Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gönderilen bir cep telefonu kısa mesajıyla (SMS) Cizre ve Silopi’de görev yapan yaklaşık üç bin öğretmen, Şırnak’ın ilçelerini terk etti.
Cizre’de öğretmenlere “Tüm öğretmen ve idarecilerimiz bakanlığımız tarafından 14.12.2015 tarihinden itibaren hizmet içi eğitim seminerine alınmıştır. Öğretmenlerimiz seminerlerini memleketlerinde alabilirler” mesajı gönderildi.
Silopi’de görev yapan öğretmenlere ise şu mesaj geldi:
“Merkez okullarında görev yapan öğretmenler 14-15-16.12.2015 tarihlerinde hizmet içi eğitime alınacağından, belirtilen tarihlerde okullar tatil edilmiştir. İs-Kur personelleri belirtilen tarihlerde okullarda hazır tutulacaktır. Okullarda bulunmayan personellerin işlerine son verilecektir.”
TIKLAYIN: CİZRE VE SİLOPİ’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI BU GECE YENİDEN BAŞLAYACAK
Sokağa çıkma yasağı endişesi
Cizre ve köylerinde 1298 öğretmen görev yapıyor. 43 bin 127 öğrencinin 104 okulda gördüğü eğitime, hafta başından itibaren belirsiz bir tarihe kadar ara verilmiş durumda.
Aynı durum 1873 öğretmenin görev yaptığı Silopi ilçesinde de geçerli.
Silopi’de 68 okulda üç gün olarak belirtilen ‘hizmet içi eğitimle’ 40 bini aşkın öğrenci bir süre okula gidemeyecek.
Bugüne kadar Cizre’de 4 kez; Silopi’de ise 1 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Öğretmenlerin panikle ilçeyi terk etmesinin altında yatan nedenlerden biri, bu mesajların ilan edilecek sokağa çıkma yasaklarının göstergesi olarak algılanması.
Aileleri başka şehirlerde yaşayan öğretmenlerin çoğu, aldıkları mesajla birlikte görev yaptıkları Silopi ve Cizre’yi terk etti.
‘Giderseniz daha kötü saldıracaklar’
Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde iki ay önce göreve başlayan Diyarbakırlı Sevgül isimli bir öğretmen de ilçeyi terk edenler arasında.
Soyadını vermeyen Sevgül öğretmen, evine döndüğünü ama şimdi vicdan azabı çektiğini söylüyor:
“Aslında son bir hafta oldukça sakindi. Çok tuhaf geliyordu ama her şey normale dönmeye başladı diye düşündük. Öyle ki İnsanlar artık akşamları da dışarıya çıkıyordu. Pazartesi sokağa çıkma yasağı ilan edilecek diye bir söylenti çıktı.
“Okul müdür yardımcımız bizlere mesaj gönderdi. Biz de yasak çıkar burada kalırız endişesiyle apar topar çıktık. Otogara gittik. Herhangi bir sorun yoktu ama bir anda tomadan gaz atıldı, havaya ateş açıldı. Sokak aralarından ilçe dışına beş km yol yürüdük.
“İnsanlar bize ‘Gitmeyin, neden bizi terk ediyorsunuz’ diye tepki gösteriyordu. Çocuklar da ‘Öğretmenim gitmeyin, siz giderseniz bu sefer çok daha kötü saldıracaklar’ diyordu.
“Kendimi çok kötü hissettim. Ailem Diyarbakır’da. İki arada kaldım. Şimdi de Cizre’yi terk ettim diye vicdan azabı çekiyorum.”
‘Mesajların hizmet içi eğitimle ilgisi yok’
Silopi Eğitim-Sen Şube Başkanı Metin Alan da, gün içinde bini aşkın öğretmenin ilçeyi terk ettiğini söyledi.
Resmi prosedüre göre hizmet içi eğitim planlamasının yıllık yapıldığını, yolluk ve harcırahların daha önceden belirlenerek resmi internet sitelerinde yayınlandığını söyleyen Alan, prosedürün bu sefer işletilmediğini kaydetti.
Son yedi ayda bölgede yaşanan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlardan dolayı on binlerce öğrencinin doğru dürüst eğitim alamadığını ifade eden Silopi Eğitim-Sen Şube Başkanı, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün aldığı bu kararın ‘savaş politikasına hizmet ettiğini’ savundu:
“Milli Eğitim’den aldığımız bilgiye göre öğretmenlere gönderilen mesajın eğitimle hiçbir alakası, gerekçesi yok. Yarın ilan edilecek olan yasağın ön hazırlığı olarak görüyoruz. Öğretmenlerin ilçeyi terk etmesini istiyorlar. Bu kararla birlikte Milli Eğitim savaş politikalarına hizmet etmiş oluyor.”
