Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
28 – 30 Mart 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu
(03/277) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…
27 Mart 2020 tarihinde Maraş’ın Türkoğlu ilçesinde askeri bir aracın bilinmeyen bir nedenle devrilmesi sonucu 2 askerin yaralandığı öğrenildi.
27 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, 1 Şubat 2020 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Zap bölgesinde 2 HPG militanının öldüğü öğrenildi.
(03/278) İstanbul’da Zabıtanın Fiziksel Şiddetine Uğrayan Kişiler…
29 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Covid-19 salgını ile ilgili alınan önlemler uyarınca yasaklanmasına rağmen İstanbul’un Üsküdar ilçesinde sahilde balık tutan M. K., A. K. ve E. K. isimli 3 kişinin belediye zabıtaları tarafından fiziksel şiddete maruz bırakıldığı öğrenildi. Maruz kaldıkları fiziksel şiddet sonucu 2 kişinin yüzünden ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığı öğrenildi. 3 kişinin olayla ilgili şikâyetçi olduğu bildirildi.
(03/279) “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik”…
20 Mart 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük” 29 Mart 2020 tarihinde yürürlükten kaldırıldı ve “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik” yürürlüğe konuldu.
29 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin “Hükümlünün kendisine verilen yiyecek ve içecekleri reddetmesi” başlıklı kısmın 101. maddesinde, açlık grevi veya ölüm orucu yapan mahpuslara zorla tıbbi müdahale ve beslenme gibi tedbirlerin uygulanacağını belirtilmektedir. Söz konusu maddenin ilgi kısmı şu şekildedir: “Beslenmeyi reddederek açlık grevi veya ölüm orucundaki hükümlülerden tedbirlere ve çalışmalara rağmen hayati tehlikeye girdiği veya bilincinin bozulduğu cezaevi tabibi tarafından belirlenenler hakkında, isteklerine bakılmaksızın kurumda, olanak bulunmadığı takdirde derhal hastaneye kaldırılmak suretiyle muayene ve teşhise yönelik tıbbi araştırma, tedavi ve beslenme gibi tedbirler, sağlık ve hayatları için tehlike oluşturmamak şartıyla uygulanır.”
Yönetmeliğin “Telefonla görüşme” başlıklı kısmının 74. maddesinde ise görüntülü görüşmeye ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre ‘örgüt yöneticiliği’ suçundan cezaevinde bulunan mahpuslar bu hakkın kapsamı dışında bıraktırılırken, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla cezaevinde bulunan mahpuslar ise görüntülü görüşme ve görüşme süresinin uzatılmasına ilişkin haktan idare ve gözlem kurulu tarafından yapılacak değerlendirmeye göre yararlandırılacaktır.
(03/280) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
28 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Covid-19 salgını ile ilgili tedbirler kapsamında Adalet Bakanlığı kararıyla açık ve kapalı cezaevlerinde görüşlerin ve cezaevleri arası nakillerin 2 hafta süreyle daha yaptırılmayacağı öğrenildi.
29 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerde, Aksaray T Tipi Cezaevi’nde tutulan siyasi mahpuslara infaz koruma memurları tarafından “kurallara uymak zorundasınız aksi halde adli suçlulardan virüs olan birini aranıza getiririz” denildiği iddia edildi.
29 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Afyon T Tipi Cezaevi’nde mahpusların sayımlarda askeri nizamda ayakta durma dayatmasına maruz kaldığı ve bunu kabul etmeyen mahpusların infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.
29 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi’nde İmdat Bingöl isimli mahpusun tek kişilik hücrede tutulduğu öğrenildi.
(03/281) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…
KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1237 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 27, 28 ve 29 Mart 2020 tarihlerinde saat 13.30’da yapılan basın açıklamaları sonrasındaki oturma eylemlerine polis müdahale etti ve oturma eylemine katılanları fiziksel şiddet kullanarak İnsan Hakları Anıtı’nın önünden uzaklaştırdı.
(03/282) Iğdır’da Gözaltına Alınan Belediye Eş Başkanı…
23 Mart 2020 tarihinde gözaltına alınan Iğdır’ın Halfeli beldesinin Belediye Eş Başkanı Hasan Safa, 27 Mart 2020 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla tutuklandı. Halfeli beldesine 23 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmıştı.
(03/283) İfadeye Çağrılan Tabip Odası Başkanı…
Mardin Tabip Odası Başkanı Osman Sağlam, Covid-19 salgınıyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle ve Mardin İl Sağlık Müdürlüğü’nün şikayeti üzerine hakkında açılan soruşturma kapsamında 27 Mart 2020 tarihinde Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından ifadeye çağrıldı.
(03/284) Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçesiyle Gözaltına Alınan Kişiler…
29 Mart 2020 tarihinde Hatay’da Malik Baran Yılmaz isimli bir kişi Covid-19 salgını ile ilgili yaptığı “beni bu virüs öldürmez, beni senin bu düzenin öldürür” şeklindeki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Malik Baran Yılmaz aynı gün içinde sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
(03/285) Haklarında Fezleke Hazırlanan Milletvekilleri…
29 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu milletvekili Mustafa Adıgüzel’in haklarında fezleke hazırlanan milletvekillerinin sayısına ilişkin verdiği yazılı soru önergesinin Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından yanıtlandığı öğrenildi. Verilen yanıtta 174 milletvekili hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle toplam 967 fezlekenin TBMM’ye gönderildiği öğrenildi.
Fezlekelerin partilere göre dağılımı şu şekildedir:
- Halkların Demokratik Partisi (HDP): 55 milletvekili, 695 fezleke
- CHP: 95 milletvekili, 216 fezleke
- Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP): 9 milletvekili, 10 fezleke
- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP): 5 milletvekili, 5 fezleke
- İYİ Parti 5 Milletvekili, 5 Fezleke
- Demokratik Bölgeler Partisi (DBP): 1 milletvekili, 27 fezleke
- Türkiye İşçi Partisi (TİP): 2 milletvekili, 7 fezleke
- Bağımsız 2 milletvekili, 2 fezleke.
(03/286) Covid-19 Salgını…
Sağlık Bakanlığı, 27 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 17 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 2.069 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı 28 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 16 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1.704 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı 29 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 23 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1.815 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı.
Buna göre 29 Mart 2020 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 131 ve vaka sayısı ise 9.217 oldu.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.