Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
4-6 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu
(08/033) Ankara’da Kaçırılan Kişiler…
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 3 Ağustos 2017 tarihinde yaptığı açıklamayla, Mart 2017’den beri Ankara’da en az dört kişinin (Önder Asan, Turgut Çapan, Mustafa Özben ve Cemil Koçak) kaçırılarak zorla kaybedildiğini duyurdu. HRW açıklamasında zorla kaybetme eylemlerinin ve sorumlularının tespiti amacıyla acilen soruşturma açılması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e bir mektup yazıldığını da belirtti.
HRW, kaçırılanlardan Önder Asan’ın Nisan ayında görgü tanıklarının polis olduğunu söylediği kişiler tarafından Ankara’da kaçırıldığını ancak 42 gün sonra ailesinin polis tarafına aranarak Asan’ın gözaltında olduğu bilgisi verildiği belirtti. HRW diğer kaçırılma ve kaybedilme iddialarının benzerlikler taşıdığını ifade etti ve Türk yetkililerinin kayıp kişileri bulma, onların serbest bırakılmasını sağlama ve eğer gözaltındaysalar avukatla görüştürme ve ailelerini onların nerede olduğunu bilmesini sağlama yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
2017 yılının başından beri Ankara’da “FETÖ/PDY Soruşturmaları “ ile ilgili oldukları iddiasıyla en az 11 kişinin kaçırılarak zorla kaybedilmek istendiği iddia edilmektedir.
(08/034) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…
Tunceli’deki Doluküp köyü kırsal alanında silahlı insansız hava araçları ile yapılan bombardıman sonucu 2 HPG militanın öldüğü ve cenazelerinin Malatya Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığı 4 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.
18 Mayıs 2017 tarihinde Bingöl’ün Adaklı ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile çıkan çatışmada YJA-Star ve HPG militanları arasında çıkan çatışmada 3 militanın öldüğü 4 Ağustos 2017 tarihinde açıklandı.
(08/035) İstanbul’da İşkence İddiası…
3 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden Çellist Gülşah Erol’un İstanbul Kadıköy metro durağında polis tarafından “terörist” denilerek bir odaya kapatıldığı ve orada fiziki şiddete maruz kaldığı, hakarete uğradığı öğrenildi. Erol’un vücudunda maruz kaldığı polis şiddeti sonucu kızarıklıklar ve çizikler oluştuğu ayrıca Erol’un enstrümanının da zarar gördüğü bildirildi.
Erol maruz kaldıklarına ilişkin olarak şunları belirtti: “Kadıköy Metro girişinde. Enstrümanımı bomba, beni de terörist ilan ederek bir odaya kapattılar. Ellerime kelepçe takılıp defalarca yumruklandım ve tekmelendim. Türk bayrağı ile suratıma vurdular (…) Müzisyenim kollarıma, ellerime lütfen dikkat edin dememle daha çok darp edildim (…) Beni hapse atmakla tehdit ettiler, tüm aileme ağza alınmayacak sözlerle hakaret ettiler. (…) Her yerim ağrıyor, çenem, gözüm, yüzüm, bacaklarım ve kollarım darp içinde.”
Erol’un polis tarafından odaya götürdüğü anları kameraya çeken bir kişinin de polis ve özel güvenlik görevlileri tarafından engellendiği bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 4 Ağustos 2017 tarihinde konuyla ilgili bir açıklama yaparak GülşahErol hakkında ‘görevli memura mukavemet, hakaret ve kasten yaralama’ suçlarını işlediği gerekçesiyle işlem yapıldığını duyurdu.
(08/036) Adana’da İşkence İddiası…
3 Ağustos 2017 tarihinde Adana’nın Seyhan ilçesinde kimlik kontrolü yapan polislerin isimi öğrenilemeyen bir kişiyi darp ettiği ve buna tepki gösterenleri de “herkes devletin gücünü görecek” diyerek tehdit ettiği ve sonra da darp ettikleri kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.
(08/037) İstanbul’da Darp Edilen Simitçi…
3 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden, A.K. (16, e) isimli bir simitçinin İstanbul’da Burgazada Heybeliada seferini yapan şehir hatları vapurunda izinsiz simit sattığı gerekçesiyle özel güvenlik görevlileri tarafından geminin makine dairesine götürülüp darp edildiği ve çocuğun burnunun kırıldığı öğrenildi. Olayın basına yansıması üzerine Büyük Şehir Belediyesi’ olaya karışan özel güvenlik görevlilerinin iş sözleşmelerinin güvenlik hizmeti veren firma tarafından fesih edildiğini duyurdu.
(08/038) İş Cinayetleri…
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Temmuz ayında en az 205 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yılın ilk yedi ayında iş kazası/iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren işçi sayısı en az 1119 oldu.
(08/039) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
3 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden, Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Ercan Binay, Cemalettin Gürsoy ve Mustafa Aytaç isimli 3 mahpusun 30 Temmuz 2017 tarihinde gardiyanlar tarafından darp edildiği öğrenildi.
4 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerde, Bayburt M Tipi Kadın Cezaevi’nde tutulan mahpusların kaldığı koğuşların her gece saat 23.00 civarında askerler ve gardiyanlar tarafından basıldığı, mahpuslara ait eşyaların dağıtıldığı ve mahpusların sözlü ve fiziki tacize maruz kaldığı iddia edildi.
4 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden Van F Tipi Cezaevi’nde tutulan Adem Ketir isminde bir mahpusun düzenli kullanması gereken ilaçları kendisine vermeyen gardiyanlarla tartıştığı ve daha sonra da bir cam parçasıyla kendini yaraladığı öğrenildi. Hastaneye kaldırılan Ketir’in cezaevine dönüşte gardiyanlar tarafından darp edildiği ve daha sonra süngerli odaya konulduğu bildirildi.
4 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden, Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde 18 Temmuz 2017 tarihinde mahpusların askeri nizamda sayım vermeyi kabul etmemesi üzerine 15 gardiyanın mahpuslara saldırdığı ve onları ters kelepçeleyip darp ettiği, kafalarına botla vurduğu ve daha sonra da tek kişilik hücreye koyduğu öğrenildi. Mahpusların darp raporu aldıkları ve konuyla ilgili suç duyurusunda bulundukları bildirildi.
Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan mahkumlara koğuşların içine konulan kameraları kırdıkları gerekçesiyle disiplin cezası verildiği 4 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.
Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta mahpusların sevk edilmelerine rağmen hastaneye götürülmedikleri 4 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.
(08/040) Öcalan ile Görüşme Başvurusunun Reddi…
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın abla ve kardeşi ile İmralı adasında tutulan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysel Aktaş’ın ailelerinin 4 Ağustos 2017 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüşme başvurusunun aynı gün içinde 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi.
(08/041) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…
KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 3 Ağustos 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen açıklamalara sokağın girişini kalkanlarla kapatan polisin izin vermediği ve yapılmak istenen açıklamalara müdahale ettiği ancak gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.
(08/042) Gözaltılar ve Tutuklamalar…
Siirt Belediyesi eski Başkanı Selim Sadak, 4 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’da hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Sadak’ın SEGBİS aracılığıyla ifade vermek üzere Bakırköy Adliyesi’ne götürüldüğü ve Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldığı öğrenildi.
4 Ağustos 2017 tarihinde Tunceli’nin Doluküp köyünde Ergün Tugal, Hüseyin Güray ve Cihan Güray isimli 3 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Köyde sadece 3 kişi yaşadığı ve 3’ü de gözaltına alındığından besledikleri keçilerin ahırlarında mahsur kaldığı bildirildi.
(08/043) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…
4 Ağustos 2017 tarihinde Sinop merkezli bir soruşturmada 9 kişinin, Diyarbakır merkezli bir soruşturmada 9 kişinin, Sivas’ta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının eski çalışanı 1 kişinin gözaltına alındığı basında yer alan haberlerden öğrenildi.
Ankara merkezli bir “FETÖ/PDY Soruşturması” kapsamında, 4 Ağustos 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 50’si eski toplam 59 çalışanı hakkında yakalama kararı çıkartıldığı ve bu kişilerin gözaltına alınması için operasyonlar düzenlendiği bildirildi.
27 Temmuz 2017 tarihinde Kocaeli merkezli bir soruşturmada gözaltına alınan 5 eski TÜBİTAK çalışanının 4 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildiği, 3’ünün tutuklandığı ve 2’sinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
Urfa’da gözaltına alınan 24 kişinin 4 Ağustos tarihinde mahkemeye sevk edildiği ve 15’inin tutuklandığı ve 9’unun adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.
Sakarya merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 17 kişinin 4 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildiği, 7 kişinin tutuklandığı ve 10 kişinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
(08/044) Belediye Eşbaşkanı’nın Yargılandığı Dava…
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinin Belediye Eşbaşkanı Seferi Yılmaz’ın da aralarında olduğu 5 kişi hakkında ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarıyla Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 3 Ağustos 2017 tarihinde başlandı. Duruşmaya Seferi Yılmaz SEGBİS aracılığıyla Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden ve diğer 4 sanık ise yine SEGBİS aracılığıyla Şemdinli Asliye Ceza Mahkemesi’nden katıldı. İddianamenin okunması ve savunmaların yapılmasından sonra mahkeme heyeti Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 24 Ekim 2017 tarihine erteledi. Yılmaz, 3 Aralık 2017 tarihinde gözaltına alınmış ve 6 Aralık 2016 tarihinde tutuklanmıştı.
(08/045) Ankara’da Yargılanan Kişiler…
Aralarında HDP Ankara eski İl Eşbaşkanı İbrahim Binici, gazeteci Kenan Kırkaya’nın da bulunduğu 5’i tutuklu 9 kişi hakkında Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 3 Ağustos 2017 tarihinde başlandı. Duruşmaya tutuklu sanıklar bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla ve tutuksuz sanıklar ise bizzat katıldı ve savunma yaptı. Savunmaların ardından savcı, adli kontrol şartının hükümlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Kenan Kırkaya’nın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme savcının talebini reddetti ve tutuklu tüm sanıkların adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol şartının devamına karar verdi ve duruşmayı 26 Ekim 2017 tarihine erteledi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari
[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.