MENÜ
ANA SAYFA
x

4 Şubat 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

4 Şubat 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu

(02/055) Tunceli’de Şüpheli Asker Ölümü…

Tunceli Valiliği 3 Şubat 2021 tarihinde yaptığı açıklama ile Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde jandarma er olarak zorunlu askerlik yapan Enes Candan isimli bir kişinin 1 Şubat 2021 tarihinde intihar sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu. Valilik ayrıca konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.

(02/056) Operasyonlar ve Saldırılar…

31 Ocak 2021 tarihinde Suriye’nin İdlib bölgesinde düzenlenen bir saldırıda yaralanan 1 asker (Basri Demirel) 3 Şubat 2021 tarihinde tedavi gördüğü hastanede öldü.

(02/057) Kadın Cinayetleri…

Bianet’in, 3 Şubat 2021 tarihinde yayınladığı “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne göre 2021 yılının Ocak ayında Türkiye genelinde erkekler tarafından en az 22 kadın ve en az 1 çocuk öldürüldü. Açıklamada ayrıca erkelerin en az 9 kadına tecavüz ettiği, en az 28 kadını seks işçiliğine zorladığı, 60 kadına şiddet uyguladığı, 12 çocuğu istismar ettiği ve 9 kadına tacizde bulunduğu belirtildi.

(02/058) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

3 Şubat 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Van T Tipi Cezaevi’nde gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Şen’in tutulduğu koğuşta yapılan arama sonrasında koğuşta bulunan battaniyelere hiçbir gerekçe gösterilmeden el konulduğu öğrenildi.

3 Şubat 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan gazeteci Cemil Uğur’un Evrensel gazetesine yazdığı mektuba, polis tarafından öldürülen gazeteci Metin Göktepe’ye ve cezaevindeki işkence ve diğer kötü muameleye ilişkin ifadeler nedeniyle, sakıncalı bulunarak el konulduğu öğrenildi.

(02/059) İstanbul ve İzmir’de Eylemlere Polis Müdahalesi…

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörü ve 30 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 2 kişinin tutuklanmasını protesto etmek için 3 Şubat 2021 tarihinde İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir Üniversite Dayanışması tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesi sonucu fiziksel şiddet kullanılarak ve ters kelepçelenerek gözaltına alınan ve aralarında 2 avukatın da (Erdoğan Akdoğdu ve Tuğçe Nazlı Akın) olduğu 51 kişi aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Aynı gerekçeyle 2 Şubat 2021 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan 51 kişiden 39’u adli kontrol şartıyla olmak üzere 4 Şubat 2021 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

(02/060) Cezaevindeki Açlık Grevleri ile İlgili Eyleme Polis Müdahaleleri…

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi talebiyle cezaevlerinde devam etmekte olan süresiz dönüşümlü açlık grevine dikkat çekmek için Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 3 Şubat 2021 tarihinde Diyarbakır’da yapılmak istenen basına açıklamasına polis tarafından izin verilmedi.

(02/061) İstanbul’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Gözaltına Alınan Kişiler…

3 Şubat 2021 tarihinde İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı tarafından rektör atanmasına karşı yapılan protestolara ilişin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri öğrenilemedi.

(02/062) Van’da Gözaltına Alınan Kişiler…

Van merkezli bir soruşturma kapsamında 28 Ocak 2021 tarihinde gözaltına alınan 10 kişiden 7’si 3 Şubat 2021 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı. 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan kişilerin isimleri: Abdülkerim Alkan, Ayhan Koç, Kerem Atsak, Kasım Tekin, Faris Bal, Nedim Ataman ve Emin Aykut.

(02/063) Özgür Gündem Davası…

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek için “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeliği” kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Türkiye Tabipleri Birliği Merkez konseyi Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada verilen beraat kararının İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulması üzerine davanın yeniden görülmesine 3 Şubat 2021 tarihinde başlandı.

Mahkeme bozma kararına uyulmasına, dosyanın Özgür Gündem ana davası ile birleştirilmesi hususunda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nden muvafakat istenmesine ve tanık İnan Kızılkaya’nın dinlenmesi için tebligat çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 6 Mayıs 2021 tarihine erteledi.

(02/064) Ankara’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Alican Uludağ hakkında Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 3 Şubat 2021 tarihinde görüldü.

Savunmaların ardından mahkeme Alican Uludağ’ı ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme’ suçundan 10 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

(02/065) Diyarbakır’da DBP Yöneticisinin Yargılandığı Dava…

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır eski İl Eş Başkanı Garip Kandemir hakkında Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 3 Şubat 2021 tarihinde görüldü. Mahkeme Garip Kandemir’i ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

(02/066) Diyarbakır’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Yargılanan Kişi…

Cezaevindeki gazeteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 3 Şubat 2021 tarihinde görüldü.

İddianamede Hülya Oruç’un ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir.

Savunmaların ardından mahkeme Hülya Oruç’un beraatına karar verdi.

(02/067) Ankara’da Yargılanan Kişiler…

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencisi ve mezunu 12 kişi hakkında kampus içindeki ormanlık alana yapılmak istenen Kredi Yurtlar Kurumu yurduna karşı eylem yaptıkları gerekçesiyle Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 3 Şubat 2021 tarihinde başlandı.

İddianamede 12 kişinin ‘kanuna aykırı şekilde düzenlenen toplantı ve gösteriye katılarak, yapılan uyarılara rağmen dağılmama’ ve ‘kamu malına zarar verme’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir.

Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 25 Mayıs 2021 tarihine erteledi.

(02/068) Eylem ve Etkinliklerin Yasaklandığı İl ve İlçe…

Antalya Valiliği 2 Şubat 2021 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde katılım sayısı ve maske – mesafe – temizlik kurallarına bakılmaksızın yürüyüş, oturma eylemi, stant/çadır kurma, imza kampanyası, zincir ve benzeri materyaller kullanılarak insanların bağlanması/kilitlenmesi, çelenk koyma, sticker yapıştırma, broşür dağıtma, afiş/pankart asma, protesto gösterileri ve benzeri eylem ve etkinlikleri 3 Şubat 2021 itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı.

(02/069) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

3 Şubat 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, https://www.sozcu.com.tr internet sitesinde yer alan İsmail Saymaz’a ait “Ceberrut devlet virüsü” başlıklı köşe yazısına Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 17 Aralık 2020 tarihli kararı ile kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle erişim engeli getirildiği öğrenildi.

3 Şubat 2021 tarihinde basında yer alan haberlerden, Alınteri gazetesine ait https://gazete.alinteri1.org internet sitesine Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2 Şubat 2021 tarihli kararı ile erişim engeli getirildiği öğrenildi.

(02/070) Covid-19 Salgını…

Sağlık Bakanlığı, 3 Şubat 2021 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 117 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 632 hastanın tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca günlük vaka sayısının 8.102 olduğu belirtildi.

Buna göre 3 Şubat 2021 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 26.354, vaka sayısı ise 2.501.079 oldu.

3 Şubat 2021 tarihinde Prof. Dr. Yücel Tümer Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.