MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Nisan 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130403

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

3 Nisan 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(04/009) Devam Eden Diyarbakır Cezaevi Katliamı Davası…

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 24 Eylül 1996 tarihinde 10 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği katliamın ardından açılan davada çıkan kararın Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından 2007 yılında sanıkların “canavarca bir his sevkiyle ve işkence etmek suretiyle insan öldürme” suçundan cezalandırılmaları talebiyle bozulmasının ardından davanın yeniden görülmesine 2 Nisan 2013’te devam edildi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 29’u asker, 36’sı polis memuru, biri cezaevi doktoru, 2’si cezaevi müdürü, 4’ü de infaz koruma memuru toplam 62 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına bazı sanıkların ilk kez katılması üzerine savcının esas hakkındaki mütalaaya ek mütalaa hazırlama talebini kabul eden mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kente geldiği gün Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin 35. koğuşunun mazgalını açan tutuklu ve hükümlüler o dönem cezaevinde “A Takımı” olarak bilinen ekibin lideri olan Fetih Ahmet adlı başgardiyanın önce sözlü ardından da fiziki saldırısına maruz kalmıştı. Mahpuslar ile gardiyanlar arasında yaşanan gerginliğin ardından tüm kapıları mahpusların üzerine kapatılmıştı. Aynı anda cezaevinin etrafı da asker, polis ve özel harekât timleri tarafından kuşatılmıştı. Öğleden sonra cezaevinin ön giriş kapısı ile yemekhane ve revirin bulunduğu arka kapılardan aynı anda yüzlerce asker, polis, özel harekât timi malta kapılarını açarak, saldırıya geçmiş, koridorda bekletilen 33 mahpusa cop, demir çubuk, kalas ve çivili sopalarla saldırmıştı. Bayılana kadar dövülen mahpuslar cezaevi görüş odasına götürülüp burada da saatlerce dövülmüştü. Saldırıda 9 mahpus ölmüş, sağ kalanlar ise Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne götürülmüştü. Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne varıldığında ise ring aracındaki mahpuslardan Kadri Demir de yaşamını yitirmişti.

72 kişi hakkında açılan davanın 27 Şubat 2006’da görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, 3 sanığın beraat etmesine, 7 sanığın zamanaşımından dolayı dosyasının düşürülmesine karar verilmiş, 62 sanığa ise “kastın aşılması suretiyle birden fazla kişiyi öldürmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından 5’er yıl hapis cezası ile 3’er yıl kamu hizmetinden men cezası verilmişti.

(04/010) Diyarbakır’da Devam Eden Nefret Cinayeti Davası…

Diyarbakır’da 2012 yılının Haziran ayında babası ve 2 amcası tarafından “eşcinsel olduğu” gerekçesiyle kurşunlanarak öldürülen R.Ç.’nin (17) öldürülmesine ilişkin davada baba M.Ç., R.Ç.’nin amcaları Ş.Ç. ve A.Ç.’nin yargılanmasına 3 Nisan 2013’te devam edildi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada R.Ç.’nin ve aynı zamanda sanıkların ailesinin duruşmayı izlemeye giden LGBT örgütlerine sözlü ve fiziki müdahalede bulunması üzerine mahkeme heyeti, duruşmaların seyircisiz yapılmasına karar vererek duruşmayı 30 Nisan 2013’e erteledi.

(04/011) Cezaevlerinde Baskılar…

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde 2 Nisan 2013’te basın açıklaması yapan Mustafa Kocalar, Tekirdağ 2 Nolu F tipi Cezaevi’nde tutuklu olan kardeşi Mehmet Kocalar’ın hücresine yaptığı her giriş çıkışta bacağında platin olması nedeniyle çıplak arama uygulamasına maruz kaldığını, kardeşinin uygulamaya karşı çıkması nedeniyle cezaevinde “A Takımı” olarak adlandırılan gardiyanlar tarafından darp edildiğini ifade etti.

(04/012) Cezaevlerinde Baskılar…

27 Temmuz 2011’den 2 Nisan 2013’e kadar geçen 615 günlük süre içinde avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmek için 2 Nisan 2013’te Bursa Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran Asrın Hukuk Bürosu’na bağlı avukatlar Rezan Sarıca, Cengiz Yürekli ve Mazlum Dinç’in İmralı Adası’na gidişlerine, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne ulaşımı sağlayan kosterin bozuk olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

(04/013) Beraat Eden Eski Milletvekili…

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Şırnak Milletvekili (2007-2011) Sevahir Bayındır hakkında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 2010 yılında yapılan 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde yaptığı Kürtçe konuşmayla “Siyasi Partiler Yasası’na aykırı hareket ettiği” iddiasıyla açılan davanın 2 Nisan 2013’te Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında mahkeme başkanı, davaya konu olan ilgili yasa maddesinin iptal edilmesi nedeniyle Sevahir Bayındır’ın beraat etmesine karar verdi.

(04/014) Yargılanan Kişiler…

İstanbul’un Kâğıthane İlçesi’ne bağlı Nurtepe Mahallesi’nde 13 Aralık 2011’de düzenlenen ev baskınları sonucu tutuklanan arasında Grup Yorum üyesi Seçkin Aydoğan’ın da bulunduğu 6 kişinin yargılanmasına 2 Nisan 2013’te devam edildi.

“Yasadışı örgüt üyesi olmamakla birlikte yasadışı örgüt adına eylem yaptıkları” suçlamasıyla İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Melis Ciddioğlu, Cemray Baş, Seçkin Aydoğan, Gürkan Türkoğlu ile Eser Morsümbül ve Hazal Kaya’nın yargılandığı davanın bir önceki duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı sanıklar hakkında “görevli memura görevini yaptırmamak için direnmek”, “kamu malına zarar vermek”, “silahlı yasadışı örgütüe üye olmak”, “yasadışı örgüt propagandası yapmak”, ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamalarından 10’a yıl 3’er aydan 39’ar yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep etmişti.

Duruşmaya katılan sanıkların savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine karar vererek duruşmayı 20 Haziran 2013’e erteledi.

(04/015) İstanbul’da Devam Eden KCK Davası…

İstanbul’da 17 Ocak 2012’de “KCK Soruşturması” adı altında düzenlenen operasyonun ardından haklarında dava açılan 16’sı tutuklu 17 kişinin yargılanmasına 2 Nisan 2013’te devam edildi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların Kürtçe ve Türkçe savunmalarını alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Asiye Yılmaz, Bişar Uzun, Celal Alphan, Emrullah Bingül, Gülüm Bayram, Kemal Dülğer ve Tahsin Karçık adlı 7’sinin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine ve 9 sanığın ise tutukluluk hallerinin devam etmesine karar vererek duruşmayı 13 Haziran 2013’e erteledi.

(04/016) Mahkûm Olan Kişi…

İstanbul’un Esenyurt İlçesi’nde PKK’nin üst düzey yöneticisi olduğu” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 7 Aralık 2011’de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Suphi Yalçınkaya ve 2 ağabeyi hakkında açılan davanın sonuçlandığı 2 Nisan 2013’te öğrenildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında sanıkların son savunmalarını alan mahkeme heyeti, Suphi Yalçınkaya’ya “yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verirken, diğer sanıklar İmam Yalçınkaya’nın ve Cevher Yalçınkaya’nın ise beraat etmesine karar verdi.

(04/017) Gözaltına Alınan Parti Yöneticileri…

Kars’ta 2 Nisan 2013’te, BDP Kars İl Örgütü Başkanı Şerafettin İldirim, Merkez İlçe Örgütü Başkanı Kemal Bulgan ve Demokratik Toplum Kongresi delegesi Şemistan Ayazdır polis ekipleri tarafından “Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilişinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen protesto gösterilerine katıldıkları” gerekçesiyle gözaltına alındı.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] Twitter: @insanhaklari