MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Haziran 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

3 Haziran 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/019) Kaçırılan ve İşkence Gören Kişi…

Eskişehir’de 1 Haziran 2014’te sivil polisler tarafından kaçırıldığını açıklayan Demokratik Haklar Federasyonu üyesi Ceren Ünver, kendisini tehdit eden polisler tarafından bayılana kadar dövüldüğünü ve evinin önünde baygın halde bulunduğunu savundu.

(06/020) Yargılanan Gazete Yöneticisi…

Gezi Parkı eylemleri döneminde Sol Gazetesi’nde yer alan haberler nedeniyle gazetenin Sorumlu Müdürü Hafize Kazcı hakkında “halkı kanunlara uymamaya ve suç işlemeye alenen tahrik etmek”, “suçu ve suçluyu övmek” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarından açılan davaya 3 Haziran 2014’te başlandı.

Anadolu (İstanbul) 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Hafize Kazcı’nın ifadesini alan ve avukatlarını dinleye hâkim, iddianamenin yasal süre için hazırlanıp hazırlanmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 14 Ekim 2014’e erteledi.

(06/021) Yargılanan Kişiler…

28 Haziran 2012’de Antalya L Tipi Cezaevi’ni ziyaret ettikten sonra hazırladığı raporda, mahpusların işkenceye maruz kaldığını açıklayan avukat Nusret Gürgöz ve görüştüğü dört mahkûm hakkında bir gardiyanın suç duyurusu üzerine “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettikleri ve iftirada bulundukları” suçlamasıyla açılan davaya 2 Haziran 2014’te devam edildi.

Antalya 17. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada başka davalardan tutuklu sanıkların ifadesini alan hâkim, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

(06/022) Engellenen İnternet Sitesi…

İnternet üzerinden soru sorma ve bilgi paylaşma formatından yayın yapan ask.fm adlı internet sitesine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından 2 Haziran 2014 tarihinde tedbir amaçlı engellendi. Engelleme daha sonra kaldırıldı. 

(06/023) Gezi Parkı Eylemleri Nedeniyle Yargılanan Kişiler…

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için Kocaeli’de düzenlenen protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 238 kişinin yargılanmasına 2 Haziran 2014’te başlandı.

238 kişinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri”, “kamu malına zarar verdikleri ve “görevli kolluk kuvvetine direndikleri” suçlamalarından yargılandığı davanın Kocaeli 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına katılan sanıkların ifadesini alan hâkim, her gün 7 sanığın ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

bt140603

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

kocaeli2