MENÜ
ANA SAYFA
x

Kondromalazi Patella ve İşkence

ÖZET

Kondromalazi Patella özellikle sporcularda patellar artiküler kartilajda dejeneratif değişiklikler ve ön diz ağrısı ile karakterize bir sendromdur. Kartilaj hasarı uzun süreli kullanım sonucu ya da akut bir şekilde travmatik olarak oluşabilir. İşkence iddiası ile gelen olgularda dize yönelik direkt travmalar sonucu da meydana gelebilir. Literatürde Kondromalazi Patella’nın travma ile ilişkisi net olarak tanımlanmasına rağmen işkence ile ilişkisini tartışan bir yayın bulunmamaktadır. Bu çalışmada, işkence olgularında kondromalazi patella gelişebileceğine dikkat çekmek, varlığında detaylı bir öykü, muayene ve radyolojik incelemelerin önemini vurgulamak amaçlanmıştır.

2002-2012 yılları arasında, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Tedavi merkezlerine başvuran toplam 2901 işkence mağduru arasında 23 olguda kondromalazi patella tespit edildi. Yakınmaları bir spor yaralanması ve herhangi bir kaza sonucu başlayan ya da işkence öyküsünden uzun yıllar sonra başlayan 13 olgu çalışma dışı bırakıldı. İşkence olayından hemen sonra yakınmaları başlayan 10 olgu çalışmaya alındı. Travma ve kondromalazi patella ilişkisi; öykü, fiziksel ve radyolojik bulgular ışığında değerlendirildi.

Olguların hepsi erkekti, işkence sürecindeki ortalama yaş 29.7±6.72 yıldı. İşkence üzerinden geçen süre 5 ay ile 9 yıl arasında değişiyordu. İşkence yöntemleri; dize tekme ya da bir aletle direkt vurma, uzun süre diz üzerinde bekletme/sürükleme ya da yere yatırıp diz üzerinde zıplama şeklinde aktarıldı. Tipik olarak yakınmalar; ön diz ağrısı, uzun süreli oturma, çömelme, merdiven çıkma/inme ve diğer aktiviteler ile ağrının artmasıydı. Evreleme Magnetik Resonans incelemeye göre yapılmıştı, evre ile işkence metodu arasındaki ilişki tartışıldı.

Yakınmalar ve semptomlar varlığında; işkencenin de Kondromalazi Patellanın etiyolojik faktörlerinden biri olabileceği akılda tutulmalıdır.

 

ABSTRACT

Chondromalacia patella is a syndrome characterized by degenerative changes of articular cartilage and anterior knee pain, which is common in athletes. Damage of cartilage may be the result of acute trauma or overuse. Cartilage damage may also be a result of direct trauma to the knee for the patients who alleged to have been subjected to torture. Although the relation between trauma and chondromalacia patella has been explicitly described in the literature, the relation to torture has not been reported previously. The aim of this study is to show that patients with a history of torture may develop chondromalacia patella.

From 2002 to 2012, chondromalacia patella was diagnosed in 23 torture survivors among 2901 patients who were subjected to torture according to the Human Rights Foundation of Turkey’s Treatment and Rehabilitation Centers’ reports. In 10 of these patients, the symptoms started immediately after the period of torture. 13 patients whose complaints started after sports activities or an accident were excluded from the study. The relation between trauma and chondromalacia patella was evaluated considering their history, physical and radiological findings.

All patients were male. Their mean age at the time of torture was 29.7±6.72 years. Torture methods in their history were direct trauma on the knee by kicking, hitting with a truncheon, jumping on the knee while the victim laying on the ground, or waiting/dragging on the knee constantly. Typical complaints were anterior knee pain.

Torture can be an etiologic factor for chondromalacia patella and it should be kept in mind in torture survivors if they have symptoms and signs and diagnostic studies should be considered.

 

***

Araştırmayı PDF olarak indirmek için tıklayınız.