MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Mayıs 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130503

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

3 Mayıs 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/007) İstanbul’da 1 Mayıs Eylemlerine Müdahaleler…

1 Mayıs 2013’te İşçi Bayramı’nı İstanbul’da Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen gruplara İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs 2013 sabahı saat 7’den itibaren 22 bin polis memuru ve 37 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracıyla (TOMA) aşırı/ölçüsüz/orantısız şekilde gaz bombalarıyla, basınçlı sularla ve plastik mermilerle müdahale etmişti.

Müdahaleler nedeniyle yüzlerce insan gaz bombasından etkilenmiş, onlarca insan yaralanmıştı. Yaralılardan İbrahim Akal’ın bir gözünün kör olduğu diğer gözünün de görme yetisini kaybetme riski taşıdığı 2 Mayıs 2013’te İbrahim Akal’ın ağabeyi atarfından açıklandı.

(05/008) İzmir’de İş Kazası…

İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde 2 Mayıs 2013’te, bir firmada işçi olarak çalışan Recep Karaoğlan (43), makineyle beton kırdığı sırada toprak altında bulunan elektrik kablosundan geçen elektriğin çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

(05/009) Eskişehir’de İş Kazası…

Eskişehir’de 2 Mayıs 2013’te Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (ESKİ) ait bir inşaatta meydana gelen göçük sonucu Fazlı Keskin (40) adlı işçi yaralandı.

(05/010) Güngören Patlaması Davası…

İstanbul’un Güngören İlçesi’nde 29 Temmuz 2008’de 17 kişinin ölümüne, 154 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın ardından 6’sı tutuklu 9 kişinin yargılanmasına 2 Mayıs 2013’te İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davanın önceki duruşmasında savcı esas hakkındaki mütalaasını sunmuş ve mütalaada tutuklu sanıklardan Hüseyin Türeli ve Nusret Teriş hakkında 17 kişinin ölümüne neden olmak suçundan 17 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 1800 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

Diğer sanıklar hakkında da “yasadışı örgüt üyesi oldukları, ruhsatsız silah bulundurdukları” suçlamalardan hapis cezası talep eden savcı bir sanık hakkında ise beraat kararı verilmesini istemişti. Önceki duruşmada tutuklu sanıklar Hüseyin Türeli, Ziya Kıraç, Abdurrahman Oral, Şerafettin Kara, Cevat Aydın, Aydın Ağlar, Mehmet Salih Yanak, Nusret Teriş’in katıldığı duruşmada, ifade veren gizli tanık, daha önce emniyet tarafından alınan ifadenin kendisine ait olmadığını ve komplo kurularak alınan bu ifade nedeniyle masum insanların tutuklu olarak yargılandığını öne sürerek “tüm ifadeler, emniyet ve istihbarat birimlerinin bana hazırladığı bir komplodur. Dosyadaki ifadeler bana ait değil. Gözaltına alındığım sırada emniyette bana boş kâğıt verildi. Üzerine imza ve parmak izlerim alındı. Kağıt daha sonra dolduruldu” demişti.

Duruşmada sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine karar vererek duruşmayı 4 Temmuz 2013’e erteledi.

(05/011) Cezaevlerinde Baskılar…

27 Temmuz 2011’den 2 Mayıs 2013’e kadar geçen 645 günlük süre içinde avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmek için 2 Mayıs 2013’te Bursa Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran Asrın Hukuk Bürosu’na bağlı avukatlar Rezan Sarıca, Cengiz Yürekli ve Mazlum Dinç’in İmralı Adası’na gidişlerine, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne ulaşımı sağlayan kosterin bozuk olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

(05/012) Yargılanan Sendika Üyeleri…

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) eğitim sisteminde değişiklik öngören “4+4+4 Eğitim Yasa Tasarısı” ile sendikal örgütlenmeye ilişkin değişiklikleri içeren “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı”nın geri çekilmesi amacıyla 28 Mart ve 29 Mart 2012’de yapacakları iş bırakma eylemi ile Ankara’da yapılması planlanan protesto eylemi 28 Mart 2012’de de İçişleri Bakanlığı’nın illerin valiliklerine gönderdiği emir uyarınca polis ekipleri tarafından engellenmiş, Ankara’da TBMM önünde açıklama yapmak isteyen gruplara polis ekipleri cop, basınçlı su ve biber gazlarıyla müdahale etmişti. Müdahalenin ardından başlatılan soruşturma sonunda KESK üyesi 47 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri” iddiasıyla açılan davaya 2 Mayıs 2013’te başlandı.

Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların ifadelerini alan mahkeme başkanı duruşmayı 19 Eylül 213’e erteledi.

(05/013) Kahramanmaraş’ta Devam Eden KCK Davası…

Kahramanmaraş’ta 25 Mayıs 2012’de “KCK Soruşturması” adı altında eş zamanlı ev baskınları düzenleyen Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polis ekiplerinin gözaltına aldığı BDP İl Başkanı Metin Gönülsan, Pazarcık İlçe Başkanı Ayşe Sonzamancı, Elbistan İlçe Başkanı Hüseyin Yıldız ile BDP üyesi Mahmut Aktaş 28 Mayıs 2012’de tutuklanmıştı.

BDP yöneticisi 4 kişinin yargılanmasına 2 Mayıs 2013’te Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada sanıkların Kürtçe savunmalarını alan mahkeme heyeti, sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmelerine karar vererek duruşmayı erteledi.

(05/014) Sivas’ta Devam Eden KCK Davası…

“KCK Soruşturması” adı altında Sivas’ta 27 Mart 2012’de düzenlenen operasyonlar sonucu Cumhuriyet Üniversitesi öğrencisi 8’i tutuklu 13 öğrencinin yargılanmasına 2 Mayıs 2013’te devam edildi.

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların esas hakkındaki son savunmalarını alan mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Aynur Gök, Şenol Yoldaş, İsmail Taş, Hakan Algün, İbrahim Halil Vural, Mehmet Saruhan, Cahit Baştaş ve İbrahim Halil Dengi’ye “yasadışı örgüt üyesi oldukları” ve “asadışı örgüt propagandası yaptıkları” suçlamalarıyla 9’ar yıl hapis cezası, tutuksuz yargılanan Muhittin Duman, Metin Çakır, Sibel Aslantaş, Zahit Kargın ve Kamuran İbek’e ise “yasadışı örgüt üyesi oldukları” suçlamasıyla 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezası olmak üzere 13 öğrenciye toplam 109 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] Twitter: @insanhaklari