MENÜ
ANA SAYFA
x

2 Temmuz 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

2 Temmuz 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/028) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

1 Temmuz 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Sincan Kadın Cezaevi’nde açık görüşe kolsuz kıyafetle çıkmak isteyen mahpusların gardiyanlar tarafından “Bu şekilde sohbete alamayız” denilerek görüşe çıkartılmadığı öğrenildi.

(07/029) İzmir’de Polis Şiddetine Maruz Kalan Kişi…

1 Temmuz 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Ezhel adıyla bilinen rap şarkıcısı Sercan İpekoğlu’nun İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda gerekçe gösterilmeden polis tarafından 1 saat alıkonulduğu ve buna itiraz etmesi üzerine polisin kötü muamelesine maruz kaldığı öğrenildi. Sercan İpekoğlu’nun daha sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

(07/030) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 965 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 1 Temmuz 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

1 Temmuz 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve İlker Işık) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Acun Karadağ ve Merve Demirel) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 1 Temmuz 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar tümü aynı gün içinde serbest bırakıldılar.

(06/031) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

1 Temmuz 2019 tarihinde, KHK ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için Çankaya İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yapanlara müdahale eden polis, Mahmut Konuk ve Cemal Yıldırım’ı gözaltına aldı. Söz konusu 2 kişinin aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(07/032) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

1 Temmuz 2019 tarihinde, KHK ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem yapmak isteyen 2 kişi (Nursel Tanrıverdi ve Selvi Polat) polis müdahalesi sonucu gözaltına alındı. 2 kişi aynı gün içinde serbest bırakıldı.

(07/033) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 4 akademisyen (Okan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Umut Azak, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Erdem Üngür ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Aslı Odman, FMV Işık Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi E.D.) hakkında İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 1 Temmuz 2019 tarihinde devam edildi. Mahkeme Umut Azak, E. D.ve Erdem Üngür’ü ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan ayrı ayrı 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

(07/034) Ergenekon Davası…

235 kişi hakkında İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve “Ergenekon davası’” olarak bilinen davanın karar duruşması 1 Temmuz 2019 tarihinde görüldü. Tüm sanıklar ‘örgüt kurma ve yönetme’, ‘örgüte üye olma’ ve ‘örgüte yardım etme’ suçlarından beraat etti. Mahkeme ‘Anayasa’yı ihlal’ suçundan Alparslan Arslan’ı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile sanıklar Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Osman Yıldırım’ı ise müebbet hapis cezası ile cezalandırdı.

 (07/035) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

“Balyoz Davası” hakimi eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken hakkında İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 1 Temmuz 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme ‘örgüt üyesi olma’ suçundan Ömer Diken’i 13 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve tutukluluk halinin devamına hükmetti.

(07/036) Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu…

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilere yönelik 2019 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen hak ihlallerini içeren raporu 1 Temmuz 2019 tarihinde açıkladı. Raporda 154 gazetecinin cezaevinde olduğu; 2019’un ilk 6 ayı içerisinde 34 gazetecinin gözaltına alındığı ve bunlardan 11’inin tutuklandığı; 29 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı; 8 gazeteci hakkında dava açıldığı belirtildi. Raporda ayrıca 287 gazetecinin yargılandığını ve bu davalarda 41 gazeteciye toplam 119 yıl 3 ay hapis cezası verildiği; 22 gazetecinin tahliye edildiği ve 1 basın kuruluşuna baskın düzenlendiği ifade edildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.