MENÜ
ANA SAYFA
x

14 Haziran 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130614

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

14 Haziran 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/063) Hükümetin Temel Hak ve Özgürlüklere, Kent Yaşamına Müdahalelerine Yönelik Türkiye’de Eylemler…

Tüm Türkiye’yi saran protestolar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eylemci grupların farklı temsilcileriyle 2. kez görüşmesinin ardından 13 Haziran 2013’te Ankara’da devam etti. Eylemlerin 17. gününde Tunali Hilmi Caddesi’nde ve Kenndey Caddesi’nde toplanan gruplara gaz bombaları ve basınçlı suyla müdahale edildi, 5 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ise Gezi Parkı çevresinde gördüğü baretli, gaz maskeli ya da tıbbi maskeli kişileri ayrıca bu malzemeleri satan seyyar satıcıları olmak üzere toplam 56 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar 13 Haziran 2013’te serbest bırakıldı.

(06/064) Kolluk Kuvvetlerinin Aşırı Güç Kullanımı Sonucu Meydana Gelen İhlaller…

Ankara’da 10 Haziran 2013’te, eylemlerin olduğu bölgede kağıt toplayan atık kağıt işçileri Muhammet Canseval ve Selim Kılıç’ın da çevik kuvvet ekipleri tarafından dövüldükleri ortaya çıktı.

(06/065) Hayat TV Kapatılıyor…

Gezi Parkı eylemleri süresince Türkiye’deki tüm eylemleri sansüre uğratmadan veren Hayat TV’nin lisans başvurusunu incelemeye alan RTÜK’ün bazı raporları gerekçe göstererek Hayat TV’nin yayın yaptığı Türksat uydusuna bir yazı yazarak yayının durdurulmasını istediği, bu nedenle Hayat TV’ye yayının en geç 14 Haziran 2013 günü saat 12.00’de durdurulacağının bildirildiği 13 Haziran 2013’te öğrenildi.

(06/066) Mardin’de Gözaltında Kaybedilen Kişilere Yönelik Yapılan Kazı Çalışması…

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde 29 Mart 1995’te Kızıltepe Cezaevi’nden tahliye edilen Kemal Birlik ve Zeki Alabalık ile onları karşılamaya giden Zübeyir Birlik ve Abdulbaki Birlik’ten, Kızıltepe Jandarma Komutanlığı’na bağlı resmi ve sivil görevlilerce gözaltına alındıktan bir daha haber alınamadı.

Gözaltında kaybedilen 4 kişinin akıbetlerini ailelerin İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi aracılığıyla yaptığı başvuru üzerine soruşturan Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı, tanıkların ifadeleri doğrultusunda Aser (Yurtberi) Köyü’nün kilisesinde kazı çalışması yapılmasına karar verdi. Karar doğrultusunda söz konusu bölgede kazı çalışmalarına 13 Haziran 2013’te başlandı. Kazı sırasında 2 kafatası, 600 kemik parçası ve giysi bulundu.

(06/067) Gözaltında Kaybedilen Mehmet Emin Aslan’ın Cenazesi Ailesine Teslim Edildi…

Mardin’in Dargeçit İlçesi’ne bağlı Bağözü Köyü’nde yaşayan ve 29 Ekim 1995’te jandarma ekibi tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Süleyman Seyhan, Abdurrahman Coşkun, Hikmet Kaya, Abdullah Olcay, Mehmet Emin Aslan, Nedim Akyön, Seyhan Doğan ve Davut Altınkaynak adlı 3’ü çocuk 7 köylüyle ilgili devam eden soruşturmada dönemin Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı olan Bodrum’un Gümüşlük Beldesi’nin Belediye Başkanı Mehmet Tire ile dönemin Mardin Jandarma Komando Komutanı olan Sivas’ın Çepni Beldesi’nin Belediye Başkanı Hurşit İmren’in de aralarında bulunduğu 6 kişinin “şüpheli” sıfatıyla yer aldığı 2 Nisan 2013’te öğrenilmişti.

Bağözü Köyü’nde 29 Ekim 1995 günü 2 öğretmenin öldürülmesi üzerine yaşları 13-57 arasında değişen 7 köylü gözaltına alındı. Bir daha haber alınamayan köylülerden Süleyman Seyhan’ın başı gövdesinden ayrılmış cesedi, gözaltına alındıktan 4 ay sonra bir kuyuda bulundu. 2012 yılında söz konusu kuyunun çevresinde 3 insan kafatası, uyluk, çene, kaval ve omurilik kemikleriyle elbise parçaları bulununca dosya yeniden açıldı. Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı incelemeler sonucu kemiklerden bazılarının Mehmet Emin Aslan’a ait olduğu belirlenmişti.

Kemiklerden bir kısmınn Mehmet Emin Aslan’a ait olduğunun netleşmesi üzerine 12 Haziran 2013’te kemikler aileye teslim edildi.

(06/068) Cezaevlerinde Baskılar…

27 Temmuz 2011’den 13 Haziran 2013’e kadar geçen 687 günlük süre içinde avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmek için 13 Haziran 2013’te Bursa Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran Asrın Hukuk Bürosu’na bağlı avukatlar Rezan Sarıca, Cengiz Yürekli ve Mazlum Dinç’in İmralı Adası’na gidişlerine, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne ulaşımı sağlayan kosterin bozuk olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

(06/069) Yargılanan Gazeteciler…

Oda TV’ye düzenlenen operasyonun ardından 2’si tutuklu Milliyet Gazetesi muhabiri Nedim Şener ve gazeteci Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu on üç kişinin Ergenekon Soruşturması kapsamında “silahlı örgüt kurma, yönetme, üye olma, yardım etme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, devlet güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, açıklanması yasaklanmış gizli belgeleri temin etme, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel belgeleri kayıt altına alma ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarından İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına 13 Haziran 2013’te devam edildi.

Duruşmada, tutuklu sanık Yalçın Küçük’ün ifadesini alan mahkeme heyeti, Deniz Baykal, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal’ın avukatı Dilek Helvacı, aynı davanın tutuklu sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek’in avukat olan kızı İrem Çiçek, bu davanın sanığı Yalçın Küçük’ün eski eşi İffet Temren Küçük ve Ayşegül Kibaroğlu’nun tanık olarak ifadesinin alınmasına ve Yalçın Küçük ile Hanefi Avcı’nın tutukluluk hallerinin devam etmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

(06/070) İstanbul’da Devam Eden 5. KCK/TM Davası…

İstanbul’da 17 Ocak 2012’de “KCK Soruşturması” adı altında düzenlenen operasyonun ardından haklarında dava açılan 9’u tutuklu 17 kişinin yargılanmasına 13 Haziran 2013’te devam edildi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların Kürtçe ve Türkçe savunmalarını alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tamamının tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] Twitter: @insanhaklari