Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
7 Şubat 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu
(02/061) Van’da Çığ Felaketi…
6 Şubat 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Van-Bahçesaray karayoluna 5 Şubat 2020 tarihinde düşen çığ nedeniyle 3 kişinin daha yaşamını yitirdiği öğrenildi. Buna göre toplam ölü sayısı 41’e yükseldi.
(02/062) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…
6 Şubat 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, 14 Haziran 2019 tarihinde Bitlis kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 militanın öldüğü öğrenildi.
(02/063) Diyarbakır’da Eyleme Polis Müdahalesi…
Helin Hasret Şen’in ölümü ile ilgili polis memuru A. E. hakkında açılan davanın 6 Şubat 2020 tarihinde görülen ilk duruşması sonrasında Diyarbakır Adliyesi önünde aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) da olduğu hak örgütleri tarafından yapılmak istenen basın açıklamasına polis tarafından Valilik yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.
(02/064) İstanbul’da Gözaltına Alınan İnsan Hakları Savunucusu…
İHD İstanbul Şubesi Başkanı avukat Gülseren Yoleri, 6 Şubat 2020 tarihinde evine gelen iki sivil polis tarafından gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri’nin 12 Ekim 2019 tarihinde Galatasaray Meydanı’nda 759’uncu hafta buluşmasında yaptığı konuşma gerekçesiyle gözaltına alınan Gülseren Yoleri, götürüldüğü Sarıyer Karakolu’ndaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
(02/065) İstanbul’da Gözaltına Alınan Yazar…
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 10 Ekim 2019 tarihinde başlattığı Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonu, Roboski katliamı vb. olaylar ile ilgili sosyal medya paylaşımlarında örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle 5 Şubat 2020 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan yazar Fuad Önen, 6 Şubat 2020 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
(02/066) Van’da Gözaltına Alınan Gazete Dağıtıcısı, Dernek Üyesi ve HDP Üyesi…
6 Şubat 2020 tarihinde Van’da yapılan ev baskınlarında Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Ferdi Sertkal, Yüzüncü Yıl Bilim Antropoloji Sanat ve Kültür Derneği (BASK-DER) Üyesi Mehmet Soner Bilir ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Üyesi Ferhat Kalkan gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.
(02/067) Özgür Gündem Davası…
KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol ile Zana Kaya, sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve siyasetçi Hatip Dicle hakkında İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 6 Şubat 2020 tarihinde devam edildi. Mahkeme Hatip Dicle hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi ve duruşmayı 2 Haziran 2020 tarihine erteledi.
(02/068) İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…
6 gazeteci (KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı Haber Müdürü Ömer Çelik ve muhabir Metin Yoksu, Diken haber portalı eski editörü Tunca Öğreten, Birgün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat; Yolculuk gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve Etkin Haber Ajansı Haber Müdürü Derya Okatan) hakkında İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 6 Şubat 2020 tarihinde devam edildi.
İddianamede 6 gazetecinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait, Redhack tarafından ulaşılan ve daha sonra internet ortamında yayınlanan elektronik postaları haberleştirdikleri gerekçesiyle ‘örgüt üyesi olma’, ‘örgüt propagandası yapma’ ve ‘bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri değiştirme veya yok etme’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir.
Derya Okatan ile Eray Sargın hakkındaki yurtdışına çıkış yasağını kaldıran mahkeme, diğer gazeteciler üzerindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talebini ise reddetti ve duruşmayı 25 Haziran 2020 tarihine erteledi.
25 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınan 6 gazeteciden 3’ü 17 Ocak 2017 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Ömer Çelik davanın 24 Ekim 2017 tarihinde görülen ilk duruşmasında, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat ise davanın 6 Aralık 2017 tarihinde görülen duruşmasında tahliye edilmişti.
(02/069) Helin Hasret Şen Davası…
Helin Hasret Şen (12) isimli bir çocuğun Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam etmekte olan sokağa çıkma yasağı sırasında 12 Ekim 2015 tarihinde polise ait zırhlı araçtan açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili olarak polis memuru A. E. hakkında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 6 Şubat 2020 tarihinde görüldü.
İddianamede A. E.’nin ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir.
Helin Hasret Şen’in annesi mahkemede verdiği ifadede şunları belirtti: “12 Ekim 2015’te sabah 8 civarında olay oldu. Önce manava, sonra fırına gittik. Arkamızda zırhlı araç vardı. Zırhlı araçtan 3 el ateş edildi. (…) Ben etrafıma baktığımda kızım sırtı dönük yerdeydi. Onu almaya çalışırken zırhlı araçtan ateş edildi. Komşularımdan bir kadın beyaz tülbendini yere atarak kızımın cenazesini almaya çalıştı. O esnada bizim olduğumuz yöne yönelik sürekli ateş ediliyordu. (…) Sürekli aramamıza rağmen ambulans geç geldi. Ambulans geldi, götürdü. (…) Kızımın öldürüldüğü yerde yaklaşık 20 polis bulunuyordu. Kızımın öldürüldüğü gün hiçbir çatışma yoktu.”
Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise “Bu yaşam hakkını ortadan kaldıran bir tehdit ve cinayet. Avukatlık yasasının verdiği sorumlukla buradayız. Doğrudan bu olayla ilgili olarak taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 38. maddesi gereği davaya katılma talebimiz vardır” dedi ve sanık polis memurunun tutuklanmasını talep etti.
Sanık polis memurunun CMK’dan atanan avukatı Jiyan Aydın, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi olduğunu belirterek müdafilik görevinin sonlandırılmasını talep etti.
Mahkeme İHD, TİHV, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Roza Kadın Derneği’nin davaya müdahil olma, avukat Jiyan Aydın’ın davadan çekilme ve sanık polis memuru A. E.’nin tutuklanması yönündeki taleplerin tümünün reddine karar vererek duruşmayı 3 Mart 2020 tarihine erteledi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.