Arkadaşımız Bilal Yıldız ve GÖÇİZDER üyeleri tahliye edildi

06.01.2023

Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZDER) eski ve mevcut üye ve yöneticilerine yönelik davanın ikinci duruşmasında, TİHV sosyal hizmet uzmanı Bilal Yıldız’ın da aralarında bulunduğu tüm tutuklu sanıklar için tahliye kararı verildi. Bir sonraki duruşma 3 – 4 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

SAVUNMA HAKKI ENGELLENMİŞTİ

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 13 – 14 – 15 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleşen ilk duruşmasında mahkeme heyetinin avukatları dışarı çıkartması tartışma yaratmış, avukatlar savunma hakkının engellendiğini belirtmişlerdi. Duruşmada mahkeme, 4 kişinin tahliyesine karar verip, davayı 4-5 Ocak 2023 tarihine ertelemişti.

TAHLİYE EDİLDİLER

Bilal Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 13’ü tutuklu 22 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması, 4 – 5 Ocak 2023 tarihlerinde Silivri’de görüldü. Mahkeme heyeti, sanıkların tahliyesine karar vererek davayı 3 – 4 Mayıs 2023 tarihlerine erteledi.

‘ARTIK BERAAT BEKLİYORUZ’

Duruşmanın ardından TİHV’in sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, “Aylardır keyfi bir şekilde tutuklu bulunan hak savunucuları, arkadaşımız Bilal Yıldız ve GÖÇİZDER üye ve yöneticileri, nihayet tahliye oldular. 3-4 Mayıs’ta gerçekleşecek duruşmada beraatlerini ve hukuki dayanaktan yoksun bu davanın son bulmasını bekliyoruz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Bilal Yıldız, Göç İzleme Derneği’ne (GÖÇİZDER) yönelik soruşma kapsamında, derneğin 22 üye ve yöneticisiyle birlikte 3 Haziran 2022 tarihinde ev baskınıyla gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarına maruz kaldı. 8 günlük gözaltı süresi sonrasında gece yarısı çıkarıldığı mahkeme tarafından 11 Haziran 2022 tarihinde tutuklandı.

BM RAPORTÖRLERİ: DERHAL BERAAT ETMELİ

Bilal Yıldız ve GÖÇİZDER üyelerine yönelik yargısal taciz, uluslararası çapta tepki topladı. Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörleri, sürece ilişkin endişelerini Türkiye’ye 10 sayfalık bir metinle yazılı olarak iletti. Raportörler, yargılamada Bilal Yıldız hakkında illiyet bağının kurulmadığını belirterek, Yıldız’ın meşru insan hakları savunuculuğu faaliyetlerinin kriminalize edilmesinden ve bu savunuculuk faaliyetlerinin terör örgütü üyeliği ile eş tutulmasından ciddi kaygı duyduklarını ifade ettiler. Ayrıca Yıldız’ın yakalama, gözaltı ve tutukluluk sırasında uğradığı işkence ve kötü muamelenin, insanlık onuruna aykırı tutulma koşullarının insan hakları standartlarını ihlal ettiğini vurguladılar.

BM İnsan Hakları Savunucularının Durumuna İlişkin Özel Raportör Mary Lawlor da yaptığı açıklamalarla, insan hakları savunucularının meşru faaliyetleri sebebiyle yargısal düzeyde hedef alındığını belirterek, Bilal Yıldız ve GÖÇİZDER davası kapsamında yargılananların derhal beraat etmesi gerektiğini ifade etti.