Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
14 Mart 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu
(03/178) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
13 Mart 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden Kayseri Bünyan Cezaevi’nde tutulan ve aralarında açlık grevinde olanların da bulunduğu 36 mahpusun istek ve iradeleri dışında Kahramanmaraş Cezaevi’ne sevk edildiği öğrenildi. Ayrıca Kayseri Bünyan Cezaevi’nde tutulan mahpuslara Yeni Yaşam gazetesinin verilmediği bildirildi.
(03/179) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…
KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 855 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 13 Mart 2019 tarihlerinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.
13 Mart 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Mahmut Konuk) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Mehmet Dersulu ve Gülnaz Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.
Buna göre, 13 Mart 2019 tarihlerinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.
(03/180) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…
3 Ağustos 2018 tarihinde ‘güvenlik soruşturması’ ve ‘arşiv taraması’ gerekçe gösterilerek Sarıyer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki işinden atılan Türkan Albayrak, 13 Mart 2019 tarihinde işe geri dönmek için yaptığı basın açıklamasının ardından Sağlık Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapmak istedi. Oturma eylemine müdahale eden polis, Türkan Albayrak’ı gözaltına aldı. Türkan Albayrak’ın aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi. Bu son gözaltı ile beraber Türkan Albayrak 99. kez gözaltına alınmış oldu.
(03/181) İzmir’de Disiplin Hapsi ile Cezalandırılan Sosyal Hizmet Uzmanı…
13 Mart 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bir cinsel istismar davasında, istismara maruz kalan çocuğun duruşmaya alındığı sırada, duruşmaya katılan Onur Uçar isimli bir sosyal hizmet uzmanının, salonda bulunan sanık ve sanık yakınlarının dışarı çıkarılmasını talep etmesi üzerine mahkeme tarafından “duruşmanın düzen ve disiplinini bozmak, duruşmayı yapılamaz hale getirmek” gerekçesiyle 4 gün süreyle disiplin hapsi ile cezalandırılmasına karar verildiği öğrenildi. Yapılan itiraz üzerine İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı hukuka aykırı bularak bozduğu bildirildi.
(03/182) Mersin’de Polis Takibine Alınan Kişi…
13 Mart 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mersin’de yaşayan Mustafa Kemal Öncel isimli kişinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerle ilgili miting için Mersin’e geldiği 10 Mart 2019 tarihinde polis tarafından aranarak kendisine ‘Sizinle bugün beraberiz’ dendiği öğrenildi. Mustafa Kemal Öncel, 11 Şubat 2006 tarihinde, Başbakan olarak görev yaptığı sırada Mersin’e gelen Recep Tayyip Erdoğan’a, “Bu çiftçinin hali ne olacak? Anamız ağladı” diye sormuş ve Erdoğan kendisini “Ananı da al git” diyerek cevaplamıştı. Söz konusu haberlerde Mustafa Kemal Öncel 10 Mart 2019 tarihinde evinden çıktıktan sonra bir polis memuru tarafından arandığını ifade ederek şunları belirtti: “Aracıma binip hareket etmek üzereyken, Güvenlik Şube’den ismini vererek arayan bir polis memuru, ‘Kemal bey neredesiniz? Sizinle bugün beraberiz, bize öyle söylendi’ dedi. Dakikalarca telefonla yerimin tespitine gidildi. Nereye gideceğimi sordular. Ne yapacağımı sordular. İki dakika sonra da başka bir polis aradı, o da aynı şekilde yerimi sorup yanıma gelmek istediklerini söyledi. ‘Bana nereye gidersen beraber gidelim’ dedi. Kısa bir süre sonra da yine güvenlik şubeden bir başka memur aradı. O da, aynı şekilde yerimi ve nerede olduğumu sordu. Sanki potansiyel suçluymuşum gibi beni böyle kontrol altında tutmaları beni çok yaralıyor”. Haberlerde Mustafa Kemal Öncel’in, Erdoğan’ın Mersin’e yapacağı her ziyaret sırasında benzer şekilde polis kontrolüne maruz kaldığı belirtilmektedir.
(03/183) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 5 akademisyen (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Derya Fırat Şannan ve Yrd. Doç. Dr. Emre Zeytinoğlu ile Bilgi Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Tuğçe Erçetin, Yrd. Doç. Dr. M.P. ve Öğr. Gör. Zeynep Altok) hakkında 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme Derya Fırat Şannan, Emre Zeytinoğlu, Tuğçe Erçetin ve Zeynep Altok hakkında açılan davaların duruşmalarını 2 Temmuz 2019 tarihine erteledi. Mahkeme M.P.’nin ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
Aynı gerekçeyle 5 akademisyen (Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. D.H.; Işık Üniversitesi’nden Emrah Dönmez, E.B.E., Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Koçak ve İstanbul Üniversitesi’nden Ayten Alkan) hakkında İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme, D.H., Ayten Alkan ve Hakan Koçak hakkında açılan davaların duruşmalarını 12 Haziran 2019 tarihine, Emrah Dönmez hakkında açılan davanın duruşmasını 11 Nisan 2019 tarihine erteledi. Mahkeme E.B.E.’nin ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
Aynı gerekçeyle Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Simten Coşar hakkında İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme yetkisizlik kararı vererek dosyanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.
Aynı gerekçeyle 10 akademisyen (Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Gaye Onurer, Hacettepe Üniversitesi’nden araştırma görevlileri Yüksel Tarım ve Nergiz Kardaş, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Nevin Yıldız Tahincioğlu, Prof. Dr. Hulusi Hakan Mıhçı, Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Pınar Ecevitoğlu, Prof. Dr. Gülay Toksöz, Sabancı Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Reyhan Tutumlu, Arel Üniversitesi’nden Doç. Dr. Feryal Delfin Saygılıgil, Ufuk Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Hazel Başköy) hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme Feryal Delfin Saygılıgil’in ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Mahkeme Reyhan Tutumlu hakkında açılan davanın duruşmasını 18 Haziran 2019 tarihine erteledi. Mahkeme Gaye Onurer, Yüksel Tarım, Nergiz Kardaş, Ayşe Nevin Yıldız Tahincioğlu, Hulusi Hakan Mıhçı, Pınar Ecevitoğlu, Gülay Toksöz ve Hazel Başköy hakkında açılan davaların duruşmalarında ise yetkisizlik kararı verdi ve dosyaların Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.
(03/184) Hrant Dink Cinayeti Davası…
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali ve sorumluluğu bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevlilerinin aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 85 kişi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde devam edildi. Duruşmada Dink ailesinin avukatları, daha önceki duruşmalarda tanık olarak dinlenmesine karar verilen ve aralarında dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler’in de bulunduğu kişilerin bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesini talep etti. Duruşmanın görülmesine 14 Mart 2019 tarihinde devam edileceği bildirildi.
(03/185) Diyarbakır’da DTK Delegesinin Yargılandığı Dava…
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Diyarbakır delegesi Aliye Tok hakkında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde başlandı. Mahkeme Aliye Tok’un adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi ve duruşmayı 26 Haziran 2019 tarihine erteledi. Aliye Tok, 9 Ekim 2018 tarihinde Diyarbakır merkezli bir operasyon kapsamında gözaltına alınmış ve 12 Ekim 2018 tarihinde ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla tutuklanmıştı.
(03/186) Antalya’da Yargılanan Öğrenciler…
Akdeniz Üniversitesi öğrencisi 5 kişi (Abdullah Aktaş, Şervin Elkatmış, Ferhat Yılmaz, Ramazan Süzen ve Zerin Korkmaz) hakkında Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 13 Mart 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme tutuklu yargılanan Abdullah Aktaş ile Şervin Elkatmış’ın tahliyesine karar verdi ve duruşmayı 19 Mart 2019 tarihine erteledi. Abdullah Aktaş, Şervin Elkatmış, Ferhat Yılmaz, Süleyman Baytar, Barış Dalgıç, Ramazan Süzen ve Zerin Korkmaz, 112 Acil Çağrı Hattı’na yapılan isimsiz ihbar sonucu 23 Kasım 2018 tarihinde gözaltına alınmış, Abdullah Aktaş ve Şervin Elkatmış ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla tutuklanmıştı. Daha sonra öğrencilerden 5’i hakkında ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla dava açılmıştı.
(03/187) Hakkında Soruşturma Açılan Model…
13 Mart 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, model Didem Soydan hakkında Cumartesi Anneleri ile ilgili bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek, ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla soruşturma açıldığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “söylenilen sözlerin propaganda kapsamında değerlendirilemeyeceği” gerekçesiyle soruşturma hakkında takipsizlik kararı verdiği öğrenildi.
(03/188) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…
13 Mart 2019 tarihinde Samsun merkezli bir soruşturma kapsamında 6 ilde yapılan operasyonlarda 9 kişi; Ankara’da haklarında yakalama kararı olan 44 kişiden 11’i gözaltına alındı.
(03/189) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…
Eskişehir eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Aygün hakkında Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 13 Mart 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme sanığın ‘örgüt üyesi olma’, ‘gizlilik ihlalinde haberleşme içeriklerinin kaydedilmesi’, ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’ ve ‘hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek’ suçlarından toplam 105 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
(03/190) 31 Mart Seçimleri…
13 Mart 2019 tarihinde yerel seçimle ilgili ziyaretlerde bulunmak üzere Mardin’in Mazıdağı ilçesine giden ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin milletvekilleri Mithat Sancar, Pero Dündar, Tuma Çelik ve Ebru Günay ile Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın da bulunduğu grubun kent girişinde bulunan polis noktasında durdurulduğu ve kimlik kontrolü yapılmak istendiği öğrenildi. Kimlik kontrolüne itiraz edilmesi üzerine polislerin “konvoyun arasına bombalı araç karışmış olabileceği” iddiasıyla araçları aramak istediği, buna yapılan itiraz üzerine ise seçim anons aracına “yasak yayın bulundurduğu” ve “örgüt propagandası içeren şarkılar çalındığı” gerekçesiyle el konulduğu bildirildi.
13 Mart 2019 tarihinde Bingöl’de HDP’nin seçim kampanyası için kullandığı 3 araca, “araçların reklam afişleriyle giydirilmesinin araç ruhsatına işletilmemesi” gerekçesiyle araç başına 108 TL olmak üzere 324 TL para cezası kesildiği öğrenildi. Ayrıca araçlarda çalınan “Bijî bijî HDP” şarkısında geçen “Kürdistan” kelimesi gerekçesiyle araç sürücüsü Mürsel Karasu, HDP Genç ilçe Eş Başkanı İsmail Handan ve ismi öğrenilemeyen araç sürücüsü 1 kişinin gözaltına alındıkları, 3 kişinin polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi.
Iğdır Valiliği 13 Mart 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile 20 Mart 2019 tarihine kadar seçim kampanyası için mahallelerde yapılan şenliklerin yasaklandığını duyurdu. Yasaklama kararında “Akşam saatlerinde vatandaşlarımızın ikamet ettiği mahalle aralarında seçim propagandası kapsamında hoparlörlü, halaylı, eğlenceli etkinlikler düzenlediği, vatandaşlarımızın bu durumdan rahatsız olduğu intikal eden şikayetlerden anlaşılmış olup konunun müşahede edilmesi gereği duyulmuştur” denildi.
13 Mart 2019 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir’in Menemen ilçesindeki Ulukent mahallesinde bulunan seçim bürosuna kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından saldırıda bulunulduğu öğrenildi. Saldırı sonucunda seçim bürosunda maddi hasar meydana geldiği bildirildi.
13 Mart 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerle ilgili olarak, valiliklerin başvurusu üzerine 5 Mart 2019 tarihinde, Siirt’in 5 ilçesinde 78 sandığın taşınmasına, Batman’ın 3 ilçesinde ise 22 sandığın taşınmasına karar verildiği öğrenildi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.