MENÜ
ANA SAYFA
x

AİHM Kararı Uygulansın, Osman Kavala Derhal Serbest Bırakılsın!

BASIN AÇIKLAMASI
25.08.2026

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi bugün açıkladığı kararında, Türkiye’nin hak savunucusu Osman Kavala’nın mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını sağlaması, mahkûmiyetinin sonuçlarını ortadan kaldırması ve tespit edilen ihlalleri etkili biçimde gidermek üzere gerekli tüm tedbirleri bir an önce alması gerektiğini belirtti.

AİHM, Kavala’nın özgürlük ve güvenlik, adil yargılanma, ifade özgürlüğü ile barışçıl toplanma ve örgütlenme haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini tespit etti. Kavala’ya yöneltilen suçlamaların şiddet içeren herhangi bir eyleme dayanmadığını ve söz konusu faaliyetlerin barışçıl niteliğini vurgulayan Mahkeme, Kavala’nın haklarına getirilen kısıtlamaların onu susturmak amacıyla kullanıldığına karar verdi.

Osman Kavala, insan hakları ve sivil toplum alanındaki çalışmaları nedeniyle yaklaşık dokuz yıldır özgürlüğünden yoksun bırakılıyor. AİHM’in 2019 yılında verdiği ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını öngören bağlayıcı karara rağmen bu ağır adaletsizlik sürüyor.

Türkiye, bağlayıcı AİHM kararlarını gecikmeksizin ve eksiksiz biçimde uygulamalı; Osman Kavala derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır. Mahkûmiyetinin sonuçları ortadan kaldırılmalı ve yıllardır sürdürülen bu hukuksuzluğa son verilmelidir.

İnsan hakları savunuculuğu suç değildir. Hak savunucularının yargı yoluyla susturulması ve cezalandırılması kabul edilemez.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı