MENÜ
ANA SAYFA
x

16 Kasım 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

16 Kasım 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

(11/154) Sakarya’da ‘Dur İhtarına Uymadığı’ Gerekçesiyle Jandarmanın Açtığı Ateş Sonucu Yaşamını Yitiren Kişi…

15 Kasım 2021 tarihinde Sakarya’nın Karapürçek ilçesine bağlı Cumhuriyet mahallesinde L. Y. isimli bir kişinin jandarmanın ‘dur ihtarına uymadığı’ gerekçesiyle vurulduğu ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi.

(11/155) İş Cinayetleri…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 15 Kasım 2021 tarihinde, 2021 yılının Ekim ayında 16’sı kadın, 2’si çocuk, 5’i göçmen olmak üzere en az 165 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini, 2021 yılının ilk on ayında iş cinayetlerinde en az 1853 kişinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca raporda Ekim ayında 32 işçinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

(11/156) Mardin’de Gözaltında İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

15 Kasım 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, 14 Kasım 2021 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan 5 kişiden 3’ünün (A. A., H. E. ve H. E.) gözaltında işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı öğrenildi.

A. A. basında yer alan açıklamasında şunları belirtti: “Uzun boylu, zayıf, mavi gömlekli, görsem tanıyabileceğim şahıs tarafından tokat atılmak suretiyle darp edildim. Söz konusu polis bana küfür etti.”

Bu soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 kişi 15 Kasım 2021 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından 3’ü adli kontrol şartıyla olmak üzere serbest bırakıldı.

(11/157) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

15 Kasım 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Van F Tipi Cezaevi’nde tutulan 7 mahpusun (Hüseyin Ulaş Elter, Sezai Bulu, Diyadin Sezgin, Aslan Kaplan, Hakkari Aydoğdu, Metin Uyar ve İbrahim Tekin) istekleri ve iradeleri dışında başka cezaevlerine sevk edildiği öğrenildi. Mahpusların hangi cezaevlerine sevk edildiği öğrenilemedi.

15 Kasım 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, 7 Ekim 2021 tarihinde Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde yapılan bir koğuş araması sırasında infaz koruma memurlarının işkence ve diğer kötü muamelesine maruz kalan 20 mahpus hakkında ‘kurumda korku, kaygı veya panik yaratabilecek söz veya davranışta bulunma’ iddiasıyla disiplin soruşturması açıldığı öğrenildi.

15 Kasım 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Balıkesir Bandırma T Tipi 1 Nolu Cezaevi’nden Bitlis Ahlat T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Naif İşçi isimli mahpusun tek kişilik hücrede tutulduğu öğrenildi.

(11/158) Cezaevinde Sağlı Hakkı Engellenen Mahpus…

15 Kasım 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bitlis Ahlat T Tipi Cezaevi’nde tutulan Naif İşçi isimli hasta mahpusun ayağındaki platinin çıkartılmadığı için yürüme sorunları yaşadığı öğrenildi.

(11/159) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

15 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde hasta mahpuslarla ilgili yapılan basın açıklamasına müdahale eden polis 2 kişiyi (Nergis Doğru ve Özmen Mertkan Çim) gözaltına aldı. 2 kişi aynı gün içinde serbest bırakıldı.

(11/160) İstanbul’da Gözaltına Alınan İsrail Vatandaşı Gazeteci…

İstanbul’da Cumhurbaşkanı’nın evinin fotoğrafını çektikleri iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra ‘casusluk’ suçlamasıyla 12 Kasım 2021 tarihinde tutuklanan İsrail vatandaşı 2 kişi ile ilgili haber yapan İsrail vatandaşı gazeteci Ali Mograbi’nin 15 Kasım 2021 tarihinde canlı yayın sırasında gözaltına alındığı ve çektiği tüm görüntüler silindikten sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Haberde ayrıca polisin gazeteciden kaldığı otelden ayrılmamasını istediği öğrenildi.

(11/161) Mersin’de Gözaltına Alınan Gazeteci…

Gazeteci Burak Şefkat’in Mersin’deki evi 15 Kasım 2021 tarihinde polis tarafından basıldı. Haberde polisin baskın sırasında evde olmayan gazeteciyi telefonla arayarak en yakın karakola gitmesini söylediği belirtildi. Tarsus’ta bir karakola giden gazetecinin hakkında herhangi bir gözaltı ve yakalama kararı olmamasına karakoldan ayrılmasına “Misafirimizsiniz, haber bekliyoruz” denilerek izin verilmediği ve daha sonra Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Söz konusu haberlerde Burak Şefkat’in evinin İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yapacağı canlı yayından birkaç saat önce basıldığı belirtildi.

