MENÜ
ANA SAYFA
x

25 Mayıs 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

25 Mayıs 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/176) İstanbul’da Yaşamını Yitiren Pakistan Vatandaşı…

25 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul’un Esenler ilçesindeki bir binada çıkan yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin Pakistan vatandaşı Tahir Khan (42) isimli bir kişiye ait olduğu bildirilen bir cenaze bulduğu öğrenildi. Basında yer alan haberlerde, Tahir Khan’ın el ve kolları bağlı vaziyette boğazı kesilerek öldürüldüğü belirtildi.

(05/177) Cezaevinde Şüpheli Ölüm…

Duygu Koral isimli mahpus, tutulduğu Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde 20 Mart 2023 tarihinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmişti. Cezaevi idaresi Duygu Koral’ın intihar ettiğini iddia etmişti. 25 Mayıs 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, Duygu Koral’ın vücudunda fiziksel şiddet izleri olduğu öğrenildi. Duygu Koral’ın ölümüne ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, basında yer alan açıklamasında şunları belirtti: “Arama yapmak üzere içeri girildiğinde de güya banyonun kapısını içeriden bir şekilde kilitlemiş diyorlar (…) Cezaevlerinde mahpusların kullanacağı bir kilit yoktur. Hiçbir kapıyı bir mahpus içeriden kilitleyemez (…) Banyonun kilitli olduğunu ve banyoyu açtıklarında da duşa asılı olarak bulunduğunu söylüyorlar. Ne ile asıldığını hiç kimse söylemiyor ifadelerde (…) Ailesi otopsi sonrası fotoğraflarını çekmiş (…) Bizim de gördüğümüz üzere darbe izleri ve morluklar var vücudunda. Ölü morluğunun dışında morluklar ve çizikler var (…) Her telefon konuşmasında cezaevinde kendisine şiddet uygulandığını söylüyormuş. İtiraz ettiği, soru sorduğu ve karşı çıktığı için sürekli şiddet uygulandığını ve dövüldüğünü annesine ölmeden önce zaten telefonda anlatıyormuş. Hayatını kaybetmeden birkaç gün önce annesiyle en son konuşmasında da yine kendisine şiddet uygulandığını söylemiş.”

(05/178) 14 Mayıs 2023 Seçimleri…

24 Mayıs 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, aralarında gazeteciler Sevilay Yılman ve Zübeyde Sarı’nın da olduğu 34 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından seçim sonuçları ile ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek soruşturma açıldığı öğrenildi.

25 Mayıs 2023 tarihinde Hakkari’de yapılan ev baskınlarında aralarında Yeşil Sol Parti (YSP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinin de bulunduğu 30 kişi ‘örgüt üyesi olma’, ‘örgüt propagandası yapma’ iddialarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: Bünyamin Seven, Ömer Çıtak, Rojbin Şahinoğlu, Yusuf Şahinoğlu, Ferhat Töregün, Remziye Ürgün, Bedran Öğmen, Bedran Özdel, Vedat Doğan, Barış Kameri, Musa Yiğit ve Naif Beyter.

(05/179) İzmir’de Gözaltına Alınan Kişiler…

24 Mayıs 2023 tarihinde İzmir’de yapılan ev baskınlarında 5 kişi 1 Mayıs mitinginde taşıdıkları flamalar ve 18 Mayıs 2023 tarihinde yapılan İbrahim Kaypakkaya anmasına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Polisteki ifade işlemlerinin ardından 2 kişinin aynı gün içinde serbest bırakıldığı, 3 kişinin ise halen gözaltında olduğu öğrenildi.

(05/180) Urfa’da Gözaltına Alınan Kişiler…

25 Mayıs 2023 tarihinde Urfa’nın Halfeti ilçesinde yapılan ev baskınlarında 2 kişi (Abdurahman Polat ve Deniz Karayürek) gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(05/181) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Gazeteci…

23 Mayıs 2023 tarihinde Diyarbakır’da ifade vermek üzere gittiği polis karakolunda gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik, 24 Mayıs 2023 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(05/182) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Kişi…

23 Mayıs 2023 tarihinde Almanya’dan geldiği Diyarbakır Havalimanı’nda gözaltına alınan Ma Music Koordinatörü Aslan Aydoğan (Şêrko Kanîwar), 24 Mayıs 2023 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

(05/183) Diyarbakır’da Eski HDP Milletvekillerinin Yargılandığı Dava…

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile HDP eski milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, Altan Tan, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan ve Saadet Becerikli hakkında Diyarbakır Silvan Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 25 Mayıs 2023 tarihinde devam edildi. İddianamede HDP milletvekillerinin ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret etme’ ve ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlarından cezalandırılmaları istenmektedir. Mahkeme yurtdışında bulunan Ahmet Yıldırım ve Saadet Becerikli hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi ve duruşmayı 17 Ekim 2023 tarihine erteledi.

(05/184) Konya’da Yargılanan Gazeteciler…

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içindeki Süleymaniye kentinde 3 Ekim 2022 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü Nagihan Akarsel için 13 Ekim 2022 tarihinde Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı köyünde düzenlenen cenaze törenini takip ederken gözaltına alınan Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan ve Jinnews muhabiri Dilan Babat hakkında, Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 25 Mayıs 2023 tarihinde başlandı. İddianamede Fırat Can Arslan ve Dilan Babat’ın “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan cezalandırılması istenmektedir. Gazeteciler duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 5 Ekim 2023 tarihine erteledi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.