Türkiye İnsan Hakları Vakfı, işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarına maruz kalan kişilerin ve yakınlarının fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hallerine erişebilmeleri için tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları yürütür.
Tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları öncelikle Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de bulunan tedavi merkezlerinde ve Cizre ve Van’da bulunan iki referans merkezinde yürütülmektedir. Tedavi merkezlerde tıbbi, ruhsal ve sosyal destek hizmetleri merkezlerde bulunan hekim, sosyal hizmet uzmanı, psikiyatrist, sekreter ve/veya tıbbi sekreterden oluşan profesyonel bir ekip tarafından koordine edilmektedir. Başvuruların ilk muayene ve psikolojik değerlendirmesi Vakıf bünyesinde, görevli hekimler tarafından yapılmaktadır. Daha ileri tetkik ve tedavi gerekiyorsa, başvurular değişik tıp alanlarında uzman hekimlere yönlendirilmektedir. Tedavi ve rehabilitasyon masrafları, yol giderleri de dahil olmak üzere, TİHV tarafından karşılanmaktadır.
İlk olarak 1990 yılında Eylül ayında Ankara’da bir referans merkezi açmış olan TİHV, 30 yıldır işkence görenlerin tedavi ve rehabilitasyonu üzerine yoğunlaşmakta, işkence görenlerin iyilik hallerine ulaşabilmeleri için alanında uzman profesyoneller ile çalışmakta ve düzenli olarak tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini en üst düzeyde tutmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.
TİHV tedavi merkezlerinin bulunmadığı illerde, TİHV Referans merkezleri başvuruların ilk görüşmelerini yapmakta ve ilgili merkeze yönlendirmektedir. TİHV merkezlerinin bulunmadığı yerlerde işkence ve kötü muameleye maruz kalan kişilere ise gezici sağlık ekipleri aracılığıyla ulaşılmaktadır.
TİHV bugüne kadar 18.000’in üzerinde işkence gören kişi ve yakınlarına tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunmuştur.