MENÜ
ANA SAYFA
x

17 Eylül 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

17 Eylül 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/144) Operasyonlar ve Saldırılar…

16 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 6 Eylül 2024 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde bulunan Gara bölgesinde güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü öğrenildi.

(09/145) Urfa’da İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

16 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 1 kişinin sokakta 2 polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı ve gözaltına alındığı öğrenildi. Kişinin ismi ve gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Viranşehir Kaymakamlığı, söz konusu polisler hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.

(09/146) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

16 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Tokat T Tipi Cezaevi’nde toplam mahpus sayısının kapasitenin üzerinde olduğu ve yaz başından itibaren suların geceleri sabaha kadar kesildiği, bu sebeple mahpusların kovalarda su biriktirerek ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kaldığı öğrenildi.

17 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Muğla Bodrum S Tipi Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmış mahpusların günde yalnızca bir saat havalandırmaya çıkarıldığı, sosyal ve kültürel faaliyetlerden on saat yararlanma haklarını kullanamadıkları, oda değiştirme taleplerinin kabul edilmediği, hapishanedeki ihlallere dair yazdıkları dilekçeler ile ilgili evrak kayıt numarası verilmediği ve ilgili birimlere iletilmediği, koğuş aramaları sırasında mahpusların kişisel notlarına el konulduğu, dergilere abone olmalarının engellendiği ve kütüphaneden alabilecekleri kitap sayısının beş ile sınırlandırıldığı öğrenildi.

(09/147) Hapishanede Sağlığa Erişim Hakkı Engellenen Mahpuslar…

17 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Muğla Bodrum S Tipi Cezaevi’nde acil ve/veya kronik sağlık sorunları olan mahpusların revire geç çıkarıldığı ve hapishane revirinde yeterli tedavi görmedikleri, bazı hasta mahpusların kronik sağlık sorunlarına rağmen tek kişilik odalarda tutulduğu, Kutbettin Menteş (60, e) isimli mahpusun anjiyo operasyonundan sonra ihtiyaçlarını tek başına karşılamakta güçlük çekmesine rağmen yanına refakatçi verilmediği, Serbest Akbaş isimli bir mahpusun göz ameliyatı olduktan sonra hijyenik olmayan koşullarda tutulduğu ve kullanması gereken ilaçların kendisine verilmediği öğrenildi.

(09/148) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

İmralı Cezaevi’nde tutulu bulunan müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek için avukatların 17 Eylül 2024 tarihinde yaptığı başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(09/149) İstanbul’da Protestoya Müdahale…

16 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 14 Eylül 2024 tarihinde İstanbul’da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen bir programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında Filistin ile ilgili protesto yapan bir grubun güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldığı öğrenildi.

(09/150) Diyarbakır’da Polis Tarafından Engellenen Yürüyüş…

16 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İran’da Jîna Mahsa Amini isimli kadının polisin işkence ve diğer kötü muamelesi sonucu yaşamını yitirmesinin ikinci yıldönümü sebebiyle Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı Bileşenleri çağrısıyla 16 Eylül 2024 tarihinde Diyarbakır Adliyesi önünden Dağ Kapı Meydanı’na yapılmak istenen yürüyüşün polisler tarafından barikatlarla engellendiği öğrenildi. Haberlerde daha sonra barikatların açıldığı ve yürüyüşün gerçekleştirildiği bildirildi.

(09/151) İstanbul’da Gazeteciler ile Diğer Kişinin Yargılandığı Dava…

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ile ETHA muhabiri Pınar Gayıp’ın da aralarında olduğu 3 kişi hakkında açılan davanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmesine 16 Eylül 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede 3 kişinin ‘örgüt üyesi olma’ ve ‘örgüt propagandası yapma’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla devam eden bir başka dava olduğu gerekçesi ile Semiha Şahin’in dosyasını ayırırken Pınar Gayıp hakkında ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla devam eden bir başka dava dosyasını mevcut dosyayla birleştirdi ve duruşmayı 4 Aralık 2024 tarihine erteledi.

(09/152) Mersin’de Yargılanan Kişi…

24 Mayıs 2023 tarihinde AKP mitinglerinde izletilen videolara ilişkin Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere gittiği Mersin Adliyesi’nde verdiği dilekçenin ardından savcılık talimatı ile ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla gözaltına alınan ve 25 Mayıs 2023 tarihinde ev hapsi adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Oktay Avcu isimli 1 kişi hakkında Mersin 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 16 Eylül 2024 tarihinde başlandı. Mahkeme, Oktay Avcu’nun cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için hastaneye sevkine hükmederek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Haberlerde ayrıca Oktay Avcu hakkındaki ev hapsi adli kontrol tedbirinin 25 Mayıs 2023 tarihinden itibaren 9 ay boyunca devam ettiği bildirildi.

(09/153) Diyarbakır’da Yargılanan Kişi…

17 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Satiye Ok hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşmasında mahkemenin Satiye Ok’un ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmettiği öğrenildi.

(09/154) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele ile İlgili AYM Kararı…

16 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 17 Ocak 2008 tarihinde Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Naif Bal isimli 1 mahpusun infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kalması ile ilgili infaz koruma memurları E. Ö., F. B., E. A. ve İ. C. hakkında Bolu 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 4 sanığın “zor kullanma yetkisinde sınırı aşmak suretiyle basit yaralama” suçundan 2 bin TL adli para cezasıyla cezalandırılması ile ilgili Naif Bal’ın yaptığı bireysel başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), kasten yaralama suçunu işlediği kabul edilen kamu görevlilerinin orantılı bir müeyyide ile cezalandırılmamaları gerekçesiyle insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine ve Naif Bal’a 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Naif Bal’ın maruz kaldığı işkence ve diğer kötü muamele sonrası Ceza İnfaz Kurumu Tabipliği’nden aldığı tıbbi raporda sağ kaş dış yüzünde 3-4 cm’lik ekimotik sıyrık olduğu ve yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilir ölçüde hafif olduğu belirtilmesine rağmen hapishane idaresi tarafından infaz koruma memurları E. A. ve F. B. hakkında yürütülen disiplin soruşturmasında hükümlülerin iddiaları dışında bir delil bulunmadığı gerekçesiyle disiplin cezası verilmesine yer olmadığına hükmedilmişti. Söz konusu olay nedeniyle Naif Bal ve E. Ö., F. B., E. A. ve İ. C. isimli 4 infaz koruma memuru hakkında Bolu Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davasında Naif Bal’ın ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etme’ suçundan 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, 4 infaz koruma memurunun ise ‘zor kullanma yetkisinde sınırı aşmak suretiyle basit yaralama’ suçundan 100 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmedilmişti. Kararın kesinleşmesinin ardından Naif Bal’ın yaptığı bireysel başvuruyu değerlendiren AYM, 11 Eylül 2019 tarihinde ‘insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine’ hükmetmişti.

(09/155) Gözaltına Alınan Kişiler…

17 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 19 ilde yapılan operasyonlarda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik örgütlenme çalışması yürüttükleri, Bylock kullandıkları vb. gerekçelerle 29 kişinin ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.