(11/162) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Kişiler…

8 Kasım 2021 tarihinde Diyarbakır merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında siyasi parti, sendika üye ve yöneticileri ile Barış Anneleri’nin de olduğu 19 kişiden 14’ü 15 Kasım 2021 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklananların isimleri: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il yöneticisi Mehmet Asana, HDP Bağlar İlçe Eş Başkanı Nasır Yentar ve ilçe yöneticisi Mehmet Hüseyin Baran, HDP Bismil İlçe Eş Başkanı Mehmet Şakir Demir, HDP Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Ömer Filitoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il yöneticileri Yasemin Akengin, Mehmet Ali Alkan, Mehmet Süslü ve Abdullah Dengiz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkez Yöneticisi Erkan Keskin, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube yöneticisi Gülhan Tekin, Eğitim-Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu üyesi Arzu Koç ve Barış Anneleri Meclisi üyesi Nezife Yiğit). 5 kişi ise 1’i adli kontrol şartı (Şeyhmus Yavuz) ve 1’i ev hapsi tedbiriyle (Şehrat Uyanık) olmak üzere serbest bırakıldı.

Tutuklananlardan PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine aynı gün içinde götürüldüğü cezaevinden tahliye edildi.

(11/163) Tekirdağ’da ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ İddiasıyla Tutuklanan Kişi…

15 Kasım 2021 tarihinde Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği’ iddiasıyla gözaltına alınan H. B. isimli bir kişi aynı gün içinde sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

(11/164) Şırnak’ta Gözaltına Alınan Kişiler…

12 Kasım 2021 tarihinde Şırnak’ta gözaltına alınan 4 kişi (Ferhan Katar, Muhittin Barınç, Emin Çavlak ve ismi öğrenilemeyen bir kişi) 15 Kasım 2021 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(11/165) Hatay’da Yargılanan Gazeteci ve Diğer Kişi…

Aralarında gazeteci Ali Arslan Dadük’ün de olduğu 28 kişi hakkında Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için 21 Temmuz 2015 tarihinde Hatay’ın Samandağ ilçesinde yapılan etkinlik gerekçe gösterilerek açılan davanın karar duruşması 12 Kasım 2021 tarihinde görüldü. Mahkeme haber takibi yaptığı sırada ters kelepçelenerek gözaltına alınan ve yargılama sürecinde gazeteci olduğuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunan Ali Arslan Dadük’ü ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından 10 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 7 kişiyi de aynı suçtan ayrı ayır 10 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve cezaları erteledi. Mahkeme 20 kişinin ise beraatına karar verdi.

(11/166) İzmir’de İyi Parti Standına Saldırı…

15 Kasım 2021 tarihinde İzmir’in Buca ilçesinde İyi Parti tarafından açılan standa 2 kişinin sözlü ve fiziki saldırıda bulunduğu öğrenildi. Saldırı ile ilgili 1 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Saldırı ile ilgili İyi Parti İzmir İl Başkanı şunları belirtti: “Akşam üzeri önce bir kişi standımıza geliyor, genel başkanımız sayın Meral Akşener’e ağza alınmayacak küfürler ediyor. O kaçıp gidiyor. Birkaç dakika sonra ise başka biri gelip aynı şekilde küfür ederek standı tekmeliyor. Hatta oradaki kadın üyemizin kolunu büküyor.”

 (11/167) Urfa’da HDP Binasına Irkçı Saldırı…

15 Kasım 2021 tarihinde HDP Urfa il binasının kapısına kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından çarpı işareti konduğu ve ırkçı figürler çizildiği öğrenildi. Saldırıya ilişkin çevrede bulunan güvenlik kameralarının çektiği görüntülerin savcılık izni olmadığı gerekçesiyle HDP yöneticilerine verilmediği öğrenildi.

(11/168) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 15 Kasım 2021 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 215 kişinin yaşamını yitirdiğini ve günlük vaka sayısının 23.852 olduğunu açıkladı.

Buna göre 15 Kasım 2021 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 73.746, vaka sayısı ise 8.432.018 oldu.

15 Kasım 2021 tarihinde Hatay’da eczane teknisyeni Vehbi Kıymacı ve İzmir’de laborant teknisyeni İhsan Kaftar olmak üzere 2 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tradresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.