Prof. Dr. Veli Lök; işkencenin önlenmesine yönelik uluslararası literatüre giren ve işkence izlerinin yıllar sonra da saptanmasını sağlayan kemik sintigrafisi alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra; başkanlığını yaptığı İzmir Tabip Odası Muayene ve Rapor Komisyonu’ndaki ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndaki faaliyetlerinden dolayı insan hakları savunucusu kimliğiyle ve ortopedi alanında birçok yöntemin ilk uygulamalarını gerçekleştirmesinden ötürü hekim kimliğiyle; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 5. ve 25. maddelerine dayanarak; 2007 yılı Karşıyaka İnsan Hakları Ödülü’ne değer görüldü.
Karşıyaka Belediyesi Meclis üyesi ve Eğitim Komisyonu Başkanı Asuman Yalçın, Karşıyaka Belediyesi Meclis üyesi ve Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Hüseyin Akbaş, Karşıyaka Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şebnem Güncü, Prof. Dr. Hamit Hancıoğlu, Doç. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, emekli hakim-avukat Veysel Gültaş’ın oluşturduğu Seçici Kurul, aday olarak Prof. Dr. Veli Lök’ü Karşıyaka Belediye Meclisi’ne sundu.
Karşıyaka Belediye Meclisi önergeyi oybirliği ile kabul ederek ödülün Veli Lök’e verilmesine karar verdi.
Tören öncesinde Veli Lök’ü anlatan doktor dostları Lök’ün kişisel özelliklerinden tıbbi çalışmalarına değin farklı niteliklerine değindiler. El ve Mikro Cerrahi Ortopedi Travmatoloji Hastanesi Başhekimi ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. D.r Sait Ada, Veli Lök’ün hastalarını, asistanlarını ve öğrencilerini uzun uzun dinlediğini vurgulayarak; “Veli hoca kendini onların yerine koyar. Hastalarının yüzünün gülmesi ve öğrencilerinin başarılı olması onu en çok sevindiren olaylardır. Her şeyin kaynağını insan sevgisinden alır ve insana geri verir. Türkiye’de atroskopinin kurucusudur” dedi.
İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği Doktoru Türkcan Baykal ise Veli Lök’ün örnek aldıkları bir bilim adamı olduğunu belirterek; “işkencenin tıbbi ve hukuki olarak tespit edilmesi ve önlenmesi amacıyla gerçekleştirilecek çalışmaları taahhüt eden İstanbul Protokolü hocamızın eseridir ve tüm uluslararası mahkemelerde bu protokole göre karar verilmektedir. İşkence gören insanların tedavi ve rehabilitasyonu, onların yanında yer alma, onlar için toplumsal bellek oluşturma ve inkarı geçersiz kılma gibi kazanımların kurucusu, cesaretlendiricisi, yönlendiricisi, takipçisi Veli Lök’tür. 1999’daki Manisa’lı çocukların işkence gördüğü davada Yargıtay’ca kabul edilen İzmir Tabip Odası raporu da hocamızın oluşturduğu Alternatif Adli Raporlar sürecinin resmi kabulü ve başarısıdır” dedi.
İrenbe Tıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Tüp Bebek Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. D.r Nurettin Demir de Veli Lök’ün 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra muayenesini ikinci bir üniversiteye dönüştürdüğünü ve ikinci muayeneciliği başlattığını vurguladı.
Konuşmaların ardından bir teşekkür konuşması yapan Prof. Dr. Veli Lök, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve kendisini ödüle layık gören seçici kurula teşekkür ederek; “İnsan hakları aynen hava gibidir. Ancak yokluğunda değeri ve önemi anlaşılır. 12 Eylül 1980 süreci toplumda büyük bir tahribat yaptı. İşte bu tahribata karşı koymak için 1986’larda insan hakları örgütleri ve insan haklarını korumayı hedefleyen tıp ve hukuk dernekleri kuruldu. Tüm insan hakları kazanımlarımız bu kuruluşların kolektif ürünüdür. İşkenceye karşı ve insan hakları ihlallerine karşı verilen mücadele süreci tarihsel bir olaydır. Bu olayın farkına vararak ödüllendiren ve bu mücadeleyi ve kazanımı Karşıyakamız, İzmirimiz, Türkiyemiz ve Dünyamız için kalıcı hale getirip tarihe mal eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, belediye meclis üyeleri ve seçici kurul üyelerine teşekkür ediyorum. Çok duygulandım, onur duydum ” dedi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Veli Lök’ün asla unutulmayacağını ve tüm dünyaya mal olduğunu vurgulayarak; “Hocamız hepimiz için gurur kaynağıdır” dedi.
Konuşmaların ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Prof. Dr. Veli Lök’e ödülünü verdi.
Ödül töreninin ardından İnsan Hakları Kütüğü’ne ve İnsan Hakları Anıtı’na plaket çakıldı.