Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]
7 Ocak 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu
(01/027) Roboski Katliamı Soruşturması…
Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Roboski Köyü’nde 28 Aralık 2011’de sınır hattında bulunan 34 köylünün savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilmesiyle ilgili devam eden soruşturmada 11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya hakkında görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermişti. Dosyayı görüşen Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın 34 köylüyü katleden askerlerin olayda bir kusurlarının olmadığına karar vererek dosyayı kapattığı 7 Ocak 2014’te ortaya çıktı.
(01/028) Ali İsmail Korkmaz Soruşturması…
İstanbul’da Gezi Parkı eylemlerine polisin saldırısı nedeniyle 3 Haziran 2013’te Eskişehir’deki protesto gösterisine katıldıktan sonra yolda kimliği belirsiz kişilerce sopalarla dövülen Ali İsmail Korkmaz’ın (19) 10 Temmuz 2013’te yaşamını yitirmesinin ardından cinayetin şüphelisi biri polis memuru olmak üzere tutuklu 5 kişi ile tutuksuz 3 polis memuruna ilişkin soruşturma sonunda hazırlanan iddianameyi kabul eden Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşmaların Eskişehir’de “güvenlik” açısından görülüp görülemeyeceğine dair Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’ya sorduğu soruya yanıt veren Vali’nin Ali İsmail Korkmaz’ın “protesto olaylarında yaralandığı iddiasıyla gittiği hastanede öldüğünü ve marjinal ve illegal örgütlerin bu ölümü propaganda malzemesi yaptığını” iddia ederek “hakim ve savcıların etki altında kalabileceği” olasılığından dolayı davanın başka bir kente alınması yönünde görüş belirtmişti.
Gelişmelerin ardından 20 Kasım 2013’te başlaması planlanan davaya ilişkin Yargıtay 5. Ceza Dairesi 12 Kasım 2013’te aldığı kararla davanın Kayseri’de görüleceğini duyurmuştu. Gelişmelerin ardından dava dosyasının ulaştığı Kayseri’de yargılamanın 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 Şubat 2014’te başlanmasına karar verilmişti.
Sanıkların yargılanmaya başlanmasından önce Eskişehir 1. Ağır Ceza 24 tanığın ifadesinin Mahkemesi 6 Ocak 2014’te alınacağını duyurmuştu. Duruşma günü karara Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin avukatlarının itiraz etmesi üzerine mahkeme heyeti ifade alma işleminin sanıkların yargılanmasından sonra yapılmasına karar vererek duruşmayı 28 Şubat 2014’e erteledi.
Kamera kaydı görüntülerinde Ali İsmail Korkmaz’ı kovalarken görülen ancak tanık yapılan polis memuru Selçuk Bal’ın ifadesi de 29 Ocak’ta Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde alınacak.
(01/029) Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…
Edirne’de 3 Ocak 2014’te, Berkay Dut (26), arkadaşının kullandığı kendisine ait otomobilin yol kontrolü yapan polis ekiplerince durdurularak gözaltına alındıkları sırada darp edildiklerini savunarak polis memurlarından şikâyetçi oldu.
Olay sırasında yere düştüğünü ve bir polis memuru tarafından tekmelendiğini öne süren Berkay Dut, “arkadaşımın ehliyeti yanında yoktu, ısrarla ‘ehliyetini ver’ deyip kelepçe taktılar, yere düştüğümde tekmeyle yüzüme vurdular. Yüzüm ve gözüm morardı” dedi.
Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan ise iddialarla ilgili olarak, “araç ‘dur’ ihtarına uymayarak kaçtı, polis ekibimiz güçlük çıkan şahısları zor kullanarak gözaltına aldı” diye konuştu.
(01/030) Cezaevlerinde Baskılar…
Sincan (Ankara) Gençlik ve Çocuk Cezaevi’nde tutulan 12 çocuğun koğuşlarına gaz bombası atılıp, tazyikli suyla ıslatılarak gardiyanlar tarafından darp edilmelerinin 2 Ocak 2014’te ortaya çıkmasının ardından 8 çocuk mahpustan Şakran (İzmir) Çocuk Cezaevi’ne sevk edilen 4 çocuğun da Şakran Çocuk Cezaevi’nde işkence gördüğü 6 Ocak 2014’te öğrenildi.
Şakran Çocuk Cezaevi’ne getirilen 4 çocuğa çıplak arama uygulamasının dayatıldığı ve ardından tekli hücrelere konulduğu; avukatlarıyla görüşen çocukların, Sincan Çocuk Cezaevi’nde coplarla ve borularla dövüldüklerini, üzerlerinde sigara söndürüldüğünü, süngerli odada tutulduklarını, gardiyanların ise “nereye giderseniz gidin bu yaşadıklarınız unutamayacaksınız” dediğini anlattıkları öğrenildi.
Sincan Çocuk Cezaevi’nde, hasta olan bir çocuk sayım için ayağa kalkamadığı için gardiyanların saldırısına maruz kalmıştı. Koğuştaki diğer çocuklar bu duruma itiraz edince gardiyanlar onlara da saldırmıştı.
(01/031) Cezaevlerinde Baskılar…
Silivri (İstanbul) Cezaevi Kampusu’nu ziyaret eden Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan 6 Ocak 2014’te yaptığı açıklamada, mahpuslardan Yalçın Küçük’ün (75) katarakt nedeniyle çok az gördüğünü, Fatih Hilmioğlu’nun (60) ise geceleri duvarlarla konuştuğunu öğrendiğini söyledi.
(01/032) Gezi Parkı Eylemleri Nedeniyle Yargılanan Kişiler…
Gezi Parkı eylemlerine destek verdikleri için İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra 18 Haziran 2013’te tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderilen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri Sıtkı Güngör, Şahin Yeşilırmak, Fatih Sizgen ve Ergün Üzüm; Kandıra (Kocaeli) F Tipi Cezaevi’nde tutulan ESP Sancaktepe İlçe Örgütü Başkanı Mustafa Keskin ile Doğuberk Dolay ve Anıl Çalışkan, Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutulan ESP Dinçer Ergün, ESP Ataşehir İlçe Başkanı Ali Haydar Akdeniz, Hüseyin Şahin, Ali Karaçay, Salih Coşar, Sercan Genç, Erhan Baybekman, Ali Sönmez Kayar, Ersin Topçu adlı toplam 16 kişi avukatlarının yaptıkları itiraz sonucu 6 Ocak 2014’te tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
(01/033) İstanbul’da Düzenlenen Protesto Gösterisine Müdahale…
İstanbul’un Şişli İlçesi’ne bağlı Okmeydanı Semti’nde düzenlenen Gezi Parkı eylemlerine saldıran polisin gaz bombası kapsülüyle başından vurarak yaraladığı ve 204 gündür komada olan Berkin Elvan’ın (15) doğumgünü dolayısıyla 6 Aralık 2013’te Taksim Meydanı’nda bir günlük açlık grevi başlatan Halk Cephesi üyesi 10 kişi polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.
(01/034) Şırnak’ta Ev Baskınları…
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 6 Ocak 2014’te özel harekât timleri ve sivil polis ekipleri tarafından düzenlenen ev baskınları sonucu “YDG-H üyesi oldukları” gerekçesiyle 3 kişi gözaltına alındı.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT