MENÜ
ANA SAYFA
x

10 Mayıs 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

10 Mayıs 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/047) Operasyonlar ve Saldırılar…

10 Mayıs 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, 2022 yılının Nisan ayı içinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde yer alan Avaşin bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın; Zap bölgesinde çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü öğrenildi.

(05/048) İstanbul’da İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

10 Mayıs 2022 tarihinde basında yer alan haberlerde, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 16 yaşında bir kız çocuğunun bekçilerin sözlü tacizine maruz kaldığı, daha sonra savcılık kararı olmamasına rağmen gözaltına alınıp karakola götürüldüğü ve karakolda da sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldığı iddia edildi.

Çocuğun avukatı basında yer alan açıklamasında şunları belirtti: “16 yaşındaki kız çocuğu, erkek arkadaşıyla birlikte Kadıköy’de bir sokakta otururken, 3 bekçi gelip kimlik istemiş. Bekçilerden biri daha sonra kız çocuğuna, ‘Madem böyle şeylere isteğin var, benimle yap o zaman’ diyerek, sözlü tacizde bulunmuş. Daha sonra hukuksuz bir biçimde, hiçbir şekilde Savcılık talimatı olmadan kız arkadaşımızı ve erkek arkadaşımızı alarak, karakola getirmişler (…) Karakolda da arkadaşımızın üzerine birden fazla polis, ‘Sen iftira atıyorsun’ diye gelmişler. Hatta kadın bir polis ittiriyor ve nezarethaneye atıyor arkadaşımızı. Arkadaşımız cep telefonundan avukatı olarak beni aradı bu sırada. Biz telefonda konuşurken, buna izin vermediler ve telefonunu zorla kapattırdılar. Ardından ‘sen iftira atıyorsun’ diye bağırıp, kötü muamelede bulunmuşlar. ‘Özür dilersen ve iftira attım’ dersen, senden şikayetçi olmayacağız’ diye tehdit etmişler (…) Biz haberi alır almaz iki avukat olarak Çocuk Büro’ya geldik. Ancak bizi görüştürmediler, iki avukat olarak dışarıda bekletildik. Israrımız ve tartışmalar sonucu içeri girdik. Şu an bekçiler ve polisler hakkında şikayetçi olacağız. Bunun için bekliyoruz.”

(05/049) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

“İşimi Geri İstiyorum” eylemi kapsamında Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 9 Mayıs 2022 tarihinde yapılan basın açıklamasına müdahale eden polis, eyleme katılanları fiziksel şiddet kullanarak İnsan Hakları Anıtı’nın önünden uzaklaştırdı.

(05/050) Van’da Tutuklanan Kişiler…

Makbule Özer (80) ve Hadi Özer (79) isimli iki kişinin haklarında ‘örgüte yardım etmek’ suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının onanması üzerine 9 Mayıs 2022 tarihinde Van’da gözaltına alındığı ve aynı gün içinde tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.

(05/051) Bursa’da Parti Binasına Saldırı…

10 Mayıs 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bursa’nın Gürsu ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binasına kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından içinde “JİTEM” ifadesinin de yer aldığı notları bırakıldığı öğrenildi. Konuyla ilgili şikayetçi olan HDP yöneticilerine polisin “16 yaşında bir çocuktur, pek fazla üzerinde düşünülmesi gerekmiyor” dediği bildirildi.

(05/052) İstanbul’da Parti Binasına Giren Şüpheli Kişi…

10 Mayıs 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, 1 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul’da HDP il binasına kimliği belirsiz bir kişinin, binada kimse yokken girdiği öğrenildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol şunları belirtti: “1 Mayıs saat 18:02 civarında kimliği bilinmeyen bir şahıs binamızın olduğu sokağın aşağısından çıkıyor, sakin bir şekilde binanın önüne geliyor, binanın tam karşısında nöbette olduğu kanaatini uyandıran iki resmi üniformalı polise el işareti ile binayı onaylatıyor. Sonrasında binaya giriyor. Binada 6-7 dakika kaldıktan ve şu an tespit edemediğimiz her ne ise bir işlem yaptıktan sonra çıkıyor. Bu kişi binadan çıktıktan sonra da resmi üniforma ile kapı önünde bekleyen iki polisle irtibatlı bir biçimde konuşma yaparak bölgeyi terk ediyor. Bu şahsın yine görüntülerden elde ettiğimiz kanaat, silahlı olduğu yönündedir.”

(05/053) Eylem ve Etkinliklerin Yasaklandığı İller…

Adana Valiliği 9 Mayıs 2022 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, açlık grevi, oturma eylemi, stant/çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş asma ve benzeri eylem ve etkinlikleri 9 Mayıs 2022 itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı.

Eskişehir valiliği 9 Mayıs 2022 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü etkinliği (yürüyüş, oturma eylemi, stant/çadır kurma, afiş/pankart asma, konser, şenlik, festival vb.) 9 Mayıs 2022 itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı.

(05/054) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

10 Mayıs 2022 tarihinde Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 12 ilde düzenlenen operasyonlarda 18 kişi gözaltına alındı.

(05/055) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 9 Mayıs 2022 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 8 kişinin yaşamını yitirdiğini ve günlük vaka sayısının 1.542 olduğunu açıkladı.

Buna göre 9 Mayıs 2022 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 98.854, vaka sayısı ise 15.044.871 oldu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumanta syon@tihv.org.tradresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.