MENÜ
ANA SAYFA
x

2 Nisan 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130402

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

2 Nisan 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(04/004) Ağrı’da Devam Eden KCK Davası…

“KCK/TM adlı yapılanmaya üye oldukları” suçlamasıyla Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde 3 Aralık 2011’de düzenlenen operasyonun ardından 7’si tutuklu 15 sanığın yargılanmasına 1 Nisan 2013’te Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

“Yasadışı örgüt üyesi oldukları” suçlamasıyla 15 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında sanıkların Kürtçe ve Türkçe savunmalarını alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Adil Çoban, Adem Şahin ve Talat Aktaş’ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar vererek dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

(04/005) Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…

Ankara Barosu 30 Mart 2013’te yaptığı suç duyurusuyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’nde gözaltında bulunan A.M.’ye, İ.G.’ye, H.K.’ye işkence yapıldığını ileri sürdü.

Ankara Barosu’nun dilekçesinde, “şüphelilerin çırılçıplak soyulduğu, dövüldüğü, makatına cop sokulduğu ve tazyikli su tutulduğu” öne sürülerek 30 Mart 2013 günü baroya Cinayet Büro Amirliği’nde şüphelilere işkence yapıldığına dair ihbar geldiğinin belirtilmesi üzerine Avukat Hikmet Balkan Tunalı ve Avukat Mustafa Kaymak’ın iddiaları araştırmak için Emniyet Müdürlüğü’ne gittikleri fakat iki avukatın da müvekkilleri ile görüştürülmedikleri ve hatta Hikmet Balkan Tunalı’nın zorla dışarı çıkarıldığı ve dışarıda da darp edildiği, bu konuda Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden yardım talebinde bulundukları ifade edildi.

Yardım talebi üzerine Avukat Mustafa Kaymak’ın, Baro Genel Sekreteri Orhan Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras ile Cinayet Büro Amirliği’ne gittiği belirtilen dilekçede, Cinayet Büro Amirliği’nde görevli polis memurlarının, şüpheli A.M.’nin Avukat Mustafa Kaymak ile görüşmek istemediğini, bu nedenle görüştürmeyeceklerini söylediği anlatıldı. Dilekçede, Erol Aras ile görüştürülmesine izin verilen şüpheli A.M.’nin, “bana işkence yapıldı. Sürekli dövüldüm ve kötü muamele gördüm. İşkence yapan kişileri teşhis edebilirim” dediği iddia edildi. Dilekçeye göre, bu sırada ağlayan A.M., şunları öne sürdü: “Kısa boylu, tıknaz, seyrek saçlı, bıyıklı bir görevli beni çırılçıplak soydu. ‘Sen delikanlıymışsın. Başkasının suçunu üstüne alıyormuşsun, şimdi seni ben bir s.. de delikanlılığını elinden alayım’ diyerek işkence yaptı. Bu nedenle avukatım ile görüşmek istemediğimi söylemek zorunda kaldım. İşkencenin devam edeceğinden korktum. Bu nedenle barodan avukat çağrılmasına karşı çıkmadım. İfademin yüzde 70’i kendi beyanım değil. Korktuğum için bu imzalamak zorunda kaldım.” Dilekçeye göre, aynı şekilde Avukat Hikmet Balkan Tunalı da şüpheli müvekkilleri İ.G. ve H.K. ile görüştü. Dilekçede iki kişinin ise avukatlarına “işkence gördüm. Makatıma cop sokuldu. Darp edildim. Soğuk tazyikli su tutuldu” dedikleri belirtildi.

(04/006) Yargılanan Öğrenciler…

Diyarbakır’da 6 Aralık 2009’da bir protesto gösterisinde açılan ateş sonucu öldürülen Aydın Erdem’i anmak için Dicle Üniversitesi öğrencilerinin 6 Aralık 2012’de düzenlemek istedikleri yürüyüş öncesinde polis ekiplerinin “yürüyüşü organize ettikleri” gerekçesiyle gözaltına aldığı Şevin Batu ve Özge Torun adlı öğrenciler “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla 10 Aralık 2012’de tutuklanmıştı.

İki öğrencinin yargılanmasına 1 Nisan 2013’te devam edildi. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada dosyaya konan ek iddianameyi okuyan mahkeme heyeti, savcının da talebi doğrultusunda Şevin Batu ve Özge Torun’u “tutuklulu kaldıkları süreyi”, “delillerin toplanmış olmasını” ve “kaçma şüphelerinin olmamasını” göz önünde bulundurarak tutuksuz yargılanmak üzere tahliye ederek duruşmayı erteledi.

(04/007) Karakolda Darp Edilen Avukat Hakkında Açılan Dava…

İstanbul’da 22 Eylül 2011’de Aksaray Polis Karakolu’nda tutulan müvekkillerinin durumu hakkında bilgi almak amacıyla karakola giden Avukat Bülent Kurt karakolda bulunan polis memurlarının fiziki saldırısına maruz kalmıştı.

Olayın ardından Bülent Kurt polis memurları hakkında polis memurları da Bülent Kurt hakkında şikâyetçi olmuşlardı. Soruşturmayı yürüten savcının, kamera görüntüleri doğrultusunda Bülent Kurt’un darp edildiğini saptayan bilirkişi raporu doğrultusunda Bülent Kurt hakkında kovuşturma izni verilmemesi yönündeki görüşüne rağmen Adalet Bakanlığı’nın “polis memuruna görevini yaptırmamak için direndiği” gerekçesiyle kovuşturma izni verdiği bunun üzerine Bülent Kurt hakkında Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığı 2 Nisan 2013’te öğrenildi.

Bülent Kurt’un şikâyetçi olduğu polis memurlarıyla ilgili soruşturmanın ise sürdüğü belirtildi.

(04/008) Mardin’de Devam Eden Gözaltında Kaybetme Soruşturması…

Mardin’in Dargeçit İlçesi’ne bağlı Bağözü Köyü’nde yaşayan ve 29 Ekim 1995’te jandarma ekibi tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Süleyman Seyhan, Abdurrahman Coşkun, Hikmet Kaya, Abdullah Olcay, Mehmet Emin Aslan, Nedim Akyön, Seyhan Doğan ve Davut Altınkaynak adlı 3’ü çocuk 7 köylüyle ilgili devam eden soruşturmada dönemin Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı olan Bodrum’un Gümüşlük Beldesi’nin Belediye Başkanı Mehmet Tire ile dönemin Mardin Jandarma Komando Komutanı olan Sivas’ın Çepni Beldesi’nin Belediye Başkanı Hurşit İmren’in de aralarında bulunduğu 6 kişinin “şüpheli” sıfatıyla yer aldığı 2 Nisan 2013’te öğrenildi.

Bağözü Köyü’nde 29 Ekim 1995 günü 2 öğretmenin öldürülmesi üzerine yaşları 13-57 arasında değişen 7 köylü gözaltına alındı. Bir daha haber alınamayan köylülerden Süleyman Seyhan’ın başı gövdesinden ayrılmış cesedi, gözaltına alındıktan 4 ay sonra bir kuyuda bulundu. 2012 yılında söz konusu kuyunun çevresinde 3 insan kafatası, uyluk, çene, kaval ve omurilik kemikleriyle elbise parçaları bulununca dosya yeniden açıldı. Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı incelemeler sonucu kemiklerden bazılarının Mehmet Emin Aslan’a ait olduğu belirlendi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] Twitter: @insanhaklari