MENÜ
ANA SAYFA
x

22 Haziran 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

22 Haziran 2023 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/235) Trabzon’da Irkçı Saldırı…

21 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu mahallesinde TOKİ inşaatında çalışan Kürt işçilerin, ırkçı bir gurubun saldırısına maruz kaldığı uğradığı 2’si ağır olmak üzere 6 işçinin yaralandığı öğrenildi. Saldırıya maruz kalan kişilerden U. G. basında yer alan ifadelerinde şunları belirtti: “Mesai bitiminde eve dönmek için yola çıkmıştık. Mahalleden ana yola çıkmak isterken bir araç önümüzü kesti. Yardım isteyeceğini sandık. Aracından inerek yanımıza geldi ve müziğin sesini kısmamızı istedi. Müziğin sesi zaten kısıktı. Biz de kısabileceğimizi fakat neden tepki gösterdiğini sorduk. Çalan müzik de Türkçe bir rap şarkısıydı. Pencereden bize yumruk attı. Biz 6 kişi olduğumuz için karşılık vermedik. Olay yerinden ayrılmaya çalışırken bir sürü araba geldi. İçinden sopalı insanlar indi. Biz ne olduğunu anlamadan saldırıya uğradık.”

(06/236) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

21 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde tutulan mahpusların görüşçülerinin çıplak arama işkencesine maruz kaldıkları, görüşçüleri ile Kürtçe konuştukları gerekçesiyle bazı mahpuslara görüş yasağı cezası verildiği, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı çıkan mahpuslara iletişim haklarından yoksun bırakma cezası verildiği, mahpusların spor ve sohbet haklarından yararlanamadıkları, aileleri tarafından gönderilen kitap, dergi gibi basılı yayınların verilmediği, yemeklerin yetersiz ve düşük kalitede olduğu, haftalık 30 dakika olarak uygulanması gereken telefonla görüşme hakkının 10 dakika ile sınırlandırıldığı öğrenildi.

(06/237) Adana’da Irkçı Saldırıya Uğrayan TÖP Üyeleri…

21 Haziran 2023 tarihinde Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) üyeleri tarafından Adana’nın Çukurova ilçesinde bulunan Gençlik Meydanı’nda açılan standa ırkçı bir grubun saldırıda bulunduğu, TÖP üyesi 2 kişinin yaralandığı öğrenildi.

(06/238) Ankara’da Yargılanan Kişiler…

5 Temmuz 2020 tarihinde Ankara Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan 42 kişi hakkında Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 22 Haziran 2023 tarihinde devam edildi. İddianamede 42 kişinin ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet’, ‘hakaret’, ‘basit yaralama’, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir. Duruşmada savunma yapan sanıklar gözaltına alınırken maruz kaldıkları işkence ve diğer kötü muameleyi anlattı. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 28 Eylül 2023 tarihine erteledi.

(06/239) İstanbul’da Yargılanan Kişiler…

1 Eylül 2022 tarihinde Dünya Barış Günü için İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yapılan basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan 100 kişi hakkında, ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ iddiasıyla İstanbul Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 21 Haziran 2023 tarihinde başlandı. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 11 Ekim 2023 tarihine erteledi.

(06/240) Diyarbakır’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Vice News muhabiri Jacop Philip John Gıngell Hanrahan, kameraman Philip John Pendlebury ile onlarla birlikte çalışan tercüman Mohamed İsmael Rasool ve şoför Abdurrahman Direkçi hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 22 Haziran 2023 tarihinde devam edildi. İngiltere’de ikamet eden gazetecilerin istinabe yoluyla alınan ifadelerinin tercümesi için Adalet Bakanlığı’na yazı gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 14 Kasım 2023 tarihine erteledi.

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur’da yaşananlara ilişkin belgesel çekimi yapmak amacıyla Diyarbakır’a gelen Vice News muhabiri Jacop Philip John Gıngell Hanrahan ve kameraman Philip John Pendlebury ile tercüman Mohamed İsmael Rasool ve şoför Abdurrahman Direkçi, 28 Ağustos 2015 tarihinde konakladıkları otele yapılan baskın sonrası gözaltına alınmışlardı. İngiltere vatandaşı gazeteciler ve tercüman “’örgüte yardım etmek’ iddiasıyla tutuklanmış, şoför ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İngiliz gazeteciler 3 Eylül 2015 tarihinde serbest bırakılmışlar ve sonrasında sınır dışı edilmişlerdi. Irak vatandaşı tercüman ise 4 Ocak 2016 tarihinde tahliye edilmişti.

(06/241) Bursa’da Müzisyenin Yargılandığı Dava…

21 Haziran 2023 tarihinde basında yer alan haberlerden, müzisyen Cafer Alp hakkında Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşmasının 23 Mayıs 2023 tarihinde görüldüğü ve mahkemenin Cafer Alp’in ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığı öğrenildi. Müzisyen Cafer Alp Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 7 Mayıs 2017 tarihinde Bursa’da düzenlenen piknikte söylediği şarkılar gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış ve tutuklanmış, 24 Ağustos 2017 tarihinde tahliye edilmişti.

(06/242) Kocaeli’de Mahpusun Yargılandığı Dava…

30 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1 Aralık 2022 tarihinde Kocaeli Gebze Kadın Cezaevi’nden tahliye edilen fakat hakkında açılmış bir soruşturma gerekçe gösterilerek tahliye işlemleri tamamlanmadan tekrar gözaltına alınan ve sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanan Şadiye Manap isimli mahpus hakkında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Haziran 2023 tarihinde görüldü. İddianamede Şadiye Manap’ın ‘örgüt kurma ve yönetme’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Şadiye Manap duruşmaya katıldı ve savunma yaptı. Mahkeme Şadiye Manap’ın beraatına hükmetti.

(06/243) Erişime Engellenen İnternet İçerikleri…

Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı’nın Eskişehir’de görevli olduğu dönemde cinsel taciz, hakaret ve tehdit iddialarıyla hakkında açılan soruşturmada verilen takipsizlik kararı ile ilgili toplam 12 haber ile 1 Twitter paylaşımına, kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle Sakarya 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 20 Haziran 2023 tarihli kararıyla erişimin engellendiği öğrenildi

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP.