MENÜ
ANA SAYFA
x

7 Temmuz 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

7 Temmuz 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/058) Operasyonlar ve Saldırılar…

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde devam etmekte olan Pençe-Kilit operasyonu sırasında 7 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen saldırıda 3 askerin (Muhammed Mustafa Koca, Ömer Ertuğrul Sarı, Murat Yıldırım) öldüğünü açıkladı.

(07/059) Ankara’da Ayrımcı Saldırıya Maruz Kalan Kişi…

Türk Psikiyatri Derneği eski başkanlarından Doç. Dr. Koray Başar, 4 Temmuz 2022 tarihinde Ankara’daki evinin önünde 2 kişinin saldırısına uğradı. Saldırganların Koray Başar’ı LGBTİ+’lara yönelik çalışmalarına ve hak savunuculuğuna son vermesi için tehdit ettiği öğrenildi.

Yaptığı çalışmalar nedeniyle Koray Başar fobik ve ayrımcı çevreler tarafından hedef gösterilmişti.

(07/060) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

Konya Şehir Hastanesi’nde çalışan Dr. Ekrem Karakaya’nın Hacı Mehmet Akçay isimli kişi tarafından hastanede öldürülmesi üzerine sağlıkta şiddeti protesto etmek için 7 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek isteyen sağlık çalışanlarına polis biber gazı ve copla müdahale etti. Müdahale sırasında gözaltına alınan olmadığı öğrenildi. Polisin gazetecilerin çekim yapmasını fiziksel şiddet kullanarak engellediği bildirildi.

(07/061) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

Şişli Belediyesi’nde çalışırken işlerine son verilen işçilerin 6 Temmuz 2022 tarihlerinde Ankara’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi önünde yaptığı nöbet eylemlerine müdahale eden polis, eyleme katılanları fiziksel şiddet kullanarak parti binasının önünden uzaklaştırdı.

(07/062) İstanbul’da Polis Şiddetine ve Tehdidine Maruz Kalan Gazeteciler…

7 Temmuz 2022 tarihinde sağlıkta şiddeti protesto etmek için iş bırakan sağlık çalışanlarının İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyüşü sırasında haber takibi yapan gazetecilerin polisin fiziksel ve sözlü şiddetine maruz kaldıkları, ayrıca tehdit edildikleri öğrenildi. Polisin Artı TV muhabiri Meral Danyıldız’ın üzerine “Başınız belaya girecek” diyerek yürüdüğü ve kameraman Bilal Meyveci’yi “ayağına bastığımı çektin mi çekmezsen seninle görüşeceğiz” diyerek tehdit ettiği görüntüler basında yer aldı.

(07/063) İzmir’de Gözaltına Alınan Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi Üyesi…

5 Temmuz 2022 tarihinde gözaltına alınan İzmir’in Menderes ilçesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve Belediye Meclisi üyesi E. G., 6 Temmuz 2022 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(07/064) Adana’da Gözaltına Alınan Belediye Başkan Yardımcısı, Parti Yöneticisi ve Diğer Kişiler…

27 Haziran 2022 tarihinde Adana merkezli bir soruşturma kapsamında 4 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve aralarında Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eş Başkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Çukurova Eş Sözcüleri Şilan Turğa ve Enver Güler’in de olduğu 37 kişiden 4’ü (İlyas Arzu, Ayşe Irmak, Mehmet Saruhan ve Murat Gürbüz) 6 Temmuz 2022 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 24’ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 33 kişi serbest bırakıldı.

(07/065) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Can Ataklı hakkında katıldığı bir televizyon programındaki sözleri gerekçe gösterilerek İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 6 Temmuz 2022 tarihinde görüldü. Mahkeme Can Ataklı’yı ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 11 ay 7 gün hapis cezasıyla cezalandırdı ve daha sonra bunu 10 bin 110 TL adli para cezasına çevirdi.

(07/066) İstanbul’da Yargılanan Polis Memurları…

2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınan Mücella Yapıcı ile Cansu Yapıcı’nın maruz kaldığı çıplak arama nedeniyle 3 polis memuru hakkında İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 10 Şubat 2022 tarihinde devam edildi.

İddianamede sanık polis memurlarının ‘işkence’ suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir.

Mahkeme Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutulan Mücella Yapıcı’nın duruşmada hazır bulunma talebini kabul etmedi. Bunun üzerine duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılma talebinde bulunan Mücella Yapıcı’nın bu talebinin de mahkeme tarafından kabul edilmediği bildirildi. Tanık polis ifadelerinin ardından mahkeme Mücella Yapıcı’nın bir sonraki duruşmaya SEGBİS ile katılması için yazı yazılmasına karar verdi ve duruşmayı 1 Aralık 2022 tarihine erteledi.

(07/067) İzmir’de ve Aksaray’da Görevden Uzaklaştırılan Belediye Başkanları…

İzmir’in Menderes ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, 7 Temmuz 2022 tarihinde hakkındaki bir soruşturma gerekçe gösterilerek İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.

Aksaray’a bağlı Yenikent beldesinin bağımsız Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak, 7 Temmuz 2022 tarihinde hakkındaki bir soruşturma gerekçe gösterilerek İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.

(07/068) Milletvekili ile İlgili Dokunulmazlığın Kaldırılması Kararı…

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Hazırlık Komisyonu, 6 Temmuz 2022 tarihinde DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar aldı. Hazırlık Komisyonu tarafından hazırlanacak raporun görüşülmek üzere Karma Komisyon’a gönderileceği öğrenildi.

(07/069) RTÜK Tarafından Ceza Verilen Televizyon Kanalları…

6 Temmuz 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Halk TV’ye bir programda HDP Milletvekili Mehmet Tiryaki’nin kullandığı “Sayın Öcalan” ifadesi nedeniyle 3 kez program durdurma cezası verildiği öğrenildi.

Ayrıca TELE1 TV kanalına ve RTÜK tarafından verilen bir cezaya ilişkin haberde cezaya gerekçe yapılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını yeniden yayınladığı için Halk TV’ye RTÜK tarafından idari para cezası verildiği öğrenildi.

(07/070) Yaşamını Yitiren Hekim İle İlgili Haberlere Yayın Yasağı…

Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. Ekrem Karakaya’nın silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili haberlere Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle 6 Temmuz 2022 tarihinde yayın yasağı getirildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete K(arınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.