MENÜ
ANA SAYFA
x

14 Haziran 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

14 Haziran 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/144) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

14 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan hasta mahpus Sinan Karaer’e, hakkında açılan disiplin soruşturmaları sonucunda toplam 16 ay iletişim haklarından mahrum bırakma cezası verildiği öğrenildi.

14 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerde, Kırşehir S Tipi Cezaevi’nde tutulan bir mahpusun ziyaretçileri arasında bulunan bir bebeğin çıplak aramaya maruz kaldığı iddia edildi.

(06/145) Cezaevinde Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

14 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kırşehir S Tipi Cezaevi’nde tutulan ve kemik erimesi olan hasta mahpus Süleyman Ayaz’ın kemik testi talebinin cezaevi idaresi tarafından reddedildiği öğrenildi.

(06/146) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için 13 Haziran Mayıs 2023 tarihinde yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(06/147) Onur Ayı’na Yönelik Müdahaleler ve Yasaklamalar…

14 Haziran 2023 tarihinde Onur Ayı kapsamında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsünde yapılacak pikniğe gelen 5 kişinin polis tarafından fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındığı öğrenildi.

(06/148) İstanbul’da Gözaltına Alınan Kişiler…

Partizan okurlarına yönelik bir soruşturma kapsamında 14 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da yapılan ev baskınlarında 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri öğrenilemedi.

(06/149) Ankara’da Gözaltına Alınan Kişi…

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi Merve Havalı 14 Haziran 2023 tarihinde Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alındı. Merve Havalı’nın Ankara’ya götürüleceği öğrenildi.

(06/150) Antalya’da Gözaltına Alınan Çocuk…

14 Haziran 2023 tarihinde Antalya’da yapılan ev baskınında K. S. T. isimli bir çocuk 1 Mayıs mitinginde Mahir Çayan flaması taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

(06/151) Van’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

14 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, haber takibi sırasında fiziksel saldırıya maruz kalan gazeteci İdris Yılmaz hakkında Van Erciş 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşmasının 6 Haziran 2023 tarihinde görüldüğü öğrenildi. Mahkeme gazetecinin kamerasını silah olarak değerlendirerek İdris Yılmaz’ı ‘kasten yaralama’ suçundan 4 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırdı. İdris Yılmaz’a fiziksel saldırıda bulunan Ş. Y. isimli kişiyi ise mahkeme ‘kasten yaralama’ suçundan 3 bin 800 TL idari para ve 10 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırdı.

14 Ekim 2017 tarihinde Erciş Belediyesi’nin sahil yolu projesi ihalesine ilişkin haber yapmak isteyen gazeteciler İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş Ş. Y. ve yakınlarının saldırısına maruz kalmıştı.

(06/152) İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

BirGün gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kömüş ve politika editörü Gökay Başcan hakkında gazetede çıkan bir haber nedeniyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 14 Haziran 2023 tarihinde görüldü. Mahkeme Gökay Başcan’ı ‘kamu görevlisine hakaret’ ve ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlarından toplam 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezası ile cezalandırdı ve cezayı erteledi. Mahkeme İbrahim Aydın ve Mustafa Kömüş’ün ise beraatına karar verdi.

(06/153) İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Gazeteciler Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek hakkında açılan davada verilen hükümlerin Yargıtay tarafından bozulması üzerine davanın yeniden görülmesine İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Haziran 2023 tarihinde başlandı. Mahkeme duruşmayı 26 Ekim 2023 tarihine erteledi.

(06/154) Diyarbakır’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Silvan Mücadele gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Parlak hakkında Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 14 Haziran 2023 tarihinde görüldü. Mahkeme mükerrer yargılama gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

(06/155) Bursa’da HDP Yöneticileri ve Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa eski İl Eş Başkanları Aynur Yılmaz ve Mehmet Akbaş ile gazeteci Emrah Çaçan’ın da bulunduğu 5 kişi hakkında açılan davada verilen beraat kararının Bursa Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulması üzerine davanın yeniden görülmesine Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Haziran 2023 tarihinde devam edildi. İddianamede 5 kişinin ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 28 Eylül 2023 tarihine erteledi.

(06/156) Diyarbakır’da Yargılanan Dernek Üyesi…

Kadın Akademisi üyesi Figen Aras hakkında Rosa Kadın Derneği’ne yönelik bir soruşturma kapsamında Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 14 Haziran 2023 tarihinde devam edildi. İddianamede Figen Aras’ın ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme duruşmayı 25 Ekim 2023 tarihine erteledi.

Figen Aras 5 Nisan 2021 tarihinde gözaltına alınmış, 8 Nisan 2021 tarihinde tutuklanmış ve davanın 22 Eylül 2021 tarihinde görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti. 29 Kasım 2022 tarihinde Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistlerine yönelik Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Figen Aras, 3 Aralık 2022 tarihinde mahkeme tarafından tutuklandı.

(06/157) Adana’da Sanatçıların Yargılandığı Dava…

Müzisyenler İlyas Arzu ve Jiyan Savcı hakkında Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 14 Haziran 2023 tarihinde görüldü. Mahkeme İlyas Arzu’yu ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme Jiyan Savcı’nın ise beraatına karar verdi.

(06/158) Hrant Dink Davası…

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili, aralarında cinayetin azmettiricilerinden Yasin Hayal ve eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ile Ali Fuat Yılmazer’in de olduğu 10 kişi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan yeni davanın görülmesine 14 Haziran 2023 tarihinde başlandı. İddianamede sanıkların ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘örgüt üyesi olma’, ‘kasten öldürme’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 20 Eylül 2023 tarihine erteledi.

(06/159) Mihraç Miroğlu Davası…

Mihraç Miroğlu’nun (7) 3 Eylül 2021 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesinde polis zırhlı aracının çarpması sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili polis memuru M. K. hakkında İdil Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 14 Haziran 2023 tarihinde devam edildi. İddianamede sanık polis memurunun ‘taksirle öldürme’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme Şırnak Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu’nun davaya katılma talebini reddetti ve duruşmayı 20 Haziran 2023 tarihine erteledi.

(06/160) İzmir’de Mültecilerin Öldürülmesiyle İlgili Dava…

16 Kasım 2021 tarihinde Suriyeli mülteciler Ahmed el Ali, Memnun Nebhan ve Muhammed Hüseyin el Abdo’nun İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde çalıştıkları işyerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili Kemal Korukmaz isimli kişi hakkında İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 14 Haziran 2023 tarihinde devam edildi. Kemal Korukmaz hakkında bir önceki duruşmada talep edilen, akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu tarafından gönderilen raporda sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunun bildirildiği öğrenildi. Sanığın avukatını azlettiği duruşmada mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 4 Ekim 2023 tarihine erteledi.

(06/161) Eylem ve Etkinliklerin Yasaklandığı İl…

Siirt Valiliği 13 Haziran 2023 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili ve benzeri eylem ve etkinlikleri 13 Haziran 2023 itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı.

(06/162) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

14 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da 28 kişi, Mersinde 23 kişi gözaltına alındı.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.