.com.tr, https://www.gercekgundem.com, https://artigercek.com internet sitelerinde yer alan haberlere Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin 22 Ekim 2021 tarihli kararı ile kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

(10/289) RTÜK Tarafından Ceza Verilen Televizyon Kanalları…

27 Ekim 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından TÜGVA ile ilgili yaptığı yayınlar nedeniyle Halk TV’ye ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili ve TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman hakkındaki haberler nedeniyle TELE 1 kanalına idari para cezaları verildiği öğrenildi.

(10/290) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 27 Ekim 2021 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 210 kişinin yaşamını yitirdiğini ve günlük vaka sayısının 26.896 olduğunu açıkladı.

Buna göre 27 Ekim 2021 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 70.195, vaka sayısı ise 7.897.530 oldu.

27 Ekim 2021 tarihinde İzmir’de diş hekimi Orhan Yurtçu, Ankara’da güvenlik personeli Bekir Koç olmak üzere 2 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tradresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire,BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.