Büyük operasyon kaygısı
Adıyamanlı olduğunu söyleyen Metin Alan, vicdanen rahat etmeyeceği için Silopi’yi terk etmeyeceğini ifade ediyor:
“İlçe sakinleri öğretmenlerin Silopi’yi terk etmesini istemiyor. Bugün birçok veli öğretmenlere ‘Neden çocuklarımızı terk ediyorsunuz?’ diye tepki göstermiş.
“Yarın öbür gün öğretmenler döndüğünde ilçe sakinleri onlar hakkında iyi düşünmeyecek. Burada ilçe sakinleri ve öğretmenler de karşı karşıya getirilmiş durumda. Halk da berbat durumda. Büyük bir operasyon kaygısı var ne yazık ki”
Silopi’de görev yapan ve memleketi Adana’ya dönen bir öğretmen de bir süredir bazı sosyal medya hesaplarından “PKK’nın ‘Cizre ve Silopi’de katliam var’ demesine saatler kaldı; Cizre’de yakın zamanda tahminen 20 gün sürecek sokağa çıkma yasağı ilan edilme ihtimali yüksek; Cizre ve Silopi’de etnik temizlik yapılacak..” gibi mesajların insanlarda bir tedirginliğe neden olduğunu söyledi.
Son bir haftada Cizre ve Silopi’ye zırhlı araç takviyesinin olduğunu ve belli noktalarda güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirten öğretmen, bu durumun herkesi kaygılandırdığını ifade etti.
Sağlık personeli 24 saat hastanede
Öğretmenlere gönderilen mesajları sormak için Şırnak, Silopi ve Cizre Milli Eğitim müdürlüklerine telefonla ulaşmaya çalıştık ancak hiçbir yetkiliyle irtibat kuramadık.
Şırnak Valiliği, Silopi ve Cizre kaymakamlıkları da gelişmelerle ilgili bilgi vermedi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Silopi Temsilcisi Bedirhan Kaplan, sözlü bir talimatla ilçede görev yapan sağlık görevlisinin ikinci bir emre kadar izinlerinin durdurulduğunu aktardı.
İlçede bir devlet hastanesi ile özle bir hastane olduğunu belirten Kaplan, Aile Hekimliklerinde çalışan görevlilerle birlikte ilçede yaklaşık 150 sağlık görevlisinin olduğunu, sözlü talimatın Pazartesi günü yazılı karara dönüşeceğini beklediklerini söyledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgelerdeki sağlık personelinin 24 saatlik görev sürelerinin bir haftaya çıkarılacağını duyurdu.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Hürriyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde hastane personelinin giriş çıkışında sorun yaşanmaması için 24 saat görevde kalma süresini bir haftaya çıkaracaklarını söyledi ve “Personel hastanede yatıp kalkacak. Bir hafta kendi içinde nöbet sistemi uygulayacak, vardiyalı çalışacaklar” dedi.
Müezzinoğlu: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
Operasyonların yüzde 70-80 oranında başarıya ulaştığını belirten Bakan Müezzinoğlu, birkaç ay sonra başarı oranının yüzde 90’lara ulaşacağını söyleyerek Türkiye’nin bu operasyonlara kararlılıkla devam etmesi gerektiğini savundu:
“Terörle ilgili mücadele yöntemi en az 2-3 yıl değişmez artık. Kürt vatandaşların meşru taleplerine ilişkin süreç devam eder. Yeni Anayasa çalışmaları sırasında bunlar dikkate alınır. Ne yaparsanız yapın, uygulamadan kaynaklanan sorunlar olabiliyor ama mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 12 Aralık’ta sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili hazırladıkları bir raporu kamuoyuna sundu.
Rapora göre 16 Ağustos-11 Aralık arasında yedi kentteki 17 ilçede 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildi.
Halihazırda Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam etmekte olan ve en uzunu 14 gün (Nusaybin) süren sokağa çıkma yasaklarından şimdiye kadar 1 milyon 299 bin 61 kişi etkilendi.
Ağustos ayından itibaren Diyarbakır’ın sekiz ilçesinde 31 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Mardin’de 3 ilçede 9 kez; Şırnak’ta 2 ilçede 5 kez; Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde toplam 4, Muş’un Varto; Batman’ın Sason; Elazığ’ın Arıcak ilçelerinde ise 1’er kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/12/151214_cizre_silopi?ocid=socialflow_facebook