Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
27 Şubat 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu
(02/320) Iğdır’da Kaçırılan HDP’liler…
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 25 Şubat 2018 tarihinde Iğdır’da HDP PM üyesi Süleyman Öztoprak ve Belediye Meclis üyesi Mehmet Kıtır’ın kimliği bilinmeyen kişiler tarafından kaçırıldığı öğrenildi. Söz konusu tarihte akşam saatlerinde önlerini kesen üç araçtan inen kişiler tarafından başlarına maske geçirilerek elleri arkadan kelepçelenerek kaçırılan Öztoprak ve Kıtır, birbirine “komutan” diyerek hitap eden kişiler tarafından dört saat boyunca işkence uygulamalarına ve ölüm tehditlerine maruz kaldıklarını ifade ettiler. Serbest bırakıldıktan sonra kendi imkanları ile şehre ulaşabildikleri belirtilen Öztoprak ve Kıtır’ın başvurdukları hastaneden işkence gördüklerine dair rapor alarak suç duyurusunda bulundukları bildirildi.
(02/321) Afrin Operasyonu’na Tepkilere Yönelik Müdahaleler, Gözaltı ve Tutuklamalar…
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, 22 Şubat 2018 tarihinde gözaltına alınan aralarında Halkevleri Eş Başkanı Dilşat Aktaş’ın da bulunduğu 8 kişinin açlık grevinde olduğu öğrenildi. 11 Halkevleri üyesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı yaptıkları açıklamalar nedeniyle gözaltına alınmıştı. Halkevleri Hukuk Sekreteri Sercan Aktaş basına yaptığı açıklamada açlık grevindeki müvekkillerine sadece su verildiğini, tuz ve şeker verilmediğini ifade etti.
İçişleri Bakanlığı’nın 26 Şubat 2018 tarihli basın açıklamasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik operasyonunun başladığı 20 Ocak 2018 tarihinden bu yana operasyona karşı sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle 845 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Aynı süre içinde gözaltına alınanlardan en az 127’si tutuklandı.
(02/322) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…
23 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 27 Kasım 2017 tarihinde Tunceli’nin Pülümür ilçesinde güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 4 militanın öldüğü öğrenildi.
(02/323) Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…
26 Şubat 2018 tarihinde basına yansıyan haberlerden, 23 Şubat 2018 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı öğrenildi. Kadıköy’de Afrin operasyonunu protesto etmek amacıyla pankart açtıkları için gözaltına alınan 5 ESP üyesinin parmak izi alınması sırasında ve sağlık kontrolüne götürülürken polislerin fiziksel şiddetine ve işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi. Ayrıca gözaltındaki ESP üyelerinden Özgür Baykara’nın omurgasında çatlak/kırık şüphesiyle Haseki Eğitim Hastanesi’ne götürüldüğü bildirildi.
(02/324) Yaşamını Yitiren Hasta Mahpus…
İzmir Şakran T Tipi 4 Nolu Cezaevi’nde kaldığı sırada lösemi hastalığına yakalanan Nihat Baymiş, iki haftadır tedavi görmekte olduğu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 7 yıldır cezaevinde olan Baymış, hastalığının ilerlemesi üzerine cezasının bitimine yaklaşık 10 ay kala Adli Tıp Kurumu’nun verdiği rapor sonucunda tedavisini sürdürebilmesi için 9 Haziran 2017 tarihinde şartlı olarak salıverilmişti.
(02/325) Cezaevi’nde Ölüm Orucu…
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kalan Turan Günana isimli mahpusun 12 gündür ölüm orucunda olduğu öğrenildi. 13 yıldır cezaevinde bulunan Günana’nın ablası Fener Günana basına yaptığı açıklamada, kardeşiyle 20 Şubat 2018 tarihinde yaptıkları açık görüşte Turan Günana’nın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkması talebiyle ölüm orucuna başladığını öğrendiklerini bildirdi.
(02/326) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerde Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki kadın mahpusların kaldığı koğuşlarda arama ve sayımların kamera eşliğinde yapıldığı, mahpuslara ayakta sayım dayatması olduğu ve buna karşı çıkan mahpusların kamera ile tespit edildiği, buna bağlı olarak da çeşitli cezaların ve fiziksel şiddetin uygulandığı, mahpusların çeşitli tehditlere maruz kaldığı iddia edildi.
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden bir süre önce Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen ikisi hasta (Hüseyin Sarı, Hasan Şaşmaz) 5 mahpusun (Rıdvan Çelik, Reber İldem ve Nidai Tezer) ayakta sayım vermedikleri gerekçesiyle gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldıkları öğrenildi.
