Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
31 Ocak 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu
(01/245) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
30 Ocak 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Çorum L Tipi Cezaevi’nde kadın mahpuslara verilen yatakların nemli ve küflü olduğu, çamaşır kurutmak için fazladan ip verilmemesi sebebiyle mahpusların nemli kıyafetler giymek durumunda kaldıkları, habersiz bir şekilde suların kesildiği, ranza eksikliği sebebiyle bazı mahpusların yerde yatmak durumunda kaldıkları ve mahpuslara yeterli miktarda yemek verilmediği öğrenildi.
30 Ocak 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kütahya Cezaevi’nde mahpuslara düzenli su sağlanmadığı, rutubet problemi sebebiyle mahpusların yataklarının ıslandığı ve koğuşların yeterli sıcaklıkta olmadığı öğrenildi.
30 Ocak 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan mahpusların pandemi döneminden kalma perdeler sebebiyle avukatlarıyla yüz yüze görüşemediği öğrenildi.
31 Ocak 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Rize L Tipi Cezaevi’nde tutulan Vefa Yılmaz isimli mahpusun 29 Ocak 2024 tarihinde istek ve iradesi dışında Samsun Kavak S Tipi Cezaevi’ne sevk edildiği, sevk sırasında ve götürüldüğü cezaevinde çıplak arama dayatmasına itiraz ettiği gerekçesiyle fiziksel şiddete maruz kaldığı ve tek kişilik hücrede tutulduğu öğrenildi.
31 Ocak 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 19 Ocak 2024 tarihinden bu yana Balıkesir, Manisa ve İzmir’de bulunan cezaevlerinde tutulan 19 mahpusun istek ve iradeleri dışında farklı şehirlerdeki cezaevlerine sevk edildikleri öğrenildi.
(01/246) Hedef Gösterilen Gazeteci…
31 Ocak 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Birgün Gazetesi yazarı Ozan Gündoğdu’nun katıldığı bir televizyon programında Ülkü Ocakları’nın Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı bazı okullarda çalışma gerçekleştirmesini eleştirmesi üzerine Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve Malatya milletvekili tarafından sosyal medya üzerinden hedef gösterildiği öğrenildi.
(01/247) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…
Ankara’da Melih Can Kurt isimli öğretmenin maaşını talep ettiği için çalıştığı kurum müdürünün fiziksel şiddetine maruz kalmasını protesto amacıyla 30 Ocak 2024 tarihinde basın açıklaması yapmak isteyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyelerine müdahale eden polis, 1 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişinin ismi öğrenilemedi.
(01/248) KCK Basın Davası…
46 gazeteci hakkında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve “KCK Basın Davası” olarak bilinen davanın görülmesine 30 Ocak 2024 tarihinde devam edildi. Mahkeme duruşmayı 25 Nisan 2024 tarihine erteledi.
(01/249) İstanbul’da Vakıf Üyelerinin Yargılandığı Dava…
Bilim, Estetik, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi üyesi 8 kişinin “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet’ suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine 30 Ocak 2024 tarihinde İstanbul Anadolu 45. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, duruşmayı 18 Nisan 2024 tarihine erteledi.
BEKSAV Sinema Kolektifi, 7 Haziran 2023 tarihinde Onur Ayı kapsamında maden işçileri ve LGBTİ+’ların dayanışmasını konu alan bir film gösterimi gerçekleştireceğini duyurması üzerine Kadıköy Kaymakamlığı etkinliği yasakladığını duyurmuş, film gösteriminin yapılacağı gün vakıf binası polis ablukasına alınmış ve 8 kişi işkence ve diğer kötü muamele uygulanarak gözaltına alınmıştı.
(01/250) İstanbul’da 1 Mayıs Eylemine Katılanların Yargılandığı Dava…
2022 yılında İstanbul’da, 1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim Meydanı’na çıkmak istedikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 15 kişi hakkında ‘Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ suçlamasıyla İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 30 Ocak 2024 tarihinde devam edildi. Mahkeme, tanık polisler hakkında zorla getirme, sanıklardan Mehmet Erelli hakkında ise yakalama kararı verdi ve duruşmayı 9 Mayıs 2024 tarihine erteledi.
(01/251) Can Atalay Davası…
30 Ocak 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararıyla Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.
Can Atalay’ın yargılandığı Gezi Davası’nda hakkında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya yardım etme’ suçundan verilen 18 yıl hapis cezasıyla ilgili yapılan bireysel başvuruya dair Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararı vermesi üzerine davanın yeniden görülmesi sırasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi karar verme yetkisinin Yargıtay’da olduğu gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti. Dosyayı 8 Kasım 2023 tarihinde karar bağlayan 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı ihlal ettiği ve yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM’nin ihlal kararına uymayı reddetmiş ve ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Can Atalay için yapılan ikinci bireysel başvuru, 21 Aralık 2023 tarihinde AYM Genel Kurulunda görüşülmüş ve oy çokluğuyla ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ile ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine karar verilmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay hakkında karar verilmesi için dosyanın yeniden Yargıtay’a gönderilmesine karar vermişti. 3 Ocak 2024 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM’nin ihlal kararına ikinci kez uymayı reddetti.
(01/252) Adana’da Yargılanan Polis Memurları…
5 Mart 2022 tarihinde polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle E.E. isimli kişiye fiziksel şiddet uygulayan A.Ö., A.T., H.U. ve G.G. isimli polis memurları hakkında ‘silahla kasten yaralama’ suçlamasıyla hazırlanan iddianame, Adana 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 30 Ocak 2024 tarihinde kabul edildi.
E.E., ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle olay yerinde ve götürüldüğü Denizli Polis Merkezi’nde polislerin fiziksel şiddetine maruz kalmış, 6 Mart 2022 tarihinde ‘işkence’ suçlamasıyla polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
(01/253) Etkinlik ve Eylem Yasakları…
Van Valiliği, 30 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla 1 ve 2 Şubat 2024 tarihlerinde düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eyleminin 2 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4]https://twitter.com/insanhaklari
[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.