Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]
5-7 Ekim 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu
(10/031) İstanbul’da Yargısız İnfaz…
İstanbul’un Kartal İlçesi’nde 5 Ekim 2013’te yol kontrolü yapan polis ekiplerinin “dur” ihtarına uymayarak Kocaeli’nin Gebze İlçesi yolu istikamaetinde ters yoldan yoldan kaçtığı iddia edilen Veysel Albayrak polisin açtığı ateş sonucu öldürüldü. Veysel Albayrak’ın kullandığı araçta bulunan Tatiana Dinçer’in de bacağından yaralandığı öğrenildi.
(10/032) Abdullah Cömert Soruşturması…
İstanbul’da Gezi Parkı’na yönelik müdahaleler ve polisin uyguladığı şiddet nedeniyle başlayan eylemler sırasında 3 Haziran 2013’te Hatay’da katıldığı eylemde yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in (22) kesin otopsi raporunda Abdullah Cömert’in ölümüne gaz bombası fişeğinin neden olduğu 5 Ekim 2013’te ortaya çıktı.
Jandarmanın olaya ilişkin hazırladığı rapora da atıfta bulunan Adli Tıp Kurumu raporunda, “Abdullah Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi sonucu oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu ifade edildi” ifadesi yer aldı.
(10/033) Ortaokulda Şiddet…
Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde Ali Çetinkaya Ortaokulu öğrencisi olan konuşma engelli C.S. (13) adlı çocuğun arkadaşlarıyla şakalaşırken salonda bulunan pinpon masasını devirdiği gerekçesiyle müdür yardımcısı S.Ö. ve iki öğretmen tarafından dövüldüğü 4 Ekim 2013’te öğrenildi.
(10/034) Ajanlık Teklif Edilen Kişi…
Tunceli’de 4 Ekim 2013’te BDP İl Örgütü ile beraber basın açıklaması yapan Hüseyin Yamaç, Nazımiye İlçesi’nde polislerin bildiklerini anlatması yönünde kendisini tehdik ettiklerini anlattı.
(10/035) Ajanlık Teklif Edilen Kişi…
Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nde 4 Ekim 2013’te açıklama yapan BDP Gençlik Meclisi üyesi Murat Şahin iki kişinin kendisini Fırat Nehri kıyısına götürerek “ajanlık yapması” yönünde tehdit ettiğini ve işbirliği yapmaması halinde iki kişinin kendisine “kurşun seker gelir seni bulur” dediğini anlattı.
(10/036) Devam Eden Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele Davası…
İzmir’de 16 Temmuz 2011’de ailesiyle birlikte eğlenmeye gittiği müzikhole gelen polis ekipleri tarafından “üzerinde kimliği bulunmadığı” gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alınan F.C.’nin (37) Karabağlar Polis Karakolu’nda iki sivil polis memuru tarafından dakikalarca dövüldüğü ve cinsel tacize maruz kaldığı; olaya tanık olan diğer polis memurlarının da olaya müdahale etmediği ortaya çıkan kamera kaydı görüntüleri sonucu 9 Aralık 2011’de öğrenilmişti.
Olaydan sonra F.C. hakkında kendilerine direndiği ve küfrettiği iddiasıyla polis memurlarının suç duyurusunda bulunması üzerine F.C. hakkında “görevli polis memurunu yaraladığı ve polis memuruna hakaret ettiği” iddialarıyla 6,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Ortaya çıkan kamera görüntüleri sonucu ise işkencenin tespit edilmesine rağmen polis memurları T.D., N.A., H.Y. ve B.S. hakkında ise “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılarak basit yaralama” suçunu işledikleri iddiasıyla 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 28 Kasım 2011’de dava açılmış, daha sonra iddianameye “tehdit” suçunun da eklenmesiyle birlikte polis memurları hakkında istenen hapis cezası 6 yıla çıkarılmıştı.
5 Aralık 2011’de iddianameyi kabul eden İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görevden uzaklaştırılan polis memurlarının yargılanmasına 15 Şubat 2012’de başlanmış ve duruşmada mahkeme başkanı, “suçun niteliğinin değişmesi” dolayısıyla “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Dosyayı kabul eden ve yenilenen iddianamede dört polis memurunun yargılanması için gün belirleyen İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesi ise duruşmanın 9 Mayıs 2012’de görülmesine karar vermişti.
Duruşmada dosyayı inceleyen mahkeme başkanı, “olayın işkence suçu olduğunu” belirterek dosyaya “görevsizlik” kararı verdi ve sanık polis memurlarının “işkence” suçundan yargılanmaları için dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Kararın ardından 4 polis memurunun İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 4 Ekim 2013’te devam edildi. Duruşmada tanıkları dinleyen mahkeme heyeti, dava dosyasının İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki “delilleri karartma” davasının dosyasıyla birleştirilmesi talebini reddederek olayın görüntülerinin bulunduğu CD’lerin taraflarla beraber izlenmesi ve tanıkların dinlenmesi amacıyla duruşmayı 29 Kasım 2013’e erteledi.