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan mahpusların Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Elazığ Sulh Ceza Hakimliği’ne yazdıkları şikayet dilekçelerine cezaevi idaresince el konulduğu öğrenildi. Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan mahpus Mustafa Geylan’ın kardeşi Fahir Geylan basına yaptığı açıklamada 16 Ocak ile 19 Şubat 2018 tarihlerinde Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına, 9 Şubat 2018 tarihinde ise Elazığ Sulh Ceza Hakimliği’ne mahpuslar tarafından yazılan ve cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin yer aldığı şikâyet dilekçelerine cezaevi yönetimi tarafından el konulduğunu ifade etti.
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden İzmir Ödemiş T Tipi Cezaevi ile Menemen R Tipi Cezaevi’nde kalan mahpusların hak ihlallerine uğradıkları öğrenildi. Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Sözcüsü Sema Altan ve İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Zafer İncin, söz konusu cezaevlerinde yaptıkları gözlem ve tespitleri kamuoyu ile paylaştılar. Altan ve İncin basına yaptıkları açıklamalarda Ödemiş T Tipi Cezaevi’nde kitaplara kısıtlama getirildiğini, hasta mahpusların tecritte tutulduğunu ve hak ihlallerine karşı çıkan mahpuslar hakkında disiplin soruşturması açıldığını, Menemen R Tipi Cezaevi’nde kalan hasta mahpusların avukat görüşünden sonra odalarının basıldığını ve doktora ulaşmalarının engellendiğini ifade ettiler.
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahpuslara yakınları tarafından gönderilen kitapların verilmediği öğrenildi.
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde kalan mahpusların havalandırma alanlarının 5 aydır tel örgüyle kapatıldığı öğrenildi. Mahpuslardan Fikret Kara’nın annesi Naime Emlik basına yaptığı açıklamada tel örgünün yanı sıra tek tip elbise dayatmasını, kitap kısıtlamasını ve sohbet hakkının engellenmesini protesto eden oğluna 20 ay görüş yasağı cezası verildiğini ifade etti.
Halkın Hukuk Bürosu, 26 Şubat 2018 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Tekirdağ 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutulan 9 mahpusun (Ali Ülgü, Mert Avcı,Hakan Karabey,Umut Abay, Karip Polat, İbrahim Yılmaz,İsmail Kara, Murat Topçi) kaldıkları odaya gelen yaklaşık 50 gardiyanın fiziksel şiddetine maruz kaldığını, 5 kişinin ters kelepçelenerek yaklaşık 6 saat süngerli odada tutulduğunu duyurdu. Gardiyanların şiddetine maruz kalan mahpusların yüzlerinde ve vücutlarında izler olduğu fakat cezaevinde doktor olmadığı gerekçesiyle revire çıkartılmadığı bildirildi.
(02/327) Gözaltı ve Tutuklamalar…
23 Şubat 2018 tarihinde İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda gözaltına alınan iki inşaat işçisinden Ahmet Polat 26 Şubat 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle tutuklandı. Gözaltına alınan diğer işçi Nazım Toplu ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
İzmir Menemen’de çalıştığı inşaatta hakkında ihbar olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Serhat Karakoyun isimli işçi 26 Şubat 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından “örgüt propagandası” gerekçesiyle tutuklandı.
(02/328Gözaltına Alınan ve Tutuklanan HDP Üye ve Yöneticileri…
Ardahan merkezli bir soruşturma kapsamında 19 Şubat 2018 tarihinde farklı illerden yapılan operasyonlar ile gözaltına alınan 20 kişiden 3’ü daha 26 Şubat 2018 tarihinde tutuklandı. Mahkemeye sevk edilen diğer 14 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan HDP üyeleri: Kurtuluş Morkoç, Şükrü Ateş ve Çetin Demir.
Aynı soruşturma kapsamında Diyarbakır’da gözaltına alınan HDP Batman eski Milletvekili Ayla Akat Ata 20 Şubat 2018 tarihinde, İstanbul’da gözaltına alınan HDP Kars eski Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Şafak Özanlı ile Ankara’da gözaltına alınan HDP Ardahan eski Milletvekili Dr. Taşkın Aktaş ise 21 Şubat 2018 tarihinde tutuklanmıştı.
Gözaltı ve tutuklamalar, 12 Temmuz 2015 tarihinde Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Gundik (Koyunlu) köyünden Şenkaya ve Göle arasında bulunan orman içi piknik alanına giden minibüsün askerlerce taranması sonucunda yaşamını yitiren Kamber Morkoç (70) adlı kişi için Göle ilçesinde düzenlenen cenaze töreninde “örgüt propagandası” yapıldığı gerekçesiyle gerçekleştirildi.
