MENÜ
ANA SAYFA
x

16 Şubat 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

14 Şubat 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

(02/130) Antep ve Maraş Merkezli Depremler…

6 Şubat 2023 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından kaydedilen bilgiye göre saat 04:17’de Antep’in Şehitkamil ilçesi merkezli ve 7,7 şiddetindeki deprem ile saat 13:24’te Maraş’ın Ekinözü ilçesi merkezli ve 7,6 şiddetindeki depremde Adana, Adıyaman, Antep, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Kilis, Malatya, Maraş, Osmaniye, Urfa’da resmi açıklamalara göre 16 Şubat 2023 tarihi itibarıyla en az 36.187 kişi yaşamını yitirdiği, 108.068 kişi yaralandığı bildirildi.

(02/131) Deprem Bölgesinde Saldırıya Uğrayan Gazeteci…

15 Şubat 2023 tarihinde Hatay’ın Armutlu ilçesinde Tele1 TV kanalı muhabiri Hazal Güven ile kameraman Umutcan Yitik’in içinde olduğu aracın önünün kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından kesildiği öğrenildi. Saldırı sonucu gazetecilerin yara almadan araçla olay yerinden uzaklaştığı bildirildi.

(02/132) Depremden Zarar Görenlere Yardım Çalışmalarına Yönelik Engellemeler…

15 Şubat 2023 tarihinde Osmaniye’de Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından kurulan dayanışma merkezine gelen polisin TKP üyesi 10 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

15 Şubat 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, Antep’in Nurdağı ilçesine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından toplanan yardım malzemelerini götüren tıra Antep girişinde AFAD ekipleri tarafından el konulduğu öğrenildi.

15 Şubat 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, Maraş’ın Pazarcık ilçesinde Hasankoca Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile emek ve meslek örgütleri tarafından toplanan yardım malzemelerinin olduğu depoya kaymakamlık kararı ile el konulduğu öğrenildi.

(02/133) Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Haklarında İşlem Yapılan ve Gözaltına Alınan Kişiler…

Emniyet Genel Müdürlüğü Antep ve Maraş’ta meydana gelen depremler ile ilgili yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle 16 Şubat 2023 itibarıyla 330 kişi hakkında işlem başlatıldığını, 110 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 21’nin tutuklandığını açıkladı.

(02/134) İstanbul’da Deprem Yardımı Toplayan Vakıf Üyelerine Silahlı Saldırı…

15 Şubat 2023 tarihinde Şahkulu Sultan Vakfı’nın İstanbul’un Pendik ilçesindeki şubesi tarafından depremzedeler için toplanan yardım malzemelerini taşıyan bir tıra şube binası önünde silahlı saldırı düzenlendiği ve saldırı sonucu M. E. isimli 1 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Hasan Şahin, saldırı ile ilgili basında yer alan açıklamasında şunları belirtti: “TIR’lardan birine el koymak istemişler. Gasp gibi bir durum olduğunu anladık. Çocuklar da vermemek için direnmiş. O direnme sırasında ateş edilmiş. Arkadaşlarımızdan biri yaralanmış. Olay gasp gibi görünüyor.”

İstanbul Valiliği, saldırı ile ilgili Ö. A. isimli 1 kişinin gözaltına alındığını ve aynı gün sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandığını açıkladı.

(02/135) Şırnak’ta Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Tutuklanan Kişi…

Deprem sonrasında Maraş Türkoğlu L Tipi Cezaevi’ne ilişkin iddialar hakkındaki sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve daha sonra sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Asya Doru isimli bir kişinin savcılığın itirazı üzerine 15 Şubat 2023 tarihinde tutuklandığı öğrenildi.

(02/136) Hakkari’de Gözaltına Alınan Kişiler…

15 Şubat 2023 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarıyla gözaltına alınan 5 kişi, aynı gün içinde 2’si adli kontrol şartıyla olmak üzere serbest bırakıldı.

(02/137) İzmir’de Avukatın Yargılandığı Dava…

Avukat Aryen Turan hakkında Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) adına İzmir Barosu Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde yürütülmekte olan Pençe-Kilit operasyonu sırasında kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaların araştırılması yönündeki ifadeler ve “Jin jiyan azadi” sloganı gerekçe gösterilerek İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 16 Şubat 2023 tarihinde başlandı. İddianamede Aryen Turan’ın ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan 2 yıl 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenmektedir.

Mahkeme Aryen Turan hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına, Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya müdahil olma talebinin reddine ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesine karar verdi ve duruşmayı 7 Haziran 2023 tarihine erteledi.

Aryen Turan, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 3 Kasım 2022 tarihinde gözaltına alınmış, 4 Kasım 2022 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.