MENÜ
ANA SAYFA
x

1-2 Mayıs 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130502

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

1-2 Mayıs 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/001) İstanbul’da 1 Mayıs Eylemlerine Müdahaleler…

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları öncesinde 18 Nisan 2013’te yaptığı açıklamada Taksim Meydanı’nda kutlama yapılmayacağını açıklamasının ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da 29 Nisan 2013’te Taksim Meydanı’nda miting yapılamayacağını açıklamıştı.

Alınan yasak kararı nedeniyle 29 Nisan 2013’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen KESK ve DİSK başkanlarına da Takim Meydanı’nda kutlama yapılmasına izin verilmeyeceği yanıtı verilmiş, İstanbul Valiliği de Taksim Meydanı’na gelmek isteyen gruplara müdahale edileceğini, bu kapsamda Anadolu Yakası’ndan Avrupa’da Yakası’na vapur seferlerinin, Kabataş’tan Taksim’e finiküler seferlerinin, metrobüs ve metro seferlerinin 1 Mayıs 2013 sabahından itibaren durdurulduğu açıklanmıştı.

Yasaklama kararının hukuki değil siyasi olduğunu savunan işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler ve toplumsal muhalefet hareketleri Taksim Meydanı’nda toplanmak için Beşiktaş Meydanı’ndan ve Şişli’den yürüyüşe geçmek istediler.

Gece boyunca yürüyüş yapılacak bölgelerde ve Taksim Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemi alan ve başka illerden 2600 kadar takviye ekip getirten İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs 2013 sabahı saat 7’den itibaren toplanan tüm gruplara 22 bin polis memuru ve 37 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracıyla (TOMA) aşırı/ölçüsüz/orantısız şekilde gaz bombalarıyla, basınçlı sularla ve plastik mermilerle müdahale etti.

Yaklaşık 8 saat boyunca tüm gruplara Beşiktaş’ta, Şişli’de müdahale eden, DİSK binasına, yaralı taşıyan ambulanslara, Şişli Etfal Hastanesi’ne gaz bombası atan polis ekiplerinin müdahaleleri nedeniyle yüzlerce insan gaz bombasından etkilendi, onlarca insan yaralandı. Yaralılardan başına gaz bombası kapsülü isabet ederek beyin kanaması geçiren Serdal Gül’ün, Meral Dönmez’in, Fehmi Oran Meşe’nin ve Dilan Alp’in durumlarının ağır olması nedeniyle ameliyata alındıkları öğrenildi. Müdahaleler nedeniyle çatışmaları izleyen basın yayın çalışanı 6 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Beşiktaş’ta 7 saat boyunca yapılan müdahalenin sonunda DİSK’in Taksim Meydanı’na yürümekten vazgeçtiklerini açıklamasının üzerine eylemci grupların bir araya gelerek Beşiktaş Meydanı’nda basın açıklamasına izin veren kolluk kuvvetleri basın açıklamasının bitmesinin ardından meydandan dağılan gruba gaz bombalarıyla ve basınçlı suyla yeniden müdahale etti.

Müdahalelerin sona ermesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürü ile birlikte basın açıklaması yapan İstanbul Valisi Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara “fevkalade orantılı” müdahale edildiğini söyleyerek gün boyunca zaman zaman görüş mesafesini 10 metreye kadar düşüren 2 bin kapsül gaz bombasının kullanıldığını, 72 kişinin gözaltına alındığını, 3 sivil ile 22 polis memurunun ise yaralandığını ifade etti. DİSK ise tespit edebildikleri ölçüde yaralı sivil sayısının en az 124 olduğunu açıkladı.

(05/002) Güneydoğu’da Operasyonlar, Saldırılar, Patlamalar…

Ağrı Dağı’nın Iğdır tarafında bulunan Korhan Yaylası’nın Bayraktepe bölgesinde bulunan kale yakınlarında 1 Mayıs 2013’te devriye görevi yapan jandarma ekibinin önceden döşenmiş mayına basmaları sonucu meydana gelen patlama nedeniyle jandarma erleri Mustafa Altan ile İbrahim Özkıdır yaralı halde götürüldükleri Iğdır Devlet Hastanesi’nde yaşamlarını yitirdiler.

(05/003) Niğde’de İş Kazaları…

Niğde’de 1 Mayıs 2013’te bir hazır beton fabrikasında çalışan Emre Değirmencioğlu (25) iş makinasının geriye manevrası sırasında tekerleğin altında kalıp ezilerek olay yerinde yaşamını yitirdi.

Niğde’de 1 Mayıs 2013’te bir inşaat firmasında kalıp ustası olarak çalışan Enes Erdoğan ikinci kattaki iskeleden dengesini kaybetmesi sonucu kafasının üzerine düşerek yaşamını yitirdi.

(05/004) Ajanlık Teklif Edilen Kişi…

İzmir’de Ege Üniversitesi öğrencisi Ömer Akın’a Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde kendisiyle görüşen polis memurlarının ajanlık teklifinde bulundukları 1 Mayıs 2013’te öğrenildi.

(05/005) Yargılanan Kişiler…

Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde 1 Mayıs 2012’de düzenlenen İşçi Bayramı mitinginde faaliyeti bulunmayan THKP/C ve Devrimci Yol bayrakları taşıyan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi 13 kişi hakkında “yasadışı örgüt propagandası yaptıkları” suçlamasıyla başlatılan soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin ilgili Adana Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 29 Nisan 2013’te kabul edilmesi üzerine 13 kişinin Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) 7/2. maddesi uyarınca yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

(05/006) Mersin’de Protesto Eylemine Müdahale…

İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerine müdahalede başına gaz bombası kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Dilan Alp için Mersin’de protesto etlemi yapan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyelerine müdahale eden polis ekipleri 13 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] Twitter: @insanhaklari