(10/037) Cezaevlerinde Baskılar…
Kepsut (Balıkesir) L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Engin Salkım’ın 28 Eylül 2013’te koğuşundan alınarak konulduğu camı kırık, karanlık ve yerleri ıslak olan hücrede 2 Ekim 2013’e kadar gardiyanlarca darp edildiği öğrenildi.
(10/038) Cezaevlerinde Baskılar…
Manisa E Tipi Cezaevi’nde 4 Ekim 2013’te, koğuş arkadaşlarının yerlerinin değiştirilmesine tepki gösteren bir koğuştaki mahpusların yatakları yakması sonucu çıkan yangın nedeniyle oluşan dumandan etkilenenlerden bir kişi hastaneye kaldırıldı.
(10/039) Cezaevlerinde Baskılar…
Giresun E Tipi Cezaevi’nde tutulan Mensur Tekin’in beyninde tespit edilen ur nedeniyle sevkini istediği Diyarbakır’ın kabul edildiği fakat talebin daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle reddedildiği cezaevi arkadaşı Mehmet Kaya’nın yazdığı mektup sonucu 6 Ekim 2013’te öğrenildi.
(10/040) Afişler Nedeniyle Para Cezası Verilen Kişiler…
Batman’da okulların açılmasından önce “anadilde eğitim talebi” çerçevesinde düzenlenen eylemler kapsamında Kürtçe afişleri asan Eğitim-Sen, BDP ve Kürdi-Der üyesi 22 kişiye polis ekipleri tarafından “Kabahatler Kanunu” uyarınca 1500’er lira para cezası verildiği 4 Ekim 2013’te öğrenildi.
(10/041) Yargılanan Yazar…
Yazar Emrah Serbes hakkında bir televizyon programında 1 Mayıs olaylarını değerlendirirken Başbakan, İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi hakkında söylediği sözler nedeniyle “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesi uyarınca dava açıldığı 4 Ekim 2013’te öğrenildi.
Kullandığı “Recep Tazyik Erdoğan” ifadesinin de gerekçeler hakkında gösterildiği iddianamede Emrah Serbes’in adı geçen her bir kamu görevlisi için ayrı ayrı cezalandırılması talep edilirken iddinameyi kabul eden İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılamaya önümüzdeki günlerde başlanacak.
(10/042) Mahkûm Olan Çocuklar…
Giresun’da 2013 yılında katıldıkları iki eylemde parasız eğitim talebiyle pankart açarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde slogan atan Liseli Genç Umut üyesi 7 çocuk hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettikleri” iddiasıyla açılan davanın 26 Eylül 2013’te Giresun 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında mahkeme başkanının 3 çocuğa bir eylemden dolayı 235 gün hapis, diğer 4 çocuğa da iki ayrı eylemden ötürü 235’er gün hapis cezaları verdiği 4 Ekim 2013’te öğrenildi. Verilen hapis cezaları daha sonra 3 öğrenci için 4 bin 700’er lira para cezasına 4 öğrenci için de 9 bin 400’er lira para cezasına çevrildi.
(10/043) Antalya’da Ev Baskınları…
İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Antalya’da düzenlenen protesto gösterine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 6 kişiden Devrimci İşçi Partisi üyesi Mustafa Cihan Yılmaz ve Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) üyeleri Murat Sezgin ile Ayşe Deniz Karacagiller çıkarıldıkları mahkeme tarafından “yasadışı örgüt üyesi oldukları” ve “kamu malına zarar verdikleri” suçlamalarından 4 Ekim 2013’te tutuklandı.
(10/044) İstanbul’da İşçi Eylemine Müdahale…
İstanbul’da Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı Beltaş’ta sendikal haklarını almak için eylem yapan işçilerin 4 Ekim 2013’te belediye önünde kurdukları çadıra müdahale eden polis ekipleri 5 işçiyi gözaltına aldı.
(10/045) İstanbul’da Protesto Gösterisine Saldırı…
İstanbul’un Maltepe İlçesi’ne bağlı Gülsuyu Mahallesi’nde 28 Eylül, 29 Eylül ve 30 Eylül 2013’te Halk Cephesi üyelerine uyuşturucu satıcısı tarafından düzenlenen silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiren Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesini 6 Ekim 2013’te protesto etmek isteyen grupa polis ekiplerinin müdahale etmesi sonucu göğsüne gaz bombası fişeği isabet eden Yürüyüş Dergisi muhabiri Cengiz Karakaş yaralandı.