(02/329) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…
KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 26 Şubat 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.
26 Şubat 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Acun Karadağ, Nazan Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.
Buna göre, 26 Şubat 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.
(02/330) Düzce’de Eyleme Polis Müdahalesi…
Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde görevliyken KHK ile ihraç edilen ve 30 Ocak 2017 tarihinden bu yana oturma eylemi yapan mimar Alev Şahin, 26 Şubat 2018 tarihinde Düzce’de gözaltına alındı. Alev Şahin’i gözaltına alan polislerin Düzce Valiliği’nin il genelinde gösteri, eylem ve yürüyüşlere getirdiği yasağı gerekçe gösterdiği bildirildi.
(02/331) Ankara 10 Ekim Katliamını Protesto Edenlere Yargılandığı Dava…
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 11 Ekim 2015 tarihinde Hopa Belediye Parkı’nda Ankara 10 Ekim katliamını protesto ettikleri gerekçesiyle 11 kişi hakkında Hopa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 26 Şubat 2018 tarihinde başlandı. Kamu malına zarar vermekle suçlanan 11 kişi için 10 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.
(02/332) Aladağ’daki Yurt Yangını Davası…
29 Kasım 2016 tarihinde Adana’nın Aladağ ilçesinde Aladağ Kurs ve Okul Talebeleri Yardım Derneği’ne ait öğrenci yurdunda çıkan, 11’i çocuk 12 kişinin öldüğü, 24 kişinin de yaralandığı yangınla ilgili Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın beşinci duruşması 26 Şubat 2018’de görüldü. Duruşmadan önce basına açıklama yapan aileler mahkemenin ara kararla tutuklu 6 sanıktan 4’nü tahliye etmesine tepki gösterdi. Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, müşteki avukatlarının tahliye edilen sanıkların tekrar tutuklanması talebini reddederek davayı 25 Mayıs 2018’e erteledi. Dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ile yurt görevlisi Mahmut Deniz, mahkeme heyet değişmesinin ardından yeni bilirkişi raporlarında “tali kusurlu” bulunmalarına dayanılarak verilen ara kararla tahliye edilmişlerdi. Halen yurt müdürü Cumali Genç ile dernek başkanı İsmail Uğur tutuklu bulunuyor.
(02/333) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlere Verilen Cezalar İptal Edildi…
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle Yaşar Üniversitesi’nden 4 akademisyene verilen idari cezalar mahkeme tarafından iptal edildi. Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Özdemir, Prof. Dr. Turgay Kurultay, Doç. Dr. Anıl Duran ve Yrd. Doç. Dr. Aycan Kapucu’ya verilen idari cezaları iptal eden İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararına rektörlüğün itiraz etmesi üzerine dava Bölge İdare Mahkemesi’ne taşınmıştı. Bölge İdare Mahkemesi 26 Şubat 2018 tarihinde idari cezaların iptali yönünde karar verdi.
(02/334) HDP Milletvekillerinin Yargılandığı Davalar…
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında İstanbul’da 2013’te Newroz kutlamasında yaptıkları konuşma nedeniyle İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ikinci duruşması 26 Şubat 2018 tarihinde yapıldı. Duruşmaya Önder katılmazken, Selahattin Demirtaş SEGBİS ile savunma yapmayı kabul etmeyerek duruşmaya doğrudan katılmayı talep eden dilekçe sundu. Mahkeme, Selahattin Demirtaş’ın bir sonraki duruşmada hazır bulunmasına, duruşmanın Silivri’de bulunan Alibey Duruşma Salonu’nda görülmesine karar verdi ve duruşmayı 16 Mart 2018 tarihine erteledi.
(02/335) Sakarya’da Yargılanan Gazeteci…
Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Muhammet Doğru’nun da aralarında bulunduğu 13 kişinin yargılandığını Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın karar duruşması 26 Şubat 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme heyeti 12 kişiyi (Muhammet Doğru, Muhammet Emin Özvariş, Leyla Ayap, Saliha Aras, Mikail Erkan, Zozan Han, Ayşe Durmaz, Filiz Yavuz, Semih Batikan, Doğan Toğcu, Nesih Soydan ve Gül Narin Çelik) ayrı ayrı “örgüt üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı. 1 kişinin (Nazile Akarsu) ise beraatına karar verdi.
(02/336) Adana’da Yargılanan Dergi Çalışanı…
28 Mart 2017 tarihinde Adana’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Özgür Toplum Dergisi çalışanı Fahrettin Kılıç hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Şubat 2018 tarihinde görüldü. Savunmasını Kürtçe yapmak isteyen Kılıç, tercüman atanmadığı için savunma yapamadı. Duruşma 23 Mayıs 2018 tarihine ertelendi.
