MENÜ
ANA SAYFA
x

19 Ekim 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

19 Ekim 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

(10/179) Yunanistan Sınırında Fiziksel Şiddete Maruz Kalan Mülteciler…

14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye-Yunanistan sınırında Yunanistan polisi ve Avrupa Sınır Koruma Ajansı (Frontex) tarafından çıplak halde bulunan ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları iddia edilen 92 mülteciyle ilgili olarak, Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı Basın Sözcülüğü tarafından 19 Ekim 2022 tarihinde yapılan açıklamada, konuyla ilgili soruşturmanın Yunanistan Sivil Koruma Bakanlığı tarafından yürütüldüğü belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mültecilerin Türkiye tarafından fiziksel şiddet kullanılarak ve çıplak halde itildikleri iddialarını yalanlamış, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise olay hakkında bütünlüklü bir soruşturma çağrısı yapmıştı.

(10/180) Van’da Gözaltına Alınan HDP Üyeleri…

19 Ekim 2022 tarihinde Van’ın Erciş ilçesinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi 4 kişi (Muhittin Üzümcüoğlu, Abdullah İşleyen, Şemsettin Esen ve Mürsel Sayıner) gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(10/181) Adıyaman’da Gözaltına Alınan Kişiler…

17 Ekim 2022 tarihinde Adıyaman’da ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi (Ercan Sucu, Abuzer Yaman, Güzel Demirci, Mahmut Yıldız ve Hasan Sel) 18 Ekim 2022 tarihinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(10/182) Özgür Gündem Davası…

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında, KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek için “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada verilen beraat kararının 3 Kasım 2020 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulması üzerine davanın yeniden görülmesine 19 Ekim 2022 tarihinde devam edildi. Mahkeme avukatların reddi hakim talebinin değerlendirilmek üzere 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi ve duruşmayı 1 Şubat 2023 tarihine erteledi.

(10/183) İstanbul’da Belediye Çalışanının Yargılandığı Dava…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan Şafak Duran hakkında İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 19 Ekim 2022 tarihinde başlandı. İddianamede Şafak Duran’ın ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Şafak Duran duruşmaya katıldı. Savunmaların ardından mahkeme Şafak Duran’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 11 Ocak 2023 tarihine erteledi. Şafak Duran 27 Nisan 2022 tarihinde gözaltına alınmış ve 29 Nisan 2022 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

(10/184) Diyarbakır’da HDP Üyesinin Yargılandığı Dava…

HDP Gençlik Meclisi üyesi Esengül Kılınç hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 18 Ekim 2022 tarihinde başlandı. Esengül Kılınç duruşmaya tutulduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savunmaların ardından mahkeme Esengül Kılınç’ın tahliyesine karar verdi ve duruşmayı 29 Kasım 2022 tarihine erteledi.

(10/185) Antep’te Mahpusların Yargılandığı Dava…

19 Ekim 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Antep L Tipi Cezaevi’nde tutulan 3 mahpus (Hayriye Neslihan Gözlügöl, Sevinç Selçuk ve Zozan Cimo) hakkında koğuşlarındaki kameralara zarar verdikleri gerekçesiyle Antep 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşmasının 3 Ekim 2022 tarihinde görüldüğü öğrenildi. Mahkeme Hayriye Neslihan Gözlügöl ve Sevinç Selçuk’u ‘kamu malına zarar verme’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı, Zozan Cimo’nun ise beraatına karar verdi.

(10/186) İstanbul’da İptal Edilen Konser…

İranlı sanatçı Mohsen Namjoo’nun 2 Aralık 2022 tarihinde İstanbul’da vereceği konserin 19 Ekim 2022 tarihinde iptal edildiği öğrenildi.

(10/187) RTÜK Tarafından Ceza Verilen Televizyon Kanalı…

19 Ekim 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, bir programa konuk olarak katılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili ifadelerinin nedeniyle ‘ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik’ gerekçesiyle TELE1 kanalına 3 gün yayın durdurma ve idari para cezası verildiği öğrenildi.

(10/188) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un Yeni Şafak ve Sabah gazeteleri ile ilgili açıklamasına ilişkin https://www.gazeteduvar.com.tr internet sitesinde yer alan habere İstanbul Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 17 Ekim 2022 tarihli kararı ile kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

(10/189) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

İçişleri Bakanlığı tarafından 18 Ekim 2022 tarihinde 794 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı duyurulan bir soruşturma kapsamında 59 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 19 Ekim 2022 itibarıyla 626’ya yükseldi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.