01.12.2017
Bu yıl 07-10 Aralık 2017 tarihleri arasında, Fransız Kültür Merkezi sinema salonunda, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Çalışmaları Topluluğu ve Fransız Kültür Merkezi ile ortaklaşa 8.’sini gerçekleştireceğimiz “İnsan Hakları Belgesel Film Günleri” fikri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) 20. Kuruluş Yılı kutlama etkinliklerini planlarken ortaya çıktı.
İnsan hakları savunuculuğu ile belgesel sinemacılık birbiriyle oldukça yakından ilişkili iki alan. Her ikisi de bakışını/dikkatini gerçekliğe yöneltmekte ve olmakta olanın yalın ve doğrudan aktarımını yapmakta. Kesişim noktaları ise toplumsal gerçeklik. Maalesef ülkemizde her iki alanda da gerçekleştirilen çalışma ve üretimlere yeterince ilgi ve saygı gösterilememekte. Bu nedenle de insan hakları haftası vesilesiyle “belgesel film günleri” yaparak hem toplumsal hayatımızın sorunlu alanlarına dikkat çekmek hem de sanatçının emek ve üretimini izleyiciyle buluşturmak bizlere anlamlı ve çekici göründü.
8.İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde yine Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan çok farklı sorunlara yönelik izleyenlerde bir farkındalık ve duyarlılık oluşmasını amaçlıyoruz.
Bu yıl “İnsan Hakları Belgesel Film Günleri”nin temasını, toplumsal hayatımızda yol açacağı çok uzun süreli ve yaygın etkileri göz önünde bulundurarak yaklaşık bir buçuk yıldır ülkede hüküm süren OHAL koşullarında KHK ile görevinden ihraç edilenlerin maruz kaldıkları ihlaller oluşturuyor.
8.İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde bu yıl, balığın ve denizin öyküsünü, iş cinayetlerine kurban giden işçileri, kent hakkı için mücadele eden sinema sevdalılarını, Brezilya’yı da saran ‘Gezi’ etkilerini, silahların ve çatışmaların ortasında geçen futbol mücadelesini, askerliklerini yaparken ayrımcılığa uğrayan bu toprakların evladı Ermeni ve Yahudi gençlerini, çocuk evliliklerine karşı verilen okuma savaşını, erkekler tarafında öldürülen kadınları, OHAL’e karşı verilen demokrasi mücadelesini ve direnen kamu emekçilerini, Sri Lanka’da 26 yıl süren iç savaşın şiddetini ve tabi ki her geçen gün O’na olan özlemimiz daha da büyüyen Sevgili Tahir Elçi’yi anlatan ülke içinden ve dışından seçme belgesel filmleri izleyeceğiz.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da gösterilen filmlerden bazılarının yönetmenleri aramızda olacak: Yönetmenler Devrim Tekinoğlu, Meral Özden Uç, Deniz Çankaya Salmanlı, İmre Azem, Ali Ergül, Sinem Babul ve Rabia Çetin gösterimler sonrasında filmlerine dair izleyicilerle söyleşi yapacaklar.
TİHV olarak, dört gün boyunca İzmirli dostlarımız, insan hakları savunucuları ve tüm sinemaseverler ile bu etkinlikte birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyacağız.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği
8.İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’ne ilişkin detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://tihvizm-belgeselfilm.org/
Ayrıca tüm gelişmeleri Belgesel Film Günleri’nin facebook ve twitter hesaplarından takip edebilirsiniz.