MENÜ
ANA SAYFA
x

31 Mart 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

31 Mart 2020 Günlük İnsan Hakları Raporu

(03/287) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1238 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 30 Mart 2020 tarihinde saat 13.30’da yapılan basın açıklamaları sonrasındaki oturma eylemlerine polis müdahale etti ve oturma eylemine katılanları fiziksel şiddet kullanarak İnsan Hakları Anıtı’nın önünde uzaklaştırdı.

(03/288) Diyarbakır’da Engellenen Yardım Girişimi…

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il ve ilçe örgütleri tarafından Covid-19 salgını nedeniyle evinden çıkamayan yaşlı ve bakıma muhtaç kişilere yapılacak yardım girişiminin 30 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklandığı öğrenildi.

(03/289) Hakkında Soruşturma Açılan Milletvekili…

30 Mart 2020 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP Diyarbakır milletvekili Remziye Tosun hakkında Covid-19 salgını ile ilgili yaptığı konuşma nedeniyle bir soruşturma açtığı öğrenildi.

(03/290) Covid-19 Salgını…

İstanbul Tabip Odası, 30 Mart 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaştığı raporda İstanbul’da tespit edilen Covid-19 vakası sayısının 2 binin üzerinde olduğunu, yoğun bakım ünitelerinde yatırılan hasta sayısının ise 200’ün üstünde olduğunu açıkladı. Raporda ayrıca İstanbul’daki kamu hastanelerinde bugüne kadar enfekte olan hekim, sağlık çalışanı sayısının da 100’ü geçtiği belirtildi. 

İzmir Tabip Odası, 30 Mart 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaştığı raporda İzmir’de tespit edilen Covid-19 vakası sayısının 700 olduğunu, salgından etkilenen sağlık çalışanı sayısının ise 75 olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı 30 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de 37 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1610 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı.

Buna göre 30 Mart 2020 itibarıyla resmi açıklamalara göre salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 168 ve vaka sayısı ise 10.827 oldu.

(03/291) Covid-19 Salgını ile İlgili BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin, BM İşkenceyi Önleme Alt-Komitesi’nin ve Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamelenin veya Cezanın Önlenmesi Komitesi’nin Açıklamaları…

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet 25 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile hükümetleri Covid-19 salgınını durdurma çabalarının bir parçası olarak alıkonulma yerleri ve diğer kapalı tesislerdeki kişilerin sağlığını ve güvenliğini korumak için acil önlem almaya çağırdı. Michelle Bachelet, yaşlı ve hasta mahpusların yanı sıra “siyasi mahpuslar ve sadece eleştirel veya muhalif görüşlerini ifade ettiği için alıkonulanlar da dahil olmak üzere yeterli yasal dayanak olmadan alıkonulan herkes serbest bırakılmalı” dedi. Michelle Bachelet ayrıca, bir sağlık krizinde alınan önlemlerin alıkonulan kişilerin yeterli yiyecek ve su hakları da dahil olmak üzere temel haklarını kısıtlamaması gerektiğini, avukata ve doktora erişim de dahil olmak üzere, alıkonulan kişilere kötü muameleye karşı önlemlere de tam olarak uyulması gerektiğini belirtti.

BM İşkenceyi Önleme Alt-Komitesi (SPT), 30 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgını sırasında özgürlüklerinden mahrum bırakılmış kişilerin korunması için hükümetlerin ve bağımsız gözlemcilerin atması gereken adımlara ilişkin tavsiyelerini açıkladı. SPT, hastalığın yayılmasının engellenmesi, özgürlüğünden mahrum bırakılanların yeterli derecede sağlık hizmetinden faydalanması, aileleri ve dış dünya ile temaslarını devam ettirebilmeleri için gerekli önlemleri alınmasını tavsiye etti. SPT, ayrıca ulusal önleme mekanizmalarının salgın sırasında da görevlerine devam etmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamelenin veya Cezanın Önlenmesi Komitesi (CPT) 20 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgını bağlamında özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilere yönelik muameleye ilişkin 10 maddeden oluşan ilkeler bildirisini yayınladı. CPT, alınacak koruyucu önlemlerin, hiçbir zaman özgürlüğünden yoksun bırakılan kişiler için insanlık dışı veya onur kırıcı muamele ile sonuçlanmaması gerektiğini belirtti. Söz konusu bildirinin 4. maddesinde “Covid-19’un yayılmasını önlemek için özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilere yönelik alınan her türlü kısıtlayıcı tedbirin yasal bir dayanağı olmalı, bu tip tedbirler gerekli, orantılı, insanlık onuruna saygılı ve belirli bir süreyle sınırlandırılmış olmalıdır. Özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilere, anladıkları bir dilde, bu tür önlemler hakkında kapsamlı bilgi verilmelidir” denmektedir. Bildirinin 7. maddesi ise şu şekildedir: “Gerekli olmayan faaliyetleri askıya almak meşru ve makul olmakla birlikte, özgürlüklerinden mahrum kişilerin temel hakları salgın sırasında bütünüyle korunmalıdır. Bu kural özellikle yeterli kişisel hijyen (sıcak su ve sabuna erişim dahil) ve açık havaya günlük erişim hakkını (en az bir saat) kapsamaktadır. Ayrıca, ziyaretler de dahil olmak üzere, dış dünyayla temasa ilişkin getirilen tüm kısıtlamalar, alternatif iletişim araçlarına (telefon veya internet üzerinden sesli konuşma gibi) erişimi arttırarak telafi edilmelidir.”

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.