(02/337) Kaymakamın Yaşamını Yitirmesine İlişkin Davada Yargılanan Kişiler…
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün makam odasında uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitirmesiyle ilişkili olarak Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 26 Şubat 2018 tarihinde devam edildi. Dava kapsamında 8’i tutuklu 15 sanık hakkında, ’devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak‘, ’kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek‘, ’kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etmek‘, “örgüt üyesi olmak‘, ’kamu malına zarar vermek‘, ’tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirilmesi‘ ve ’ateşli silah bulundurma kanuna muhalefet‘ suçlarından ayrı ayrı üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 23 yıldan 54 yıla kadar hapis cezası istenmektedir. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Saime Ateş Mesutoğlu, Abdülkadir Deniz, Zuhal Dalçin, Nursel Eser ve Zinet Erdaş katılırken farklı cezaevlerinde tutuklu bulanan Ahmet Deniz, Devran Aslan, Fikret Bağı, Fikret Deniz, Mehmet Deniz, Şerif Mesutoğlu, Tahsin Erdaş ve Vedat Erol duruşmaya SEGBİS aracılığı ile katıldı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi ve duruşmayı 16 Nisan 2018 tarihine erteledi.
(02/338) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak aranan Ersin K. 26 Şubat 2018 tarihinde binek aracına düzenlenen operasyonla İstanbul’da gözaltına alındı ve aynı gün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
20 Şubat 2018 ve takip eden tarihlerde İstanbul merkezli bir soruşturma kapsamında haklarında gözaltına alınan 106’sı muvazzaf asker 122 kişiden 15’i 26 Şubat 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı; 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 27’si 23 Şubat 2018 tarihinde aynı gerekçe ile tutuklanmış ve 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Buna göre bu soruşturma kapsamında şu ana kadar 42 kişi tutuklandı ve 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 74 kişinin ise halen gözaltında olduğu bildirildi.
26 Şubat 2018 tarihinde Tekirdağ’da haklarında gözaltı kararı çıkartılmış 59 kişiden 42’si; Manisa merkezli bir soruşturma kapsamında 5 ilde düzenlenen operasyonlarda 7 kişi; Uşak’ta 5 kişi gözaltına alındı.
(02/339) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…
Aralarında 1 eski binbaşı ve 1 eski yüzbaşının da olduğu 8 sanık hakkında Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 26 Şubat 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme eski binbaşı Türker Şahin, eski yüzbaşı Kaya Akarpa, eski üsteğmen Salim Arabacı’yı ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırdı ve diğer 5 sanığın ise beraatına karar verdi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Sinyal İstihbarat Dairesi eski Başkanı Günay Coşkun hakkında Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 26 Şubat 2018 tarihinde devam edildi. Günay Coşkun’un avukatının beyanlarının dinlenmesinin ardından ara kararı açıklayan mahkeme, Günay Coşkun’un adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma 28 Mayıs 2018 tarihine ertelendi.
15 Temmuz darbe girişimine dair dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek eski Komutanı Korgeneral Metin İyidil, EDOK Okullar Komutanı eski Korgeneral Abdullah Barutcu, EDOK eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit, Harekât Eğitim ve Öğretim Daire eski Başkanı Tuğgeneral Lütfü İhsan Yanıkoğlu’nun da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 26 Şubat 2018 tarihinde devam edildi. Hamza Koçyiğit’in SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmada mahkeme savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Metin İyidil, Hamza Koçyiğit ile Lütfü İhsan Yanıkoğlu hakkında “anayasal düzeni ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Abdullah Barutcu hakkında “terör örgütü üyeliği” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti. Ayrıca EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı eski Tuğgeneral Mehmet Topçu ve gözlem subayı Ersal Duman’ın beraatını istedi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi ve duruşmayı 26 Mart 2018 tarihine erteledi.
(02/340) Ankara’da Engellenen Etkinlik…
26 Şubat 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Türk İş’e bağlı Şeker-İş Sendikası’nın imza masası kurma talebiyle 22 Şubat 2018 tarihinde yaptığı başvuruya Ankara Valiliği’nin “OHAL” gerekçesiyle olumsuz yanıt verdiği öğrenildi. Şeker-İş Sendikası, Hükümetin TÜRKŞEKER’e ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararının iptali için pancar ekiminin yapıldığı 64 ilde başlattığı imza kampanyasını Kızılay merkez, Yüksel Caddesi, Ulus, Sıhhiye gibi yerlere kurulacak imza masalarıyla Ankara’da da sürdürmek istemişti.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle .