Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşların muhbirlik yapmasının önünü açacak olan “Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi” ne insan haklan savunucularından tepki geldi.
“Bir bu eksikti” diyerek uygulamayı eleştiren İnsan Haklan Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, uygulamanın toplumu ayrıştıracağına dikkat çekti. Uygulamayla birlikte ayrımcılık, kutuplaşma, nefret suçu işleyenlerin artabileceğine vurgu yapan Türkdoğan, “Herkes birbirini ihbar eden, suçlayan bir hal alacaktır. Muhbirlik vatandaşın işi değildir” dedi. Türkdoğan, varolan gizli tanıklık, muhbirlik politikalarıyla hukuki alanda sıkıntıların yaşandığını da hatırlatarak, üstüne bir de bu uygulamanın hiçbir tutar yanının bulunmadığını ifade etti. Türkdoğan, “Polis kendi işine baksın. Polis teşkilatı kendi işini yapamıyor ve vatandaşı muhbirleştirİyor. Bu, tehlikeli bir uygulamadır. Bu yüzden kesinlikle kabul edilemez, edilmemeli” diye konuştu.
İNSANLAR BİRBİRİNE KARŞI DÜŞMANLAŞIR
‘Türkiye İnsan Haklan Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, uygulamayla banş ve kardeşçe bir yaşamın zarar görebileceğini söyledi. Bakkalcı, “Bu ve benzeri yaklaşımlar, her düzeyde insani İlişkileri tahrip eder. Bu uygulama ile her türlü acıyı, sevinci paylaşan toplumumuz birbirlerinden, hemen yanı başındakinden şüphe duyar bir hale gelecektir. Hatta dozu arttıkça bu durumda insanlar birbiriyle düşmanlaşacaktır” uyansında bulundu. Uygulamanın polis devleti zihniyeti olduğunu belirten Bakkalcı, polisin kendisini yargı yerine koyması ve halkın polisleştirilmesine tepki gösterdi.
FARKLİ İNANÇLARIN ELİNDE SİLAHA DÖNÜŞÜR
MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol: Toplumun haksızlıklara karşı bir duyarlılık oluşturması, bir suç oluştuğunda sessiz kalmaması ve görmezden gelmemesi için yapılıyor bu uygulama. Ama, bu durum husumet içerisinde olanların, farklı dini, etnik, mezhebi kimliklere sahip kişilerin, rakip politik grupların ve hatta hemşehri gruplarının birbirlerine karşı bir silah olarak kullanabilecekleri bir araca dönüşecektir. Güvenlik güçlerince bu ihbarların nasıl değerlendirileceğinin de başka bir tehlike konusu. Herhangi bir delile dayanmadan, bir ihbar konu edilerek yeni hukuksuzluklar, göz altılar yaşanabilir. İnsanların karşılaştığı haksızlıklara karşı duyarlı olma bilincini inşa etmek yerine, insanı bir ihbarcı, muhbir olma kolaycılığına iten ve teşvik eden bu uygulamanın geri dönülemez ve telafi edilemez sonuçları ortaya çıkmadan bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir.
Hasan Akbaş
Evrensel/Ankara