MENÜ
ANA SAYFA
x

29 Aralık 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

29 Aralık 2022 Günlük İnsan Hakları Raporu

(12/270) TTB Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesinin Yargılandığı Dava…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında bir haber kanalına yaptığı açıklamaları gerekçe gösterilerek İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 29 Aralık 2022 tarihinde devam edildi. Mahkeme duruşmanın daha büyük bir salonda görülmesi talebini ve Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya katılma talebini reddetti. Mahkeme Fincancı’nın avukatlarının 3 avukat sınırlamasına yönelik itirazını da reddetti. Savunma ve beyanların ardından Fincancı’nın avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme reddi hakim talebinin reddine ve Şebnem Korur Fincancı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 11 Ocak 2023 tarihine erteledi.

(12/271) Iğdır’da Yaralanan Askerler…

29 Aralık 2022 tarihinde Iğdır 5. Hudut Alay Komutanlığı’na ait bir zırhlı aracın Karakoyunlu ilçesi yakınlarında devrilmesi sonucunda 12 askerin yaralandığı öğrenildi.

(12/272) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için 29 Aralık 2022 tarihinde yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(12/273) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

28 Aralık 2022 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan gazeteci Ramazan Geciken’e, Aram Yayınları tarafından basılan ve ailesi tarafından gönderilen “Sinop’ta İdam Geceleri” adlı kitabın herhangi bir toplatma kararı olmamasına rağmen verilmediği öğrenildi.

(12/274) İzmir’de Eyleme Jandarma Müdahalesi…

İzmir’in Kınık ilçesinde bulunan Polyak Eynez Madencilik tarafından işten çıkarılan Erdoğan Çapaklı’nın işe iade talebiyle başlattığı nöbet eylemine 28 Aralık 2022 tarihinde müdahale eden jandarma, Bağımsız Maden-İş sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve sendika temsilcisi Ozan Çetin’in de aralarında bulunduğu 6 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar aynı gün içinde ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Aynı gün aynı gerekçeyle nöbet eylemine müdahale eden jandarma 6 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Müdahale sırasında 1 kişinin (Erdoğan Çapaklı) fenalaştığı öğrenildi.

(12/275) Rize’de Tutuklanan ESP Yöneticisi…

2 Kasım 2022 tarihinde Rize’de gözaltına alınan ve 4 Kasım 2022 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklanana Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Fındıklı İlçe Temsilcisi Tugay Köse, 28 Aralık 2022 tarihinde avukatlarının yaptığı itirazın ardından tahliye edildi.

(12/276) Gezi Davası…

17 kişi hakkında 2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri nedeniyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada verilen hükümler 28 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Mahkeme Osman Kavala’yı ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’yi ‘hükümeti ortadan kaldırmaya yardım etme’ suçundan ayrı ayrı 18 yıl hapis cezası ile cezalandırmış ve 7 kişi hakkında tutuklama kararı vermişti.

(12/277) İstanbul’da Yargılanan Üniversite Öğrencileri…

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 12 kişi hakkında, üniversiteye Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörü protesto etmek için yapılan eylemlere katıldıkları ve gökkuşağı renginde bayraklar taşıdıkları gerekçesiyle İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 29 Aralık 2022 tarihinde görüldü. Mahkeme 12 kişinin beraatına hükmetti.

(12/278) Van’da HDP Üye ve Yöneticilerinin Yargılandığı Dava…

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, HDP İpekyolu İlçe eski Eş Başkanı Dilgeş Aslan ile Cengiz Acar ve Yaver Kumli hakkında HDP İpekyolu ilçe binasına Konya’da 30 Temmuz 2021 tarihinde 7 kişinin yaşamını yitirdiği yaşanan ırkçı saldırı ile ilgili asılan pankart nedeniyle Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 28 Aralık 2022 tarihinde görüldü.

İddianamede 4 kişinin ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme Fikret Doğan, Cengiz Acar ve Dilgeş Aslan’ın ayrı ayrı 10 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme Yaver Kumli’nin 6.000 TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

(12/279) GÖÇİZDER Davası…

Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) hakkında kapatılma talebiyle İstanbul Bakırköy 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 28 Aralık 2022 tarihinde başlandı. Mahkeme, davanın düşürülmesi talebinin reddine, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına, GÖÇİZDER üye ve yöneticileri hakkında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasının istenmesine karar verdi ve duruşmayı 10 Mart 2023 tarihine erteledi.

(12/280) 10 Ekim Ankara Katliamı Davası…

10 Ekim Ankara Katliamı ile ilgili, 16 firari sanık ve Erman Ekici hakkında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 27 Aralık 2022 tarihinde devam edildi. Davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Başka bir dosyadan tutuklu olan Kasım Güler duruşmada hazır bulundu ve tanık olarak ifade verdi. Mahkeme, tutukluluk halinin devamına, Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkerelerin beklenmesine, patlama alanı krokisine yönelik Ankara Emniyeti’ne yazı yazılmasına karar verdi ve duruşmayı 23 Mart 2023 tarihine erteledi.

(12/281) Erişime Engellenen İnternet İçerikleri…

 “Bataklık Operasyonu” adıyla bilinen suç örgütleriyle ilgili operasyona dair https://www.yenicaggazetesi.com.tr/, https://www.cumhuriyet.com.tr/ ve https://halktv.com.tr/ internet sitelerinde yer alan haberlere, hakimlik kararıyla daha önce engellenen haberlerle aynı içerikte olduğu gerekçesiyle, Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin 28 Aralık 2022 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

HÜDA-PAR başkanının çocuk yaşta evliliklerle ilgili yaptığı açıklama hakkında https://www.diken.com.tr/, https://www.cumhuriyet.com.tr/, https://www.birgun.net/, https://halktv.com.tr/, https://www.evrensel.net/ ve https://haber.sol.org.tr/ internet sitelerinde yer alan haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 29 Aralık 2022 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.