Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]
6 Haziran 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu
(06/016) Hükümetin Temel Hak ve Özgürlüklere, Kent Yaşamına Müdahalelerine Yönelik Türkiye’de Eylemler…
Tüm Türkiye’yi saran protestolar Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Sırrı Süreyya Önder arasında gerçekleşen görüşmelere rağmen polisin aşırı/ölçüsüz/orantısız tutumu halka yönelik saldırılara dönüşerek 5 Haziran 2013’te de devam etti. Eylemler özellikle İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da, Tunceli’de ve Rize’de devam etti.
Daha önceden ilan edildiği haliyle KESK, DİSK, TMMOB ve TTB hükümete uyarıda bulunmak amacıyla Türkiye çapında eylemler yaptı. Gezi Parkı eylemlerine de destek veren grevin Ankara’daki ayağında sendika üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi Kızılay Meydanı’nda toplandı. Sendikaların ve meslek örgütlerinin öncülüğünde devam eden eyleme son verilmeye hazırlanılırken Bakanlıklar tarafında (Atatürk Bulvarı) bulunan polis ekipleri, “meydanda bulunanlar arasında bir grubun polis ekiplerine yönelik eylem yapacağı” iddiasıyla meydanda bulunanların duyabileceği şekilde bir uyarı yapmadan basınçlı su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Ara sokaklara dağılan eylemcilere uyarı yapmadan ve hedef gözeterek gaz bombalarıyla, plastik mermiyle, coplarla müdahale eden polis ekipleri bölgede bulunan esnafın tepkisine rağmen Kızılay Meydanı’na çıkan tüm sokak ve caddelere gaz bombası attı. Resmi polis ekiplerinin saldırısının sona ermesinin ardından sivil polis memurlarının 12 kişiyi gözaltına aldığı ileri sürüldü.
İzmir’de eşzamanlı düzenlenen ev baskınları sonucu ise sosyal paylaşım sitesi twitter.com adresinden bilgilendirme yaparak “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettikleri” iddiasıyla gözaltına alınan 34 kişiden 33’ü ise 6 Haziran 2013’te serbest bırakıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü ise Gezi Parkı protestoları ile ilgili “Türkiye genelinde bugün itibarıyla İstanbul’da 60, Ankara’da 20, İzmir’de 24 ve Mersin’de 16 kişi olmak üzere toplam 120 kişi gözaltında bulunmaktadır” açıklamasını yaptı.
Tunceli’deki eylemlere de polis ekipleri yine çok sert şekilde gece boyunca müdahale etti.
Rize’de eylem yapan Türkiye Gençlik Birliği üyelerine yönelik linç girişimi oldu. Kalabalığın kendilerini linç etmesinden korkan grup Atatürkçü Düşünce Derneği’nin binasına sığındı. Kalabalığın bina önünde beklemeye başlaması ve polisin müdahale etmemesi üzerine 4 saat binada mahsur kalan kişiler, ilde bulunan yetkililerin kalabalıkla görüşmesi sonucu binadan çıkabildi.
(06/017) Malatya’da Devam Eden KCK Davası…
Malatya’da 11 Ocak 2013’te “KCK Soruşturması” adı altında ev baskınları düzenleyen polis ekiplerinin gözaltına aldığı 15 kişiden İnönü Üniversitesi öğrencileri Hevi Soran Korkmaz, Yücel Kaya, Kemal Uzun, Reşit Yalçın, Sinan Durmaz, Sema Oral, Ayten Çiftçi, Emrah Ergin, Nupelda Dayan, Özgür Kozay, Berfin Ertem ve BDP Merkez İlçe Örgütü Başkanı Zeyat Toptaş ile Öğretmen İbrahim Demir adlı 13 kişi “yasadışı örgüt üyesi oldukları” suçlamasıyla 15 Ocak 2013’te tutuklanmıştı.
15 kişi hakkında hakkında açılan davaya 3 Haziran 2013’te başlandı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların kimlik tespitini yapan ve iddianamenin okunmasına başlayan mahkeme heyeti, iddianamenin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] Twitter: @insanhaklari