(10/046) Meslek Odasına Baskın…
Ankara’da 4 Ekim 2013’te TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin İncesu Caddesi’nde bulunan deposuna baskın düzenleyen polis ekipleri depoda bulunan yayınların “bandolsüz olduğu” gerekçesiyle 44 çeşit yayından 2’şer adet olmak üzere 88 yayına incelemek üzerine el koydu. Baskın sonrasında yayınlardan oluşan 18.000 kitap ve 7500 CD’nin yed-i emine alınmasına ve inceleme tamamlanana kadar yayınların dağıtımının, kullanımının yasaklanmasına karar verildi.
(10/047) Devam Eden MLKP Davası…
İstanbul’un Avcılar İlçesi’nde 8 Kasım 2009’da polis ekibinin yaptığı kimlik kontrolünde meydana gelen tartışmanın ardından “dur” ihtarına uymadıkları iddiasıyla polis ekibinin açtığı ateş sonucu yaralanan ve tedavileri yapılmadan tutuklanan Özkan Gerçek ve Ömer Adıgüzel’in yargılanmasına 4 Ekim 2013’te İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
“Yasadışı Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) üyesi oldukları” gerekçesiyle yargılanan sanıkların esas hakkındaki son savunmalarını alan mahkeme heyeti, 2 kişiye “anayasal düzeni değiştirmeye çalıştıkları” ve “görevli polis memuruna ateş ederek yaraladıkları” gerekçesiyle ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “sahte kimlik bulundurdukları”, “yasadışı örgüt üyesi oldukları”, “ruhsatsız silah taşıdıkları” suçlamalarından da 40’ar yıl hapis cezası verdi.
(10/048) Yargılanan Kişiler…
Tunceli, Ankara, İzmir, Sivas, İstanbul, Uşak, Mersin, Adana, Antalya, Zonguldak, Çanakkale ve Isparta’da 13 Kasım 2012’de Demokratik Haklar Federasyonu’na ve üyelerinin evlerine baskın düzenleyen polis ekiplerinin gözaltına aldığı 61 kişiden 31’i 17 Kasım 2012’de tutuklanmış, soruşturma dosyasına ise “gizlilik” kararı alınmıştı.
31 kişiden İzmir’de tutuklanan 13 kişinin ve tutuksuz yargılanan 4 kişinin “yasadışı Maoist Komünist Partisi (MKP) üyesi oldukları” suçlamasından yargılanmalarına 4 Ekim 2013’te başlandı.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların kimlik tespitlerini ve delil ikamelerini yapan mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
(10/049) İstanbul’da Silahlı Saldırılar…
İstanbul’un Maltepe İlçesi’ne bağlı Gülsuyu Mahallesi’nde 28 Eylül, 29 Eylül ve 30 Eylül 2013’te Halk Cephesi üyelerine uyuşturucu satıcısı tarafından düzenlenen silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiren Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesinin ardından yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan M.K.’nin cinayeti itiraf ettiği iddia edilirken M.K.’nin gözaltına alınan 13 kişiyle beraber çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı 4 Ekim 2013’te öğrenildi.
(10/050) İstanbul’da Dergi Dağıtımcılarına Saldırı…
İstanbul’un Maltepe İlçesi’ne bağlı Gülsuyu Mahallesi’nde 5 Ekim 2013’te, Bağımsızlık Demokrasi Sosyalizm için Yürüyüş Dergisi’nin dağıtımını yapan İlyas Argun ve Ali Ekber Durgun kendilerini polis olarak tanıtan silahlı kişiler tarafından darp edildi.
(10/051) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Kişiler…
Dicle Üniversitesi (Diyarbakır) Özgür Öğrenci Derneği’nin (DÜÖ-DER) girişimleriyle 5 Ekim 2013’te Lice’ye yapılmak istenen gezi için yola çıkan öğrenciler, Silvan yolunda kurulan arama noktasında polis ekipleri tarafından durduruldu. Kontrolün ardından 14 öğrenci ve haber takibi yapan DİHA muhabiri Sabriye Duman gözaltına alındı.
(10/052) Gözaltına Alınan Belediye Başkanı…
Şırnak’ın Balveren Beldesi’nin BDP’li Belediye Başkanı Osman Sidar polis ekiplerinin 4 Ekim 2013’te evine düzenlediği baskın sonucu gözaltına alınırken operasyonun gerekçesi hakkında açıklama yapılmadı.
(10/053) Diyarbakır’da Şüpheli Asker Ölümü…
Diyarbakır’a 15 kilometre mesafede bulunan Fazıl Bige Garnizo’nunda zorunlu askerlik hizmetini yapan Halil İbrahim Şahin’in (20) 5 Ekim 2013’te nöbet tutuğu sırada G-3 piyade tüfeğiyle intihar ettiği iddia edildi.
(10/054) Van’da İş Kazası…
Van’da 6 Ekim 2013’te Mehmetçik Selen İlköğretim Okulu’nun ek binası için yapılan kanalizasyon kazısı sırasında meydana gelen göçükte kalan işçilerden Seyhan Aksarı (29) yaşamını yitirdi, 2 işçi de yaralandı.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari